Kell Brook vs Errol Spence Jr, és amit a hétvége még tartogat...
2017. május 27. írta: Pradarics Tomi

Kell Brook vs Errol Spence Jr, és amit a hétvége még tartogat...

A mai nap slágermérkőzését a kiélezett váltósúlyú mezőny két meghatározó alakja, a legutóbb középsúlyban mérkőzést vállaló IBF címvédő, Kell Brook, valamint a veretlen amerikai kihívó, Errol Spence Jr vívja egymással Sheffieldben. A felhozatal azonban tartogat még két világbajnoki összecsapást is, további eliminációs ütközetek mellett. Következzen a Brook vs Spence Jr, valamint a többi jelentős találkozó felvezetése...

 

Kell Brook

Nemzetiség: Egyesült Királyság (Anglia)
Mérleg: 36-1, 25 KO
Cím: IBF váltósúly, 2014-
Súlycsoport: Váltósúly (147 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 2. (Ring), 3. (BoxingScene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 4-1, 3 KO

vs

Errol Spence Jr

Nemzetiség: USA
Mérleg: 21-0, 18 KO
Cím: -
Súlycsoport: Váltósúly (147 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 7. (Ring, BoxingScene)
Mérleg világbajnoki meccseken: -

spence-brook-weights_9.jpg

 (Photo: www.boxingscene.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2017.05.27., Sheffield, Anglia, Egyesült Királyság

A súlycsoport világbajnokai: Keith Thurman (WBC/WBA), Kell Brook (IBF), Manny Pacquiao (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 9/10

*

Kell Brookot éveken át elkerülték a valódi szupermérkőzések. Már 2012 tavaszán, miután legyőzte Matthew Hattont, nyilvánvalóvá vált, hogy kinőtte a brit szintet, és készen áll kiterjeszteni vadászterületét a nemzetközi frontvonalra.

A hőn áhított világbajnoki címet 2014 nyarán hódította el az akkor még veretlen Shawn Porter legyőzésével, amely után újabb lassú folyású időszak következett, valódi áttörés nélkül.

Tavaly tavasszal aztán, miután az Amir Khan elleni hazai gigamérkőzés egyezkedései többedjére meghiúsultak, Kell megelégelte legjobb éveinek B kategóriás ellenfelekkel szembeni összecsapásokra történő elszórását, és a valódi kihívásért két kategóriát is fellépett. Gennady Golovkin kapott az alkalmon, hogy egy nálánál jóval kisebb méretű versenyző elleni ütközeten debütáljon az Egyesült Királyságban, amely az O2 Aréna színültig töltésében manifesztálódott.

Brook bevállta élete nagy lehetőségét, még ha ezzel szélsőséges helyzetbe is hozta magát, és helyt állt a küzdelemben, ameddig az tartott. Az elmúlt egy év nagyobb részét mindazonáltal sérüléseiből történő regenerálódásával töltötte a sheffieldi bunyós.

Úgy tűnik azonban, Kell-nek bejöttek az extrém kihívások, így ma este szülővárosában Brook egy újabb, ehhez hasonlóra készül. A középsúlyból logikusnak tűnő egy kategóriás visszafogyasztás helyett ugyanis az IBF váltósúlyú világbajnoka címének megvédését választotta. A két divíziós súlyvesztés önmagában egy kihívás volt, amelyet Brook egy táplálkozás-szakértő segítségével is hosszú hónapok leforgása alatt volt csak képes abszolválni.

Csak ezt követően kerülhet szóba Errol Spence Jr, mint valóságos kihívást jelentő ellenfél a ma esti találkozón. Az amerikai ökölvívót már akkor a legszebb reményű tengerentúli profi bunyósnak tartotta a szakma, amikor a fiatalember még a 2012-es olimpiai csapat tagja volt. És a szakma nézőpontja annak ellenére sem sokat változott, hogy azóta abból a brigádból Rau'shee Warren már szerzett világbajnoki címet a hivatásosak között.

Spence jelentős kézsebességű, jó kombinációs készségű versenyző, aki kivételes ringintelligenciája segítségével könnyedén megoldotta még azokat az ellenfeleit is, akiknek papíron legalábbis átmeneti problémát kellett volna okozniuk Errol számára.

Az amerikai bunyós minden kétséget kizáróan a jövője a mindig gazdag váltósúlyú kategóriának.

A kérdés, hogy az a jövő mikor jön el. Vajon ma este, vagy egy későbbi este?

*

Tippem: Brook tán esélyesként lépett volna szorítóba, ha nincs 160 fontos kitérője. Így azonban több kérdés is felmerül, hogy valójában milyen forma hozására képes még Kell 147 fonton. Visszavetheti a Golovkintól kapott verés, de akár az extrém fogyasztás is. Spence eddig nem rendelkezik olyan megszerzett tapasztalattal, amely előrevetítené az ő győzelmét. Van azonban olyan szintű képesség, amely sejteti valakinek az eredményességét azon a szinten, amelyen még nem járt. És Errol Spence Jr eddigi teljesítményei pontosan ilyen szintű képességekről árulkodtak. A tippem Spence Jr győzelme tiszta pontozással, vagy kései kiütéssel egy kemény, határozott, ám már nem 100%-os Brookkal szemben.

*

Jose Argumedo vs Gabriel Mendoza, Szalmasúly, IBF öv, 12 menet: A 2015-ös esztendő utolsó napjaiban a japánok szalmasúlyú kultuszbunyósa, Katsunari Takayama ellen bajnoki címet szerző Argumedo számára nem sok hozzáértő jósolt hosszú trónuson töltött időt. A mexikói versenyző azonban már két alkalommal is hazavitte az övét címvdédő összecsapásokat követően, és magyar idő szerint szombat hajnalban igyekszik újfent így cselekedni. Argumedo egy harcos bunyós, akinek stílusát nehezen lehetne konvencionálisnak nevezni. A nehéz út azonban, amit bejárt, mire eljutott a világbajnoki címig, jó szolgálatot tett és tesz számára, hogy életben tudjon maradni a kategória élmezőnyében. Gabriel Mendoza egy tipikus kolumbiai versenyző: a lábai és az öklei is ólmozottak. Argumedo minden bizonnyal túl dörzsölt ahhoz, hogy rálépjen a pontatlanul dolgozó kihívó lövegeire, a fordított alapállású Mendoza azonban állni fogja, és alkalomszerű találatai ébren tartják a hazai publikum érdeklődését az összecsapás iránt.
Tippem: Argumedo megoldja ezt a mérkőzést, behúzza a győzelmet pontozással a szívós Mendozával szemben, és továbbra is állva marad a 105 fontos bajnoki mezőnyben, borsot törve a kritikusok orra alá.

Anselmo Moreno vs Julio Ceja, Nagyharmatsúly, WBC eliminátor, 12 menet: Hogy mennyi maradt az egykor zseniális összképességű Morenóból, arra épp ez a mérkőzés hivatott rávilágítani. A panamai bunyós hosszú éveken az ökölvívás láthatatlan művészének számított. Attól volt láthatatlan, hogy alacsony, a nagyközönség által figyelmen kívül hagyott kategóriában bokszolt. És attól volt művész, hogy isteni tehetséggel védekezett. Wilfred Benitez és Pernell Whitaker linealitását folytatta káprázatos mozgékonysága és ütemérzéke. A korábban hosszú éveken át uralkodó harmatsúlyú világelső azonban utóbbi hat összecsapásából mindössze hármat húzott be, és a karrierjében oly megszokott vitatható pontozásos vereségek után legutóbbi találkozóján egy kiütéses vereségbe szaladt bele a divízió abszolút uralkodója, Shinsuke Yamanaka ellen a tavalyi év egyik leggyönyörűbb háborújában. Moreno belátta, hogy 118 fonton már nem maradt kihívás számára, így a mai összecsapását már egy kategóriával feljebb, nagyharmatsúlyban vívja, ráadásul azonnal a WBC szervezet kötelező kihívói posztjáért. Ellenfele, Julio Ceja egy klasszikus mexikói nehézsbombázó, aki fiatalabb, frissebb, és minden kétsget kizáróan erősebb, mint az egykor klasszis Moreno. A kérdés, hogy maradt-e még elég Anselmóban ahhoz, hogy biztonságban tudja tartani magát a veszélyes korábbi bajnok Cejával szemben. Amennyiben igen, úgy tiszta pontozásos győzelem néz ki neki. Amennyiben nem, úgy leginkább a visszavonulás...
Tippem: Lehetne kettőt, és könnyebbet? Moreno mindig is az egyik kedvenc bunyósom volt. Hadd ne temessem el őt idő előtt. A szívemből egy panamai pontozásos győzelmet tippelek. Az elmémet meg lecsendesítem.

Leroy Estrada vs Saul Juarez, Szalmasúly, WBC eliminátor, 12 menet: Bár csak egyetlen világbajnoki összecsapást vívott pályafutásában, Saul Juarez már kilenc összecsapásnál jár (4-4-1) korábbi,- vagy jelenlegi bajnokokkal szemben. Juarez ugyanabban a mexikói húsdarálóban szocializálódott, mint amelyben a fent említett szalmasúlyú címvédő Jose Argumedo. Juarez egy kőkemény harcos, aki ma a legalsóbb súlycsoport egyik legjobb bunyósa azok közül, akiknek a derekát nem ékesíti bajnoki öv. Leroy Estrada karrierje jóval szolidabb, mint tapasztaltabb ellenfeléé, a panamai bunyós azonban stílusára támaszkodva így is gondot okozhat Juareznek. Estrada ütemtelen mozgású, furcsa szögekből hatékonyan indító bunyós, akinek minden fifikásságára szüksége lesz, ha ő szeretne a következő kötelező kihívója lenni a szalmasúlyú kategória első számú alakjának, a 46-0-ás mérleggel álló Wanheng Menayothinnak.
Tippem: Bár a panamai Etrada meccsel hazai pályán, és így ő áll a promóció A oldalán, a tipp itt a dörzsölt, tapasztalt Juarez győzelme, akit remélhetőleg a pontozók sem fosztanak meg attól, hogy pályára állítsa magát egy Menayothin elleni visszavágóra.

George Groves vs Fedor Chudinov, Nagyközépsúly, WBA öv 12 menet: Egész Nagy-Britannia George Groves mögött áll, és szurkol a nagyközépsúlyú bunyósnak, hogy ma este három sikertelen próbálkozást követően végre behúzza a világbajnoki címet. Még maga Carl Froch is - aki George első két próbálkozását verte vissza a csúcsra érést illetően - izgul, hogy a még mindig csak huszonkilenc esztendős ökölvívó eredményes összecsapást zárjon a kőkemény Fedor Chudinovval szemben. Groves a Badou Jackkel szembeni 2015-ös vereségét követően átalakította a csapatát, és új perspektívából a pályafutására tekintve vágott neki negyedszer is a rögös útnak, hogy bajnoki címet szerezzen. Fedor Chudinov a WBA 168 fontos övét egyszer már birtokolta, mielőtt a német Felix Sturm a saját promóciója által szervezett visszavágó összecsapáson el nem bitorolta azt az orosztól a pontozóbírók bevonásának taktikájával. Groves megfontoltabb, kimértebb, mint korábban. Ezzel elveszítette nyers erőbokszának zabolázatlanságát, de megnyerte a taktikusabb, hosszabb összecsapásokra kiterjedő koncentráltságot. Talán épp erre lesz szüksége Chudinov ellen... Több millió hazai szurkoló mantrázása mellett...
Tippem: Groves mindent egy lapra tett fel a mai napon elérhetővé vált cél érdekében, és meg is fogja találni az utat egy pontozásos győzelemhez a szívós, végig meccsben maradó Chudinovval szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr7512543471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása