2017 Csúcspontjai, 3/7: Az Év Reménysége
2017. december 27. írta: Pradarics Tomi

2017 Csúcspontjai, 3/7: Az Év Reménysége

Az ökölvívást, mint minden más sportágat, az ikonjai viszik előre. A nagy bajnokok a sportág emblematikus figurái, akik emberek millióihoz kerülnek közel, nem csak a sportteljesítményükkel, hanem a karakterükkel is, amely maradéktalanul kirajzolódik a hosszú évek során, amelyet a reflektorfényben töltenek. Roy Jones Jr, Bernard Hopkins, Oscar De La Hoya, Manny Pacquiao, Floyd Mayweather Jr, Miguel Cotto, Andre Ward mind nagy bajnokok, akik visszavonulásuk után is élénken megmaradnak a szurkolók emlékezetében. A sportág stafétabotját lassan átveszik tőlük a jelenkor bajnokai, akikből egy nap hasonló legendák lesznek. Terence Crawford, Vasyl Lomachenko, Mikey Garcia, Gennady Golovkin, Saul Alvarez a jelen legnagyobb alakjai. Úton van azonban az új generáció is, akik jelenleg még csak bontogatják a szárnyaikat. Egy nap talán az ő nevüket is olvashatjuk a súlycsoportoktól független ranglistákon. Lássuk, kik a 2017-es esztendő reménységei, akikről már néhány találkozó alatt is érződik, hogy bennük van a képesség komoly magasságokba jutni.

michaelconlanpradarics.jpg

(Photo: Edina Lakatos/ringcsoda.blog.hu)

 

6. Vergil Ortiz (8-0, 8 KO), Kisváltósúly: A mindössze 19 esztendős Ortiz meghatározó amatőr pályafutást követően lépett át a hivatásosak táborába a tavalyi év nyarán. A texasi versenyző hétszeres korosztályos országos bajnokként, valamint a 2013-as esztendő Ifjúsági Olimpia győzteseként intett búcsút a fejvédősöknek, 140-20-as mérleget hátrahagyva. Ortiz a Golden Boy Promotions, valamint Joel Diaz edző irányítása alatt kifejezetten jó kezekben van a jövőt illetően. Türelmes, jól lát a ringben, szűk védekezéséből szépen lődözi a jabeket, és mindkét öklében dinamitot hordoz. Utóbbi erénye jól megmutatkozik abban a tényben, hogy eddigi nyolc összecsapásából hatot az első etapban lezárt, és a másik kettő sem érte meg a harmadik felvonást lezáró gongszót.

5. Josh Kelly (5-0, 4 KO), Váltósúly: Kelly a korosztályos brit bajnoki címek mellett nyert Bocskai Emlékversenyt is, és képviselhette az Egyesült Királyságot a 2016-os riói olimpián, ahol a második körben volt kénytelen búcsúzni. A jelenleg 23 éves sunderlandi bunyós az idei év tavaszán állt profinak, Eddie Hearn promóteri munkálatait választva, amelyet csak tetéz, hogy a fiatal versenyző edzésmunkáit a tapasztalt, remek edző, Adam Booth felügyeli. Kelly gyors, remek reakcióidejű, jó mozgású versenyző, aki keményen üt mindkét kezével. Ha megtanul könnyedebben bunyózni, játszani, úgy csak még hatékonyabbá tudja varázsolni a jelentős ütőerejét. Kelly hat hónapon belül tudta le az öt eddigi összecsapását, vagyis aktív és terhelhető. Izgalmas lesz látni, hogy miképp emeli nála az ellenfelek színvonalát Eddie Hearn 2018-ban.

4. Shakur Stevenson (4-0, 2 KO), Pehelysúly: Stevenson csak nyáron töltötte be a huszadik életévét, de már túl volt egy riói olimpián, ahol mindössze egy szoros pontozáson múlott, hogy Andre Ward után az USA újra olimpiai bajnokot ünnepeljen az ökölvívók között. Shakur a korosztályos versenyeken gyakorlatilag mindent megnyert a világon, az olimpia alatt és után pedig megindult a háború a promóterek részéről a fiatal tehetség leigazolását illetően. A befutó Bob Arum lett, aki áprilisban szervezte meg Stevenson debütálását. Az idei évben négyszer lépett szorítóba Shakur, legjobb teljesítményét a decemberi Lomachenko-Rigondeaux gálán nyújtotta, amikor két menetben szétütötte soros ellenfelét, Oscar Mendozát. Stevensonnak ütőerő dolgában vannak hiányosságai, amelyeket azonban minden bizonnyal képes lesz ellensúlyozni remek képességeivel a jövőben.

3. Daniel Dubois (6-0, 6 KO), Nehézsúly: Már most többen Anthony Joshuát látják az alig húsz esztendős Dubois-ban. Frank Warren promóter védence 196 cm-es magasságához, valamint 108 kg-os testtömegéhez viszonyítva ruganyos, könnyed mozgású versenyző, aki kalkulált teljesítményeket ad le a mérkőzésein. Az offenzív-orientált fellépése végett olykor kissé nyitva hagyja magát, ám remekül használja mindkét kezét, jól kontrázik, és nem rest rálépni a gázpedálra sem, amikor lehetőséget érez befejezni egy összecsapást. Dubois eddig minden összecsapását öt percen belül abszolválta, 2018-ban pedig újabb szintre emelkedhet a pályafutása az izgalmassá váló nehézsúlyban.

2. Michael Conlan (5-0, 4 KO), Pehelysúly: Az ír Conlan az amatőrök között világ-, és Európa-bajnok lett, ám mégis sokkal többen emlékeznek a 2016-os olimpiai szereplésére, amelyen a második körben kiesett. A belfasti bunyós állítása szerint már az utolsó mérkőzése előtti nap bekopogtattak hozzá kétes kilétű emberek, akik tudatták vele, hogy nem fog túljutni a torna soron következő fordulóján, s amikor valóban lepontozták az egyébként jól teljesítő bunyóst, ő tiszteletteljesen megállt a ring közepén, és a középső ujjának felmutatásával honorálta a bírókat azok bérenc viselkedése miatt. Conlan ezt követően világosan közzétette, hogy végleg hátatfordít a korrupciótól bűzlő amatőr ökölvívásnak, és hamar meg is egyezett a Top Rank promóciós irodával. A huszonhat esztendős ökölvívó márciusban, a Szent Patrik napi ír nemzeti ünnepen debütált a hivatásosak között egy harmadik menetes TKO-val Tim Ibarrával szemben a New York-i Madison Square Gardenben. Az intenzív támadóbunyójú, erős és nehézöklű Conlan decemberben Shakur Stevensonnal egyetemben a Lomachenko-Rigondeaux gálán bokszolt utoljára az idei évben, amikor kalkulált, türelmes ökölvívást bemutatva pontozta ki a szívós Luis Fernando Molinát.

1. Ryan Garcia (13-0, 12 KO), Nagypehelysúly: A los angelesi Garcia tizenkilenc esztendős kora ellenére 230 amatőr összecsapásos karriert követően lépett át a profik közé a tavalyi év nyarán. A Golden Boy Promotions sorait erősítő bunyós a nagypehelysúlyú kategóriában kifejezetten nyurgának számít a maga 178 cm-es testmagasságával, miközben bal keze kifejezetten gyors és precíz jabeket lő ki az ellenfél irányába. Garcia türelmes bunyós, ugyanakkor az ereje elég ahhoz, hogy bármikor képes legyen lezárni egy mérkőzést. Erre a legjobb példa legutóbbi találkozója, amikor a nyolcadik, záró felvonás derekán állította meg a szívós Noe Martinez Raygozát. Ryan az elmúlt másfél év leforgása alatt tizenhárom alkalommal lépett szorítóba, és hasonló intenzitásra lehet számítani a 2018-as esztendőben is, amely során újabb szintekre lépve bizonyíthatja, hogy a jövő egyik nagy sztárja lehet az Oscar De La Hoya által koordinált pályafutású versenyző.

 

Különdíj:

Tony Yoka (3-0, 2 KO), Nehézsúly: A riói olimpia szupernehézsúlyú bajnoka a trikósok között olyan, azóta már reflektorfényben fürdő profi reménységeket győzött le, mint Joe Joyce vagy Ivan Dychko, így nem csoda, hogy saját hivatásosnak állásakor sorakoztak a promóterek a kegyeiért. A befutó a bunyó vérkeringésébe idén visszacsöppenő Richard Schaefer lett, aki június óta már három összecsapást szervezett a párizsi versenyzőnek. Erő, robbanékonyság, higgadtság jellemzi a 201 cm magas, 25 esztendős bunyóst, aki Daniel Dubois, valamint az imént említett Joyce mellett a nehézsúly jövőjének meghatározó alakjává válhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr6513526781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása