A Wilder-Breazeale balhé nem csak egy balhé...
2017. február 28. írta: Pradarics Tomi

A Wilder-Breazeale balhé nem csak egy balhé...

A hétvége legfontosabb amerikai bokszgálája három színvonalas, és legrosszabb esetben is izgalmas összecsapást adott a szurkolóknak, amelyre méltán lehetnek büszkék a szervezők. Az eseményt követően történtek azonban aligha tehetnek büszkévé bárkit is, aki az ökölvívást annak belső értékei miatt szereti; ahogy azokat sem, akik az alapvető emberi jogok maradéktalan figyelemben tartását szorgalmazzák a világban...

645417940_0.jpg

(Photo: David A. Smith/Getty Images)

 

A gála programjának első televíziós összecsapásán a nehézsúlyú Dominic Breazeale lépett szorítóba a veretlen Izu Ugonoh-val szemben, hogy feledtesse a tavaly év végén Anthony Joshuával szemben begyűjtött idő előtti vereségét. Breazeale - miután jó maga is megjárta a padlót - az ötödik körben megállította lengyel ellenfelét, és ezzel tűzben tartotta magát egy jövőbeni második világbajnoki lehetőséget illetően.

Ezzel a tudattal is foglalt helyet a ring mellett Dominic, amikor az est főmérkőzése következett a WBC bajnok Deontay Wilder, és soron következő kihívója, Gerald Washington között. Breazeale felesége, Christina, valamint két csemetéje társaságában követte figyelemmel a szorítóban történő eseményeket.

"Dominic bal oldalán Wilder testvére, és annak néhány barátja ült. A nagyobbik fiam Gerald Washingtonnak szurkolt, akit személyesen ismerünk. Ez valószínűleg nem tetszett a mellettünk ülőknek, akik Wilder győzelmét követően felugrottak, és szitkozódni, lézengeni kezdtek a férjem és az ölében ülő öt éves fiam irányába," mesélte Christina a ucnlive.com szakírójának, Steve Kimnek. "B*szd meg, te leszel a következő. És meg fog ölni téged!" - üvöltötték a bunyós irányába.

Dominic igyekezett csitítani az alkohol által feltüzelt társaságot, és megkérte őket, hogy ne viselkedjenek így a gyerekei előtt.

A meccs után a család felment a szobájába, majd később a teljes Breazeale-csapat együtt indult el vacsorázni. Mikor azonban leértek a hotel halljába, a főmérkőzés győztese feldúlt állapotban várta őket ott huszadmagával.

"Wilder volt a csapat vezére, és a barátaival együtt lerohanta a férjemet. Hátranyomták őt a hotel recepciós pultjához, Wilder a kezét Dominic arcába nyomta, és közben szitkozódott felé. 'Hogy veszed a bátorságod, hogy hozzáérj a testvéremhez?', miközben Dominic nyugtatni próbálta őt: 'Higgadj le, higgadj le! Senkihez sem nyúltam hozzá. Miről beszélsz?'. Wilder mindeközben mindenfélével fenyegette őt."

Breazeale edzőjét, Manny Roblest is bekebelezte a tömeg, miközben Christinát ellökdösték Deontay barátai, és a gyerekeket is elválasztották tőle. Egy nő szerencsére magával vitte a gyerekeket a mosdóba, amelyet belülről magukra zárt, hogy megvédje őket.

"Engem is elkaptak egy ütéssel," emlékezett Robles, aki Dominic segítségére igyekezett sietni, miközben Deontay testvére taszigálta őt. "Állcsúcson csaptak. Sosem láttam még ilyet életemben, főleg nem egy világbajnoktól. A WBC szervezetet képviseled, ember! Te vagy a nehézsúlyú világbajnok." Robles látta, amint Wilder a bunyósát is támadja. "Egy hatalmas jobbcsapott volt. Dominic tarkójára célozta, aki összecsuklott az ütéstől."

Talán tíz-tizenöt percen át tartott a balhé, amikor a hotel halljából nyíló bárból átjöttek néhányan, és sikerült behúzkodniuk a Breazeale-csapatot a légtérbe, továbbá kizárni Wilder felkorbácsolt barátait onnan. Utóbbiak az ajtót rugdosták, és igyekeztek betörni, hogy tovább inzultálják a bunyóst és csapatát.

Christina kifutott a pub bejárati ajtaján, hogy a főbejáraton keresztül visszajusson a hallba, miután fogalma sem volt, hogy hol vannak a gyerekek. Miután a mosdóban megtalálta őket, kiértek a rendőrök, és "a Wilder-csapat tagjait a szobájukba küldték".

Senkit sem állítottak elő szombat este. "Az őrmester azt mondta, hogy egy ütés csak szabálysértés, és ezért senkit sem tartóztathat le", fogalmazott Christina. "Erre azt mondtam neki, hogy 'Ez sokkal rosszabb volt, mint egy ütés; ez egy támadás volt egy nagy csapatnyi ember által'."

"Sokkot kaptam; a gyerekeim még ekkor is üvöltöttek és sírtak, és ami a legszörnyűbb: miközben Wilder a férjem arcába mászott, én könyörögtem neki, 'Kérlek, hagyd abba. Itt vannak a gyerekeim.' A gyerekek ott üvöltöttek, Wilder pedig a szemembe nézett, és ennyit mondott: 'B*szd meg a gyerekeidet!'."

"A gyerekek még mindig szoronganak. Egész éjjel nem aludtak."

A Breazeale család úgy nyilatkozott, jogi útra fogja tereli az ügyet; ha másért nem is, a gyerekek sérülései miatt mindenképp.

Steve Kim megkérdezte a PBC (Premier Boxing Champions; a sorozat, amelynek keretein belül Wilder mérkőzései is képernyőre kerülnek különböző csatornákon) kommunikációs igazgatóját, Tim Smith-t, hogy akár ő, akár Deontay kommentálná-e az esetet. A válaszüzenet tartalma a következő volt: "Nem."

*

Mindannak, ami a szombati, az alabamai Birmingham városában megrendezett ökölvívó gálát követően történt, csupán annyi köze van az ökölvíváshoz, hogy a sportág értékrendjének legalapvetőbb pontját szegte meg. A feltétel nélküli tiszteletet.

Remélhetőleg ez feltűnik a WBC szervezetnek is, és mielőbb megteszik a szükséges lépéseket az ügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr2212300419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása