Mit tartogat a hétvége? Október 13-14., 1. rész
2017. október 13. írta: Pradarics Tomi

Mit tartogat a hétvége? Október 13-14., 1. rész

Az októberi hónap általában közepesen erős szokott lenni a profi ökölvívás világában, egyfajta átmenet egy kifejezetten erős szeptember, és egy kifejezetten erős november/december között. A 2017-es esztendő azonban az elmúlt éveket magasan túlszárnyalja a jelentős események és mérkőzések számában, valamint ütemeződésében. Épp ennek köszönhetjük a jelen hétvégét is, amely során nyolc hangsúlyos összecsapást rendeznek szerte a világban. Alább következzék az első epizód a RingCsoda két részes, hétvégi eseményeket felvezető cikksorozatából.

santa-cruz-mares_3.jpg

(Photo: www.boxingscene.com)

 

2017.10.13. Fidel Maldonado Jr (24-3-1-1, 19 KO) vs Ismael Barroso (19-1-2, 18 KO), Kisváltósúly, 10 menet: Remek párosítás két erőskezű versenyző között a Terence Crawford váltósúlyba történő fellépésével teljesen felfrissülő 140 fontos kategóriában. A győztes jó eséllyel helyzetbe hozza magát, hogy a szertehulló vitathatlan világbajnokság repeszeiből magának is juthasson a közeljövőben. Maldonado egy látványos stílusú bunyós. Ha valamivel maradéktalanul rászolgálhatott erre a stílusjegyre, akkor az az Amir Imammal szembeni 2015 januári háborúja, amelynek harmadik felvonása jelölve lett a The Ring magazin legjobb menete díjra is. Az albuquerquei öklöző utolsó összecsapásán eleget tett a győzelemért egy korábbi világbajnoki kihívóval, Pablo Cesar Canóval szemben, így kellemes momentummal érkezik a találkozóra. Ismael Barroso kétségtelenül a párosítás B-oldalán áll. A venezuelai ütőgépet utoljára tavaly májusban láthattuk a ringben, amikor esélyesebbként, fölényben bokszolva szenvedett váratlan vereséget a saját karrierjét felemelő Anthony Crollával szemben Manchesterben. Barroso kemény bunyós, aki bármelyik pillanatban képes leoltani a villanyt az ellenfeleinél. A találkozó minden bizonnyal maradéktalanul rászolgál majd az azt megelőző várakozásoknak.
Tippem: Maldonado a hazai bunyós itt, ő az, akit a Golden Boy Promotions istápol. Fidel álla azonban legjobb esetben is mindössze marginálisnak tekinthető, amely egy nyers és zabolázatlan ütő ellen olyan kombinációt eredményez, amelyre nehéz lenne életbiztosítási ajánlatot kapni a bankoktól. Tippem szerint Maldonado meg fogja járni a padlót, de talán ki tudja húzni a záró gongszóig, és ezzel behúzza a győzelmet pontozással.

2017.10.14. George Groves (26-3, 19 KO) vs Jaime Cox (24-0, 13 KO), Nagyközépsúly, WBA öv, 12 menet: A WBSS nagyközépsúlyú torna első fordulójának harmadik összecsapására kerül sor Groves és Cox között, akik amatőr időszakukban még szobatársak is voltak nemzetközi tornák alatt. Groves mindazonáltal biztonsági választásnak érezte Jaime-t, miután a következő fordulókban már garantáltan ki-ki összecsapások várhatnak rá. Ennek a találkozónak a győztese Chris Eubank Jr ellen mérkőzik majd a döntőbe jutásért. Groves talán nincs pályafutása legmagasabb csúcsán népszerűség szempontjából, technikailag azonban kétségtelenül mostanra érett be a karrierje a londoni bunyósnak. George utolsó összecsapásán nemcsak legyőzte, de hatalmas fegyvertényként meg is állította a kemény oroszt, Fedor Chudinovot, amivel elnyerte első világbajnoki övét. Bár Jaime Cox bő egy évvel szombati ellenfele előtt debütált a hivatásosak között, a két fél karrierje szélsőségesen eltért mindenben egymásétól. Míg Groves kereste és meg is kapta a nagy mérkőzéseket, amelyeken eredménytől függetlenül sokat tapasztalt, addig Cox legfontosabb összecsapását a ghánai Obodai Sai ellen vívta egy Brit Nemzetközösségi címért nagyváltósúlyban. A találkozót Jaime vitatható pontozással abszolválta. A veretlen kihívónak intelligens elmozgásra, valamint jó ütemű feltartóztató egyenesekre van szüksége, hogy bravúrt érjen el, és így ő személyével kelljen számolnia Eubanknek a döntőbe jutásért.
Tippem: Grovesnak illendő lesz behúznia a találkozót. Amennyiben az erőtlennek tetsző Cox ütésein át tud gyalogolni George, úgy korábban is befejezheti az ütközetet, amely hatékony válaszreakciónak minősülne Eubank irányába, aki múlt héten pazar bunyót bemutatva három menetben állította meg az addig veretlen Avni Yildirimet.

2017.10.14. Omar Andres Narvaez (46-2-2, 24 KO) vs Nikolai Potapov (17-0-1, 8 KO), Harmatsúly, WBO Eliminátori, 12 menet: Az argentin Narvaez hét éves légsúlyú, majd bő négy éves nagylégsúlyú regnást abszolvált veretlenül a WBO világbajnokaként. Egyedüli fiaskóját harmatsúlyba fellépve szenvedte el az akkor szenzációs futásban lévő Nonito Donaire-rel szemben. 2014 decemberében azonban jött egy másik művészfiú, Naoya Inoue, aki két kategóriát fellépve lépett ringbe Narvaez ellen, és ugyanennyi menet leforgása alatt törölte el őt a nagylégsúly térképéről. Inoue ma a sportág egyik legkáprázatosabb bajnoka, míg a negyvenkét esztendős argentin veterán - bár három győzelmet is jegyzett a megsemmisítő vereség óta - valójában a hétvégén igyekszik bizonyítani, hogy maradt elég erő a lábaiban egy utolsó hazafutáshoz, amellyel világbajnoki övet csatolnának a derekára. Nikolai Potapov egy veretlen feltörekvő bunyós, akinek talán már veretlennek sem szabadna lennie, miután az orosz bunyós legutóbbi találkozóján erősen vitatható módon húzta be a pontozásos győzelmet Antonio Nievesszel szemben. A siker azonban olyan ranglistapozícióba juttatta Potapovot, amelyből elérhetővé vált számára egy WBO eliminátori lehetőség, amellyel élve Nikolai a szevezet regnáló bajnokának, Zolani Tetének kötelező kihívója lehet. Vajon a veterán Narvaez képes lesz még egyszer megrázni magát, vagy a fiatalság és aktivitás túlnövi őt, és Potapov készülhet legközelebb a tehetséges dél-afrikai címvédő elleni találkozóra?
Tippem: A veterán Narvaez élvezheti a hazai pálya előnyét, ez pedig koránt sem elhanyagolható fölény, vagy épp hátrány a vendégbokszolók számára. Erről sokat tudna mesélni Johnriel Casimero, akit kis híján meglincseltek a felkorbácsolódott hangulatú hazai szurkolók, amiért detronizálta bajnokukat, Luis Alberto Lazartét. Casimero ügyéhez képest csak vasárnap délutáni sétához fogható élmény érte azokat a bunyósokat, akik hiába várták a saját kezük magasba emelkedését, amikor azt tisztán kiérdemelték teljesítményükkel. Potapovnak nincs olyan tűzerő az ökleiben, hogy megállítsa Narvaezt, így amennyiben utóbbi eljut a mérkőzés végéig, jó eséllyel ő lesz Zolani Tete kötelező kihívója.

2017.10.14. Abner Mares (30-2-1, 15 KO) vs Andres Gutierrez (35-1-1, 25 KO), Pehelysúly, 12 menet: Andres Gutierrez számára idén nyáron majdnem összejött a mérkőzés, amelyre minden ökölvívó vágyik. Az összecsapás, amelyen kitörhet a nemzetközi ismeretlenségből, és új szintre emelheti a pályfutását. Sajnos azonban egy hotelszobai zuhanyzó keresztbe húzta a számításokat, így a felszakadt arcú mexikói bunyós a találkozó napján lemondta a fellépését, és hazautazott. A sors azonban újabb lehetőséggel kecsegtet számára, szombaton ugyanis a korábbi többszörös világbajnok Abner Maresszel szemben újra lehetőséget kap Gutierrez arra, hogy nagyot dobbantson. Mares jelenleg a WBA pehelysúlyú reguláris övének tulajdonosa, miközben a szervezet világbajnoka a kategória első számú alakja, Leo Santa Cruz. A két övbirtokos 2015-ben már egyszer összecsapott egymással, Mares pedig azóta is arra törekszik, hogy megkapja a visszavágási lehetőséget pontozásos fiaskójáért. A felek visszavágójának létrejötte nagyrészt a bunyósok hétvégi teljesítményén múlik. Mares számára tehát sokkal több forog kockán, mint amennyi első ránézésre feltűnhet. Gutierrez számára pedig egyszerű a képlet: egy győzelem szombaton, és jöhet a világbajnoki címmérkőzés, a jelentős anyagi bevételek, és a címlapok.
Tippem: Mares nem túl aktív az elmúlt években, a Santa Cruz elleni 2015 augusztusi vereség óta mindösszesen egyetlen alkalommal lépett szorítóba, akkor azonban feltűnően komplex teljesítményt nyújtott a veszélyes Jesus Andres Cuellarral szemben. Nehezen elképzelhető, hogy komoly gondot okozzon Gutierrez a három súlycsoportban is csúcsra érő honfitársának. Andres túlontúl kiszámítható és fantáziátlan ehhez. Viszont masszív és tisztességesen képzett ahhoz, hogy ne is tudja könnyedén megállítani őt Mares. A tipp itt Abner tiszta pontozásos győzelme egy látványos, bár kissé egyoldalú összecsapást követően.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr5412966201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása