Mit tartogat a hétvége? December 15-16.
2017. december 15. írta: Pradarics Tomi

Mit tartogat a hétvége? December 15-16.

Az esztendő utolsó hónapja mindig tartogat remek párosításokat. Az elkövetkező napokban két világbajnoki összecsapást rendeznek, mellette pedig jópár izgalmasnak ígérkező találkozó kerül képernyőre feltörekvő-, visszatérő-, trónkövetelő versenyzők részvételével. Lássunk azokat az összecsapásokat, amelyekre érdemes lesz vetni egy pillantást a hétvége során.

billyjoesaunders11.jpg

(Photo: www.boxingscene.com)

 

2017.12.15. Alexander Povetkin (32-1, 23 KO) vs Christian Hammer (22-4, 12 KO), Nehézsúly, 12 menet: Péntek este hazájában, Oroszországban folytatja a visszakapaszkodást a nehézsúly élmezőnyébe Alexander Povetkin. A korábbi világelső, akinek az elmúlt években több volt a dolga a pozitív drogtesztek okozta kalamajkákkal, mint a mérvadó ellenfelekkel, Christian Hammerrel szemben a WBA szervezet interkontinentális övéért lép szorítóba. Ami azonban ennél sokkal fontosabb tét ezen a találkozón, az a nevezett szervezet kötelező kihívói posztja. Povetkin a 2013-as, Wladimir Klitschko ellen összeszedett vereségét követően éveken át hajszolta a WBC zöld övét, ám a Deontay Wilderrel szembeni elmaradt találkozói után végül új helyen próbálkozhat a bajnoki cím begyűjtésével. A WBA bajnok a kategória jelenlegi elsőszámú alakja, a veretlen KO-király Anthony Joshua. Hammer előtt szintén hatalmas lehetőség, hogy egy győzelemre van egy bajnoki címmérkőzéstől, amely soha nem látott anyagi bevétellel is kecsegtetne a román származású ökölvívó számára.
Tippem: Hammer mérlege a napokban már egyszer módosult, és négy vereségéből eggyel kevesebb lett neki, miután a Brit Ökölvívó Szövetség semlegesítette a Tyson Fury által elszenvedett vereségét az ír származású versenyző pozitív doppingtesztje miatt, ám a mesterségesen feljavuló rekord a legnagyobb valószínűség szerint rövid életű lesz, és szombat reggel újra négy hivatalos fiaskója lesz Hammernek. Povetkinnek nem csak a győzelemre van szüksége, de a jó formához is, hogy bizonyítsa, a Joshuával szembeni találkozója valódi szupermérkőzésnek ígérkezik, amelybe érdemes pénzt inveszálnia a szurkolóknak.

2017.12.15. Knockout CP Freshmart (16-0, 7 KO) vs Toto Landero (10-1-2, 2 KO), Szalmasúly, WBA öv, 12 menet: A szalmasúly thai uralkodói közül Freshmart számít a kevésbé tapasztaltnak, ám ő is bőségesen fölé nőtt már a kategóriának. A WBA szervezet címvédője brutális fizikai erejének segítéségével vonja kontroll alá ellenfeleit. Soron következő kihívója a világbajnoki szinten teljesen tapasztalatlan Toto Landero. A filippínó öklözőnek már a feltörekvő ellenfelekkel szemben becsúszott egy idő előtti vereség, és nem túl jó ajánlólevél a stílusok összepárosítása sem Toto számára. A kihívó egy alacsony munkatempójú versenyző, aki szeret távolságot tartani, és gondolkodó bunyót bemutatni. Freshmart ereje és rámenőssége könnyen döntőnek bizonyulhat a találkozó során.
Tippem: És annak is fog bizonyulni e sorok írója szerint. A thai bunyós szeret fölényben bokszolni, és - bár klasszikus ritmusváltást ritkán láthatunk tőle - az ereje elégnek szokott mutatkozni arra, hogy bedaráljon egy nálánál jóval gyengébb képességű és fizikumú ellenfelet.

2017.12.16. Cletus Seldin (21-0, 17 KO) vs Yves Ulysse Jr (14-1, 9 KO), Kisváltósúly, 10 menet: Seldin novemberben mutatkozott be első ízben HBO által sugárzott televíziós programban, amikor esélytelenebbként alig három felvonásban mattolta a mexikói Roberto Ortizt. A "Héber Kalapács" becenevű öklöző teljesítményével olyan kellemes hatást gyakorolt a tv csatornára, hogy mindössze öt héttel később újra lehetőséget kap megmutatni magát a nagyközönség előtt. Az HBO ökölvívó közvetítéseinek történelmében csupán két legenda, Mike Tyson és Roy Jones Jr volt képernyőn egymást követő hónapokban. Ha másra nem is, a páratlan aktivitás rámutat arra, hogy a 31 esztendős Seldin nem sokat teketóriázik, és minden lehetőséget megragad, hogy mielőbb világbajnoki címmérkőzésre katapultálja magát. Yves Ulyssével szemben nem lesz könnyű dolga; a kanadai öklöző ugyanis erős felépítésű, komoly tűzerejű versenyző, aki képes ráerőltetni az akaratát az ellenfeleire. Utóbbi versenyző Cletishez hasonlóan maga is okozott már egy figyelemreméltó meglepetést, amikor a Golden Boy Promotions veretlen feltörekvő versenyzőjét, Zachary Ochoát feladásra késztette egy hetedik menetben kiosztott brutális verést követően. Ulysse egyetlen veresége is legfeljebb papíron mutatkozik annak, miközben a valóságban Steve Claggett hálát adhat a pontozóbíróknak, hog az ő veretlensége marad sértetlen tíz menetet követően idén októberben. Seldin maga is egy kőkemény verekedő, akit nehéz öklökkel áldott meg a sors, miközben egyik fél sem szeret túl sokat pepecselni az elmozgással, így minden esély megvan arra, hogy az általános szurkolók számára még mindig ismeretlen bunyósok kifejezetten látványos összecsapással rukkoljanak elő az HBO program nyitómérkőzésén.
Tippem: Seldin darabosabb, rakkolósabb stílusú versenyző, míg Ulysse szereti középtávolban tartani az ellenfeleit, ahonnan betorpedózhatja masszív jobbegyeneseit. Remek ütközet van kilátásban, amelyet a tippem szerint Seldin húzhat be szűkebb bombái és magasabb munkatempója miatt, ám Ulysse győzelme sem számítana meglepetésnek a közel 50-50-es összecsapáson.

2017.12.16. Antoine Douglas (22-1-1, 16 KO) vs Gary O'Sullivan (26-2, 18 KO), Középsúly, 10 menet: Az HBO program második összecsapása ugyancsak izgalmas küzdelemmel kecsegtet. Douglas a tavalyi évre még egy figyelemreméltó reménységként fordult rá, ám márciusban csúnyán helybenhagyta őt az azóta már egy büntetésvégrehajtási intézmény vendégszeretetét élvező Avtandil Khurtsidze. A tömzsi grúz ütőgép elleni fiaskót követően Douglas óvatos ellenfélválasztással terhelte vissza magát, és három idő előtti győzelemmel jutott el a ma esti HBO gálára. Az amerikai tisztességesen képzett, gyors és ügyes versenyző, akinek azt kell bizonyítania, hogy mentálisan sikerült túltennie magát tavalyi demoralizáló vereségén. Gary O'Sullivan ellen erre adódhat lehetősége, ugyanis az ír bunyós ökleiben is lappang olyasféle erő, amely képes lebontani az ellenfelet. O'Sullivan szeptemberben épp erről tett tanúbizonyságot, amikor négy menetben ütötte harcképtelenné Nick Quigley-t. Douglas mozgékonyabb, robbanékonyabb, jobb alapképességű bunyós egy megkérdőjelezhető mentális állapottal, Gary pedig egy igazi ír harcos, aki kitartással és fizikai erővel ellensúlyozza azt, amennyivel kevesebbet kapott a szemet gyönyörködtető tehetségből. Jó párosítás, és fontos összecsapás, amelynek győztese közelebb lőheti magát egy jelentős mérkőzésre az HBO-n, amely a legtöbb középsúlyú nagyágyút a tarsolyában tudja.
Tippem: O'Sullivan végig veszélyben fogja tartani Douglast, az amerikai képességei mindazonáltal elégnek kell bizonyuljanak, hogy behúzza a győzelmet pontozással, vagy kései kiütéssel. A látványos találkozó szinte garantált, a dráma-faktor könnyen magasra lenghet pozitív irányban.

2017.12.16. Billy Joe Saunders (25-0, 12 KO) vs David Lemieux (38-3, 33 KO), Középsúly, WBO öv, 12 menet: A hétvége legfelkapottabb párosítása az a középsúlyú világbajnoki címmérkőzés, amelyet ma létre lehet hozni Gennady Golovkin és Saul Alvarez részvétele nélkül. Míg az utóbbi két úriember épp egy egymással szembeni májusi visszavágó lekötésén fáradozik, addig Saunders és Lemieux találkozójának nem a WBO szervezet öve az egyetlen terítéken lévő tétje. A 40 milliós kérdés az, hogy melyik versenyző lövi be magát Golovkin és Alvarez visszavágójának győztese ellen. Egy találkozó a két nevezett összecsapás kedvezettjei között minden létező legitim övet egy kézbe olvasztana, amely tapasztalatnak édes ízéből nem kaphat eleget egy régimódi bokszszurkoló.
Saunders és Lemieux tökéletesen érzik, hogy a ma esti mérkőzés nem csak egy mérkőzés. Ez egy olyan találkozó, amely kijelölheti az utat a győztes számára egy karrierformáló találkozó felé, amely nem mellesleg olyan anyagi bevétellel is kecsegtet, amelyről minden ringe lépő versenyző álmodik.
Éppen ezt lehet érezni a bunyósok hozzáállásán, akik minden létező módon igyekeznek már a kezdő gongszó előtt zavart okozni a másikuk lelki világában.
Ha a fentebb említettek még nem szolgáltatnának elég drámát az ütközet körül, akkor itt van még a stílusok és formaidőzítések kérdése is, amely csak még fényesebbre polírozza a várakozásokat. Saunders egy vívó versenyző, akinek a ringben mutatott formáját elsősorban az ellenfele által képviselt veszélyforrás határozza meg. A brit bunyós szeret annyit nyújtani, amennyi elég a találkozó behúzásához. Lemieux ezzel szemben egy közönségszórakoztató bunyós, aki letaglózó lövegeivel folyamatosan álomba igyekszik szenderíteni aktuális ellenfeleit.
Ez a találkozó olyan izgalmakat tartogat, amilyeneket csak tartogathat egy összecsapás. Könnyen váltakozhat majd a momentuma a versenyzőknek az ütközet alatt, függően attól, hogy melyikük érez éppen rá taktikailag a küzdelem pillanatára.
Tippem: Saunders megítélése a ringen kívüli pökhendi, és olykor már annál jóval súlyosabbnak tetsző viselkedései miatt finoman szólva is megosztó, miközben a ringen belül gyakorta előfordul, hogy messze nem tesz le olyan teljesítményt, mint amilyet illene egy vérbeli profi bunyósnak. Lemieux ezzel szemben egy szerény fickónak tűnik, aki mindent megtesz, hogy az emberek megkapják a pénzük ellenértékét a kezdő és végső gongszó között. Saunders mindazonáltal hosszú, sikeres amatőr pályafutással ágyazott meg profi pályafutásának; éppen így érhetett el győzelmeket Chris Eubank Jr és Andy Lee ellen. Lemieux nagyot üt, amellyel bármikor lezárhat egy találkozót, és erre ma este is meglesz a lehetősége, ahogy arra is, hogy egy-két padló, valamint néhány tisztességes felvonás abszolválása a pontozólapokon is kedvező helyzetbe hozza őt a saját promóciója által szervezett, hazai pályán létrehozott esemény végén. A tipp itt mégis a vendégnek számító címvédő diadala, aki végre kiléphet a részben saját maga által táplált mostohaszerepből, és legitim kihívójává válhat Golovkinnak és Alvareznek. Saunders pontozással behúzza a győzelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr6013503487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása