Naoya Inoue vs Karoon Jarupianlerd: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. szeptember 06. írta: Pradarics Tomi

Naoya Inoue vs Karoon Jarupianlerd: Felvezetés a mérkőzéshez

Bár a divízió élmezőnye jelentős átalakuláson esett át az elmúlt napokban, Inoue továbbra is a súlycsoport első helyén rangsorolt versenyzője, aki a saját részéről a Jarupianlerd elleni címvédésével eleget tesz pozíciója megőrzéséhez.

Naoya Inoue

Nemzetiség:        Japán
Mérleg: 10-0, 8 KO
Cím: WBC kislégsúly, 2014; WBO nagylégsúly, 2014-
Súlycsoport: Nagylégsúly (115 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring, BoxingScene.com)
Mérleg világbajnoki meccseken: 3-0, 2 KO


vs

Karoon Jarupianlerd

Nemzetiség:        Thaiföld
Mérleg: 38-7-1, 18 KO
Cím: -
Súlycsoport: Nagylégsúly (115 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: -

 

(Photo: Sumio Yamada/Fightnews.com)
 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.09.04., Zama, Japán

A súlycsoport világbajnokai: Carlos Cuadras (WBC), Luis Concepcion (WBA), Jerwin Ancajas (IBF), Naoya Inoue (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 5/10

Bár a divízió élmezőnye jelentős átalakuláson esett át az elmúlt napokban, Inoue továbbra is a súlycsoport első helyén rangsorolt versenyzője, aki a saját részéről a Jarupianlerd elleni címvédésével eleget tesz pozíciója megőrzéséhez.

*

Naoya Inoue kislégsúlyban kezdte pályafutását 2012 októberében, mindössze tizenkilenc éves korában. Ellenfele azon az estén a szívós Crison Omayao volt, aki addigi huszonegy mérkőzéséből tizenhatot megnyert, és senki sem tudta őt idő előtt megállítani. Már ekkor sejteni lehetett, hogy a fiatal japán bunyós nem akarja sokat húzni az időt felhozómérkőzésekkel, és az összecsapás alakulása teljességgel igazolta is a feltételezett álláspontot. Bár Omayao keményen állta a sarat három meneten át, a rendkívül gyors és intelligensen agresszív Naoya behúzta a mérkőzést a negyedik körben egy brutális testütéssel. Három győzelemmel később Inoue máris megszerezte a Japán bajnoki címet a jelenleg már kislégsúlyú élmenő Ryoichi Taguchi ellen egy remek összecsapáson, ahol bizonyította, hogy képes egy hosszú meccsen is végig friss és koncentrált maradni, továbbá képes arra, hogy megőrizze technikai sokszínűségét és azt hatékonyan érvényre is juttatassa.

Az Inoue-tájfun tovább süvített, és két összecsapással később begyűjtötte a japán a WBC kislégsúlyú világbajnoki övet a mexikói Adrian Hernandez megállításával. Naoya számára azonban egyre nagyobb problémát jelentett a súlyhozás, így az első címvédését követően fel is hagyott a 108 fontba történő fogyasztással, és 2014 decemberében már 115 fonton, vagyis nagylégsúlyban láthattuk újra a ringben, ráadásul egyszerre a kategória leghosszabb ideje regnáló világbajnoka, a pozíciójából kirobbanthatatlannak hitt Omar Andres Narvaez ellen. Inoue azonban nem úgy tervezte, hogy a párosítás ténye lesz a legnagyobb meglepetés, ezért két menetben ledózerolta az általában hatékonyan defenzív Narvaezt, és felült a nagylégsúlyú divízió trónjára. A japán azóta két címvédést jegyzett, és egyenlőre az ellenfelei nem, csak a sérülései tudták hátráltatni a karrierje előre haladásában.

Csekély esélyek kínálkoznak arra, hogy a thaiföldi Karoon Jarupianlerd (közismertebb fedőnevén Petchbarngborn Kokietgym) lesz az első, aki képes lesz megfékezni a yokohamai tájfun pusztítását. Jarupianlerd hét éves profi pályafutása alatt negyvenhat összecsapáson van már túl, ám ezalatt kevés értékelhető minőségi ellenféllel találkozott. 2012-ben kipontozta őt a későbbi világbajnok Kohei Kono, legutóbbi fiaskója pedig a szintén japán Sho Ishida ellen következett be, aki három éve két menetben törte össze a thaiföldi versenyzőt. Karoon azóta tizenhat összecsapást nyert meg zsinórban, kilencet ezek közül idő előtt, és hála a szórványos regionális címmeccseinek, sikerült feltornáznia magát a WBO szervezet kihívói posztjába. Jarupianlerd szereti komótosan kontroll alatt tartani a mérkőzéseit jabekkel és hátsóegyenesekkel, ám a védekezése nagyon nyitott, és sem a kezei, sem a lábai nem elég fürgék ahhoz, hogy el tudja kerülni Inoue hatékony és nagy átütőerejű kombinációit.

Tippem a találkozó lehetséges végkimenetelére: Ha Inoue teljesen felépült a májusi David Carmona elleni címvédésén összeszedett kézsérüléseiből, a lassú és körülményes mozgású Jarupianlerd nem lesz képes feltartóztatni a bajnok intenzív rohamait, és első világbajnoki mérkőzésén idő előtt lesz kénytelen elhagyni a ringet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr10011683069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása