Shinsuke Yamanaka vs Anselmo Moreno II: A hét mérkőzésének felvezetése
2016. szeptember 16. írta: Pradarics Tomi

Shinsuke Yamanaka vs Anselmo Moreno II: A hét mérkőzésének felvezetése

A hétvége legfontosabb összecsapását harmatsúlyban rendezik, ahol a kategória két legjobbja, Shinsuke Yamanaka és Anselmo Moreno méri össze erejét egy visszavágó keretében. A találkozó fontosságát kiválóan illusztrálja, hogy a japán WBC címe mellett a kis híján három évtizede betöltetlen The Ring öv is terítékre kerül.

Shinsuke Yamanaka

Nemzetiség:        Japán
Életkor: 33 év
Mérleg: 25-0-2, 17 KO
Cím: WBC harmatsúly, 2011- (10 címvédés)
Testmagasság: 171 cm
Súlycsoport: Harmatsúly (118 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring, BoxingScene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 11-0, 7 KO
Jelenlegi/korábbi bajnokok, akikkel összecsapott: 6 (Vic Darchinyan W12; Tomas Rojas WKO7; Malcolm Tunacao WTKO12; Suriyan Kaikanha [Suriyan Sor Rungvisai] W12; Anselmo Moreno W12; Liborio Solis W12)


vs

Anselmo Moreno

Nemzetiség:        Panama
Életkor: 31 év
Mérleg: 36-4-1, 12 KO
Cím: WBA harmatsúly, 2008-2014 (12 címvédés)
Testmagasság: 168 cm
Súlycsoport: Harmatsúly (118 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 2. (Ring, BoxingScene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 13-3, 3 KO
Jelenlegi/korábbi bajnokok, akikkel összecsapott: 10 (Felix Machado W10; Tomas Rojas W10; Volodymyr Sydorenko [Wladimir Sidorenko] W12, W12; Mahyar Monshipour W12; Lorenzo Parra WTKO8; Vic Darchinyan W12; Abner Mares L12; Juan Carlos Payano LTD6; Shinsuke Yamanaka L12; Suriyan Kaikanha [Suriyan Sor Rungvisai] W12)

 


(Photo: Sumio Yamada/Fightnews.com)


Mérlegelés:

0-10 Erősségi szint Yamanaka     Moreno
Gyorsaság 8+ 7
Fizikai erő 8 7
Ütőerő 8+ 6-
Lábmunka 8- 10-
Támadás 8+ 8-
Védekezés 7 10-
Technikai képzettség 8+ 10

 

Mi más tehetné jelentősebbé egy ökölvívó szakmai megítélését, ha nem a legyőzött minőségi ellenfelek és a világbajnoki regnálások összefonódása? És mi tehetné jelentősebbé egy párosítás szakmai megítélését, ha nem két zseniális ökölvívó megmérettetése egymás ellen? Magyar idő szerint péntek délután pontosan olyan mérkőzést rendeznek Japánban, amely megfelel a fent említett feltételeknek.

Anselmo Moreno ellenfeléhez hasonlóan teljes pályafutását harmatsúlyban töltötte. Címét 2008-ban, az Universum promóciós iroda bunyósa, Wladimir Sidorenko ellen szerezte meg, és több mint hat éven át birtokolta azt. A kategória ezalatt átélt több intenzív hullámhegyet, amelyekben a panamai bunyós nem tudta kivenni a részét. Moreno stílusából adódóan nem számít eladható bunyósnak, amelyet illusztrál a tény, hogy világbajnoki mérkőzéseit hat különböző országban vívta meg, általában kihívóinak otthonában.

Uralkodása alatt mindvégig a 118 fontos divízió élbolyába tartozott, ám nem sok lehetőséget kapott arra, hogy kilépjen a saját árnyékából. 2012-ben épp egy kategóriával feljebb, Abner Mares ellen kapott egy szupermeccset, amelyen - bár megtett minden tőle telhetőt - a pontozók a népszerű mexikói nem túl hatékony rámenősségét díjazták jobban. Tavaly a Yamanaka elleni első mérkőzésén adódott a második lehetősége arra, hogy az abszolút csúcsra érjen, ám az év egyik legfurcsább, legmerészebb hazapontozásával a japán megtarthatta első pozícióját harmatsúlyban.

Moreno remek lábmunkájú versenyző, aki képes jelentős indított ütés nélkül is kontrollálni a meneteket. Hihetetlenül jól lát a ringben, az ütemérzéke és a kontratámadásai mintaértékűek, választékos az ütésskálája, és amikor belemelegszik az összecsapásba, a munkatempója is rendben van. Az egyetlen gyengéje az ütőerő hiánya. Egy masszív ököl mindig jó barát a bajban, szoros meneteket tud nyerni, vagy padlóra küldeni az ellenfelet egy óvatlan pillanatban.

Shinsuke Yamanaka közel öt éves uralkodásával Japán leghosszabb ideje regnáló világbajnokának számít. A szigetországi bunyós a WBC szevezet üres övét 2011 novemberében, Christian Esquivel megállításával gyűjtötte be. Shinsuke azóta tíz sikeres címvédésen van túl, amelyek közül hatot korábbi világbajnokok ellen ért el.

A japán jól használja a lábait, ameddig azok a saját támadásait szolgálják ki. Gyors és erős jabekkel dolgozik, amelyek csak az előkészítései robbanékony és pusztító hátsóegyeneseinek. Ütőereje és támadásainak fizikai hordereje is átlagon felüli, amely képességekkel kiválóan ellensúlyozza kissé sablonos offenzív harcmodorát.

Yamanaka minőségi ellenfeleivel szemben elért legtöbbször impresszív teljesítményei jóvoltából egyértelműen a súlycsoportja elsőszámú versenyzőjévé nőtte ki magát az évek során, de az igazi áttörést számára is a mai mérkőzés hozhatja meg, amelynek a győztese többé nem a 118 fontos kategória ranglistájának vezetője lesz, hanem a divízió bajnoka. A The Ring harmatsúlyú övét utoljára Bernardo Pinango birtokolta 1987 tavaszi súlycsoportváltásáig.

A két fordított alapállású bunyós egy évvel ezelőtti összecsapásán Moreno intelligens lábmunkája és remek ütemű kontrái hatékonyan fojtották le ellenfele lineális irányú mozgását, és olykor rémálommá tették a japán számára a mérkőzést. A kihívónak most is ugyanezt kell tennie, lehetőleg még több hangsúlyos és pontos balegyenessel és jobbhoroggal kiegészítve, továbbá ügyelnie kell arra, hogy ne aludja át a találkozó egyetlen periódusát sem.

Yamanaka utolsó mérkőzésén pályafutása során először ízlelte meg, hogy milyen a padlózásnak a rövidebb oldalán állni, amikor Liborio Solis kétszer is leültette őt a harmadik felvonásban. A japánt nem fenyegeti hasonló veszély a Moreno elleni visszavágóján, de a padlózások tényét ennek ellenére intő jelnek is felfoghatjuk. Shinsuke novemberben tölti be a harmincnégyet, így nem meglepő, ha lassacskán jelentkeznek rajta a megkopottság jelei. Ha már nem tud teljes koncentráltsággal végigbokszolni tizenkét menetet, izzadós és kellemetlen harminchat perc vár rá Anselmo ellen.

Moreno legutóbb a WBC ranglistán hozzá hasonlóan magasan jegyzett thaiföldi Suriyan Sor Rungvisait pontozta ki tizenkét körben a kötelező kihívói posztért. A panamai frissnek és üdének látszott a ringben, aki borotvaéles reflexekkel és ütemérzékkel mattolta le korábbi világbajnok ellenfelét.

A tét óriási. A győztes a modern ökölvívás övekben mért titulusóceánjából kipezsegve kategóriája egyszerű világbajnokká válik. A földkerekségünk egyetlen legitim VILÁGBAJNOKává.

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Az agresszívan támadó Yamanakát az éles Moreno ismét hatékonyan fogja kontrázni, ám a japán szállítja a mennyiséget a kihívó minőségével szemben, és egy első mérkőzéshez hasonlóan szoros, vitatható pontozással ezúttal is átvészeli a taktikailag és technikailag is magas nívót megütő találkozót.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr8911711415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.