Ki volt Muhammad Ali, és mi tette őt "A Legnagyobb"-á? 1. rész
2016. szeptember 22. írta: Pradarics Tomi

Ki volt Muhammad Ali, és mi tette őt "A Legnagyobb"-á? 1. rész

Idén júniusban elveszítette a bokszvilág története legnépszerűbb bajnokát, Muhammad Alit. A háromszoros nehézsúlyú világbajnok életét és pályafutását megannyi könyv, cikk és dokumentumfilm dolgozza fel. Sok helyen sok mindent olvastam róla az elmúlt hónapokban, e rovat célja pedig az, hogy a rengeteg ismert és kevésbé ismert róla szóló történet interpretációján keresztül új, álarcoktól mentes képet kapjunk arról, hogy ki is volt valójában Muhammad Ali, és mi tette őt "A Legnagyobb"-á.

A temérdek róla megírt, olykor szélsőséges nézőpontokból megfogalmazott könyv után Muhammad Ali 1988-ban feleségével, Lonnie-val eldöntötte, hogy szeretnék, ha megjelenne a bokszoló hivatalos életrajza, amelyhez minden segítséget megadnak annak írójának. A választásuk az ökölvívás világába frissen belecsöppent Thomas Hauserre esett. A mai napig ezt tartják a leghitelesebb könyvnek (Muhammad Ali, His Life and Times), amely Muhammad Ali életéről íródott, míg sokan minden idők legjobb ökölvívásról szóló anyagának mondják.

A következő történetet a fent említett könyv hasábjain Neil Leifer, korának egyik legjobb sport-fotóriportere meséli el, aki a Time és a Sports Illustrated magazinok számára a hatvanas évek elejétől egészen a Larry Holmes elleni világbajnoki mérkőzéséig dokumentálta Muhammad Ali pályafutását.

"Hogy mennyire volt jó Ali önmaga népszerűsítésében? Hadd meséljek el egy történetet, amely rámutat a zsenialitására. Miután profinak állt, a Sports Illustrated írt róla egy cikket. Kiküldtek egy szabadúszó fotóst, Flip Schulkét, és Ali - akkor még Cassius Clay-nek hívták - megkérdezte: "Kinek dolgozol?" Schulke pedig elmondta neki, hogy sok anyagot készített a Life magazinnak. Ez még akkoriban volt, amikor a Life volt a legnagyobb magazin az USÁ-ban, és Ali még nem volt annyira ismert. Megnyerte az aranyérmet az olimpián, de csak ennyi. Nem volt semmi ok arra, hogy Ali a Life magazinba kerüljön, így amikor azt mondta: "Ember, mi lenne, ha lefotóznál a Life-ba?", Schulke ezt válaszolta neki: "Szívesen megtenném, de soha nem tudnám túljuttatni az anyagot a szerkesztőkön."

Ali elfogadta a választ, de néhány perc múlva újabb kérdéseket tett fel. "Mesélj nekem a fotókról, amiket eddig készítettél." És Schulke elmagyarázta, hogy sok vízalatti fotót készített; ez volt a specialitása. Ali agyából pedig a pillanat töredéke alatt kipattant valami, amely rávilágít arra, hogy mekkora zseni is volt. A szemei kikerekedtek, és azt mondta Schulkénak: "Ezt még soha senkinek nem árultam el, de Angelónak és nekem van egy titkunk. Tudod, hogy miért én vagyok a leggyorsabb nehézsúlyú a világon? Mert én vagyok az egyetlen nehézsúlyú, aki a víz alatt edz."

(Photo: Flip Schulke/www.reddit.com)

 

Schulke megkérdezte: "Ezt hogy érted?" És Ali visszakérdezett: "Tudod, hogy a futók miért használnak súlyozott cipőt, amikor futnak? Azért, mert amikor átcserélik a normális cipőjükre, akkor jóval könnyebbnek érzik magukat, és sokkal gyorsabban tudnak futni. Szóval, nyakig belemegyek a vízbe, és elkezdek árnyékbokszolni, majd miután kijövök a vízből, villámgyors vagyok, mert a levegőnek nincs ellenállása."

Schulke szkeptikus volt, de Ali megesküdött rá, hogy ez az igazság, és hogy bebizonyítsa ezt, így folytatta: "Holnap reggel láthatod, hogy miképp csinálom. Minden reggel gyakoroljuk Angelóval, de eddig még senki sem látta. Megengedem, hogy készíts róla egy exkluzív anyagot a Life magazinba." Így hát Schulke felhívta a Life-ot, és beajánlta a lehetőséget, és úgy emlékszem, öt oldalban hozták le a képeket, amelyeken Ali nyakig egy medencében van. Két emlékezetes dolog volt számomra ebben a történetben. Az egyik, hogy Ali nem tudott úszni, még egy kicsit sem; a másik, hogy Muhammad életében addig egyetlen egy ütést sem indított víz alatt.

Az egész sztori csak egy lószar kitaláció volt, de bekerült vele A Life-ba, és a Life nem viccnek tartotta. Ők meg voltak róla győződve, hogy a fickó a víz alatt edz. Ez egy olyan zsenialitás, amelyet nem sok emberben láthatsz. A zsenialitás és egy kis szélhámosság kombinációja."

(Photo: Flip Schulke/www.sothebys.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr9611736461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása