Shinsuke Yamanaka vs Anselmo Moreno II: A hét mérkőzésének összefoglalója
2016. szeptember 20. írta: Pradarics Tomi

Shinsuke Yamanaka vs Anselmo Moreno II: A hét mérkőzésének összefoglalója

Ha megkérdezik tőlem, hogy miért szeretem a bokszot, az első válaszom az, hogy azért, amiért kiszámíthatatlan, megfoghatatlan. Bármikor kezdem azt hinni, hogy kiismertem, hogy képes vagyok megragadni, a sportág mindig megújul és kislisszan a kezemből. Azért szeretem, mert spontán, akár az élet, amelyet élünk.

A pénteken Oszakában megrendezett világbajnoki ütközet újra emlékeztetett arra, hogy miért szeretem a bokszot igazán. Shinsuke Yamanaka és Anselmo Moreno tavaly szeptemberben vívták első fontos összecsapásukat, amely a végtelenségig taktikai és technikai küzdelmet hozott. Feszült volt, mert bármelyik fél hibázott, a másik azonnal megtorolta azt, de nem volt annyira fizikai a küzdelem, hogy a bokszolók meccsben maradása veszélyeztetetté vált volna. Pontosan ebből, és a versenyzők stílusából kiindulva lehetett arra számítani, hogy a visszavágó hasonlóan szoros, koncentrált, taktikus játszma lesz.

Nos, ha valamitől messze állt a háború, az pont a taktikus játszma volt.

Moreno a kezdő gongszótól felvette a kezdeményező szerepét, igyekezett ütőtávban tartani magát, és a mérkőzés első percének végén máris felrobbantott egy kemény balegyenest a bajnok fején, amelyet néhány szűk jobbhoroggal és felütéssel is megfűszerezett a panamai. A kihívó tovább kontrollálta a felvonást, újabb hátsóegyenesek találtak be, és Anselmo láthatóan egyre magabiztosabbá is vált. Fél perccel az etap vége előtt azonban eljött Yamanaka pillanata, aki a jobbfelütéssel belépő ellenfelét egy szűk és remek ütemű balhoroggal padlóra küldte.

(Photo: Sumio Yamada/Fightnews.com)

 

A második menettől az iménti leütés ellenére még letisztultabban látszódott, hogy Moreno felvállalja a kezdeményezést, míg Yamanaka egészen visszahúzódik, és kontrákra rendezkedik be.

(Photo: Sumio Yamada/Fightnews.com)

 

A kihívó a negyedik felvonásban nagyon virgonc volt, folyamatosan dolgozott jobbhorgokkal testre és fejre egyaránt, és a kör utolsó percében egy ütésváltásnál keresztbe verte vele a japánt, aki a hátára vágódott a bombától. A hátralévő másodpercekben Moreno tovább űzte a megzavarodott bajnokot.

(Photo: Sumio Yamada/Fightnews.com)

 

Az ötödik menetet Yamanaka kezdte jobban, aki brutális balegyenest robbantott fel a kihívó állán, ám utóbbi csak mosolygott ezen. A felvonás második felét már folyamatos adok-kapok jellemezte, Shinsuke robbanékonyabb volt, Anselmo viszont pontosabb, és egy előrelépésnél újra elsütötte a jobbhorgát, amely a japán versenyzőt ismét padlóra volt hivatott küldeni, ám az az utolsó pillanatban - talán a bal kesztyűjének földre érintésével - vissza tudta nyerni az egyensúlyát.

Az újabb fordulat a hatodik menetben következett, amikor az előrelépő bajnok egy szűk és pontos balegyenessel keményen padlóztatta Morenót. A panamai arcán és mozdulatain ezúttal abszolút látható volt, hogy megfogta a találat, és ezt a feltüzelt Yamanaka ügyesen ki is használta, aki innentől agresszorrá vált, és a gongszóig a dominanciája alatt tartotta ellenfelét.

A hetedik felvonásra egy veszítenivaló nélküli kihívó és egy rendkívül koncentrált bajnok jött ki. Yamanaka nem egészen fél perccel később egy rövid, irgalmatlan erejű balegyenest vitt be fejre, amitől Moreno újra a padlóra zuhant. A panamai ezúttal nagyon ingatag lábakkal folytatta a küzdelmet, amely nem sokkal később le is záródott, amikor az ultra agresszív Shinsuke szabályosan levadászta kiszolgáltatott ellenfelét. Anselmo számolatlanul szedte be a jobbhorgokat és balegyeneseket, egyiket a másik után, mire végül a saját sarkába omlott, és a bíró számolás nélkül leállította az összecsapást.

(Photo: Sumio Yamada/Fightnews.com)

 

A harmatsúly WBC övének birtokosát továbbra is Shinsuke Yamanakának hívják, aki azonban mostantól már a The Ring bajnoka is, és a kategória egyértelmű uralkodójának számít. Az októberben harmincnegyedik életévét betöltő japán újabb mérföldkőhöz juttatta pályafutását, míg a panamai Moreno számára ismét csak a második hely jutott.

Nekünk, bokszszurkolóknak azonban a legtöbb jutott, amit csak kaphatunk a sportágtól. Az év talán legjobb mérkőzése két magas képzettségű, hatalmas szívű harcos között, akik ezúttal éltek a kiszámíthatatlanság életösztönző eszközével, és felejthetetlen háborúval ajándékozták meg a bokszvilágot.


A mérkőzés felvétele:



A saját pontozólapom:

yamamoreii.png


Összesített tippjeim: 10-3 (beleszámolva a Cuadras vs Gonzalez mérkőzést is)

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr5611728033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása