Ogre Bácsi: Egy ütős hely a városban... és a SörCsoda
2016. október 10. írta: Pradarics Tomi

Ogre Bácsi: Egy ütős hely a városban... és a SörCsoda

Szombat kora délután, mielőtt a profiboksz.hu fórumtalálkozó helyszínére értünk, másodmagammal meglátogattam az Ogre Bácsi sörözőt, és örömünkre ott találtuk annak üzletvezetőjét, Ogrét, aki bokszbaráti közösségünk ritkán látott alapembere. Sajnos a fórumtalálkozóra nem tudtuk elcsábítani őt, de cserébe megmutatta a két hete megnyitott helyet, és végigkóstoltatta velünk a legtöbb különleges sörét.

ogre_sorozo1.jpg

A képen négy boksz- (és a kóstolás végére sörbarát): Ogre, Roy, Tomi és Grabanc

 

Bevallom férfiasan, én magam nem túl gyakran iszom, és ha iszom, akkor is ritkán nyúlok sörhöz, ezért semennyire nem ismerem a nedűt. Ennél fogva rendkívül értékes és élvezetes volt hallgatnom Ogre kiegészítőit minden egyes sörhöz, hogy pontosan milyen alapanyag vagy készítési eljárás teszi különlegessé azt. A sörkészítés művészet. Csakúgy, mint az, ahogy Ogre beszél róla.

Jöjjön a Gourmet élmény összefoglalása a saját nézőpontomból, "Tomi módon":

Természetesen az alapsört választottuk elsőként, vagyis az Ogrét. Én magam inkább a barnát választom, ha sörről van szó, de ez a pilseni hihetetlenül puha és sima ízvilágú nedű volt. Könnyedén csúszott, és másodszándékúan volt ütős. Benny Leonardot juttatta eszembe. Benny mindent tudott a bokszról, hihetetlenül magas ringintelligenciája, mesteri lábmunkája és kombinációs készsége pedig úgy érett össze és vált mérhetetlenül letisztulttá, mint ez a világos sör.

Másodjára a Málnás Búzát kóstoltuk. Különleges élmény volt a külön tapintható két íz, amelyek hihetetlenül jól értek össze, hogy egy könnyed, de ugyanakkor komplex aromásságot adjanak. Légiesnek és sziporkázónak éltem meg ezt a sört, csakúgy, mint Willie Pep vagy Wilfred Benitez stílusát a ringben. Pep lábmunkája, amely generációja érinthetetlen versenyzőjévé tette, pontosan olyan tiszta, de ugyanakkor színes lubickolást kölcsönzött a lelkemben, mint ennek a sörnek a kóstolása. Benitez magabiztossága, amivel a legnagyobb ütők nehézbombái elől is úgy siklott el, mint egy vérbeli matador a halált magukban hordozó szarvak mellett, ugyancsak azt a könnyedséget hordozta magában, mint ez a nedű.

A Meggyes Sör egy édes, meggyes, nem túl erős, de mégis testes alkotás. Miközben ízleltem, Panama Al Brownt láttam magam előtt, aki Leonardot követte az elmozgás művészetében. A harmatsúlyú legenda pontosan ennyire könnyed és légies stílusú volt a ringben.

Ezután következett a Szent András könnye nevezetű sör, amely hatalmas kontrasztot festett a Meggyes által rózsaszínre festett égbolton. Az előbbi egy brutálisan fekete, erős, őrülten karakteres sör. Lehet, hogy Ogre módszeresen kínált minket ebben a sorrendben, hiszen így külön élvezetet nyújtott átélni a két nedű közötti intenzív ízkülönbséget. Talán a saját személyiségem miatt is a Szent András könnye hagyta bennem a legmélyebb nyomot. A kilenc fokos sör hatalmas átütőerejébe egy szolid áfonyás aroma simul, amelyet megbabonáz a festő- és karamell-maláta pörkölt édessége, valamint egy átfogó kesernyésség. Beau Jack és Terry McGovern. Mindkét harcos magában hordozta azt a hihetetlen átütőerőt, komplexséget, és belékódolt kesernyésséget, amelyet ennek a sörnek a fogyasztása közben éltem át. Beau a saját egészségét kockáztatta romantikus agressziójával, ám fénykorában a legszeretettebb és legmegbecsültebb harcos volt Amerikában. Mindez a második világháború idején történt. Szűk ötven évvel korábban a boksztörténelem egyik legzabolázatlanabb támadóbunyósa, Terry McGovern gyarmatosította harmatsúlytól egészen könnyűsúlyig a világot, hogy aztán a tornádó, amelyet gerjesztett, őt magát is elrepítse. Ennek a sörnek a megkóstolása életem egyik legkülönlegesebb íztapasztalása volt. Teljességgel.

A Betyár Király fantázianevű fekete baksörben négy különböző gyümölcs íze érik össze, amely markáns, meghatározó élményt nyújt. A komplexsége Tony Canzoneri stílusára emlékeztetett. Az olasz származású bunyóst soha nem lehetett figyelmen kívül hagyni, mert mindig az egyik legszínesebb, legteljesebb, legkülönlegesebb harcos volt. Minden idők egyik legnagyobbja. A Betyár Király tekintélyt parancsoló hordereje Jose Napoleséhez hasonló volt. A váltósúlyú bajnokot nem csak kibokszolni nem lehetett fénykorában, de csak idő kérdése volt, hogy mikor kényszerít térdre annak brutális horog- és felütésáradata.

A Vári Nővérek volt a következő kóstolásunk kulináris élményörvénylésünk végéhez közeledve. A fanyarkás, kesernyés nedű számomra nehezebben csúszott, mint a korábbiak, néhány másodperccel a lenyelése után pedig kifejezetten szétterült a fanyarsága a szájamban. Izgalmas, szűkebb réteg számára élvezhető sörnek éreztem, mint Fritzie Zivic stílusát a ringben, aki minden taktikát bevetett, hogy érvényre jusson, és ez sokszor nem túl közönségbarát, nehezebben ívelődő meccsképet eredményezett, ám klasszisának ez is a része volt.

Az utolsó nedű, amit kóstoltunk, a vendégcsapból folyt, és a becsületes neve nem sokat mondott nekem, aki nem ért a sörökhöz. CP550 volt a táblára írva, Ogre viszont elárulta, hogy ez egy kávéval összefont porter barna sör. Hihetetlenül élvezetes, pikáns folyadék volt, könnyed, élénkítő, friss ízvilággal, de ugyanakkor egyfajta nyugodt, szétáradó teljességgel és karakterességgel. Ha Barney Ross-ról sört készítettek volna, az ízvilága minden bizonnyal pontosan ilyen lett volna.

ogre_sorozo2.jpg

Az üvegbe (ideiglenesen) zárt választék

 

Felejthetetlen élmény volt megtapasztalni, hogy a minőségi sör teljes jelenléttel történő kóstolása magában hordozza a mindenen felülemelkedő művésziséget. Ezt SörCsodának nevezem.

Köszönöm a SörCsodát, Ogre!

Bárki, aki szereti a minőségi, művészi söröket, és a hangulatos, igényes helyeket, igyekezzen az Ogre Bácsiba, amely a VI. kerületben, a Hunyadi Tér 11. szám alatt található. Hogy egy elcsépelten is jelentékeny bokszos szófordulattal éljek, az Ogre Bácsi egy igazán ütős hely a városban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr2711788121

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ogre Bácsi 2016.12.29. 15:22:31

Cím: 1067 Budapest, Hunyadi tér 11.Látogatás: 2016. szeptember 22. 16:20-19:30 Ogre, ahogy a tibeti zászló mintázatára emlékeztető cégér alatt áll, mintha a dalai láma vonásai is kibontakoznának! Telefon: +36 30 302 8466Facebook: fb.com/ogrebac...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása