Jessie Vargas vs Manny Pacquiao: A hét mérkőzésének felvezetése
2016. november 05. írta: Pradarics Tomi

Jessie Vargas vs Manny Pacquiao: A hét mérkőzésének felvezetése

Ezen a hétvégén a bokszvilág Manny Pacquiao visszatérésére koncentrál, aki a WBO váltósúlyú bajnok Jessie Vargasszal mérkőzik. A filippínó ökölvívó mindössze hét hónapot bírt a szorítón kívül tölteni, és ha jó teljesítményt nyújt helyi idő szerint szombat este Las Vegasban, akkor szinte biztosra vehető, hogy a Vargas elleni csak a kezdete lesz az utolsó fejezetnek Pacquiao legendás pályafutásában.

 

Jessie Vargas

Nemzetiség:        USA
Életkor: 27 év
Mérleg: 27-1, 10 KO
Cím: WBA kisváltósúly, 2014-2015 (2 címvédés); WBO váltósúly, 2016-
Testmagasság: 178 cm
Súlycsoport: Váltósúly (147 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 7. (Boxingscene), 8. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 4-0, 1 KO (4-1, 1 KO interim címmeccsekkel)
Jelenlegi/korábbi bajnokok, akikkel összecsapott: 5 (Vivian Harris WRTD1; Steve Forbes W10; Khabib Allakhverdiev W12; Antonio DeMarco W12; Timothy Bradley Jr L12)


vs

Manny Pacquiao

Nemzetiség:      Fülöp-szigetek
Életkor: 37 év
Mérleg: 58-6-2, 38 KO
Cím: WBC/Lineális légsúly, 1998-1999 (1 címvédés); IBF nagyharmatsúly, 2001-2003 (4 címvédés); Ring/Lineális pehelysúly, 2003-2005 (2 címvédés); WBC/Ring/Lineális nagypehelysúly, 2008; WBC könnyűsúly, 2008-2009; Ring/Lineális kisváltósúly 2009-2010; WBC nagyváltósúly, 2010; WBO váltósúly, 2009-2012 (3 címvédés), 2014-2015 (1 címvédés); Lineális váltósúly, 2016
Testmagasság: 166 cm
Súlycsoport: Váltósúly (147 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: Visszavonultsága miatt jelenleg nincs rangsorolva.
Mérleg világbajnoki meccseken: 19-3-2, 11 KO (Lineális címmérkőzésekkel)
Jelenlegi/korábbi bajnokok, akikkel összecsapott: 20 (Chatchai Sasakul WKO8; Medgoen Singsurat LTKO3; Lehlo Ledwaba WTKO6; Agapito Sanchez TD6; Jorge Eliecer Julio WTKO2; Juan Manuel Barrera WTKO11, W12; Juan Manuel Marquez D12, W12, W12, LKO6; Erik Morales L12, WTKO10, WKO3; Oscar Larios W12; David Diaz WTKO9; Oscar De La Hoya WRTD8; Ricky Hatton WKO2; Miguel Cotto WTKO12; Joshua Clottey W12; Antonio Margarito W12; Shane Mosley W12; Timothy Bradley Jr L12, W12, W12; Brandon Rios W12; Chris Algieri W12; Floyd Mayweather Jr L12)


(Photo: boxingscene.com)

 

Mérlegelés:

0-10 Erősségi szint Vargas  vs  Pacquiao
Gyorsaság 7 9
Fizikai erő 7+ 7
Ütőerő 7+ 7
Lábmunka 7 9+
Támadás 7+ 9+
Védekezés 7 8
Ütésállóság 9 9
Technikai képzettség 8+ 9+

 

Sohasem kedveltem Manny Pacquiaót. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem ismertem el a klasszisát. De én marquezista voltam, mióta csak először láttam a mexikóit küzdeni, és azt hiszem, nagyjából ezért nem kedveltem Pac Mant. A két ökölvívó a 2004-es első összecsapásának drámai alakulásától datálódva bő egy évtizeden át volt mélyrivalizálásban egymással, így hát mindenki azonosult a magáéval.

A két bunyós már elmúlt az lenni, aki valaha volt, és a rivalizálás feloldódott olyan intenzívnek lenni, mint amilyen akkor volt, amikor a korszakuknak legendás ökölvívói még a csúcson voltak. Idővel megszépülnek a dolgok, és változnak az emberek. Mára másképp tekintek Manny Pacquiaóra.

A filippínó már 37 éves, és tagadhatatlanul túl van a legjobb évein. De mit számított mindez, amikor áprilisban meggyőző ökölvívást bemutatva rendezte el az adósságait a váltósúly egyik legjobb bunyósával, Timothy Bradley Jr-ral szemben? És mit számít mindez, ha még mindig elég jó lehet ahhoz, hogy képes legyen megverni a saját divíziójának jobb bunyósait?

Kezdetben lássuk, hogy a feszített politikai teendők mellett maradt-e elég figyelme és energiája Pacquiaónak arra, hogy teljesértékű felkészültséggel lépjen ringbe. Nézzük, mennyire jut egy tisztességes képességű, fiatal és éhes ellenféllel szemben. Ha a teljesítménye magáért beszél, jöhet egy komolyabb mérkőzés tavasszal.

Mit szólnánk egy Floyd Mayweather Jr elleni visszavágóhoz? Terence Crawford, Kell Brook, Danny Garcia vagy Keith Thurman is elérhető ellenfél lehet májusra (feltéve, ha az utóbbi két bunyós kockáztat, és kivár az egymás elleni összecsapással, hátha beesik egy mérkőzés Pacquiao vagy a visszatérő Mayweather Jr ellen).

Vargas persze másképp gondolja a közeljövő alakulását. Az lenne a baj, ha nem így tenne. A korábbi kisváltósúlyú-, és jelenlegi 147 fontos címvédő impresszív teljesítménnyel szerezte meg a WBO övet idén márciusban az addig veretlen Sadam Ali ellen.

Technikai képzettség dolgában nem panaszkodhat Vargas, a Bradley elleni összecsapás végén elsütött jobbhorga, valamint az utolsó meccsén begyűjtött kiütéses győzelme pedig rendbe hozták az elmúlt évek során leminősített ütőerejének nimbuszát. Jessie-nek azonban így sincs dinamit az ökleiben, sem olyan tempóérzéke hozzá, amivel lépre csalhatná a folyamatosan mozgásban lévő Pacquiaót. Jelentős karhosszfölényét sem valószínű, hogy képes lesz előnyére fordítani, mert nem elég fürgék a lábai ahhoz, hogy távolságot tudjon tartani robbanékony kihívójával szemben.

Az egyetlen dolog tehát, amit segítségül hívhat a siker érdekében Vargas, az a fiatalsága. Rá kell lépnie a gázpedálra az első felvonástól kezdve, és magasabb munkatempóban pörgetnie ki a meneteket, mint amivel az idősödő Pacquiao képes felvenni a versenyt. Fiatalosan és lendületesen kell küzdenie a bajnoknak, mennyiségi túltermelőnek kell lennie, amellyel így elfojthatja jobb képességű ellenfelének teljesítményét.

Ha Manny még mindig elég jó, behúzza a meccset, és előkészíti a terepet egy jövő évi szupermérkőzéshez. Ha már nem elég jó, Vargas kezét emelik a magasba, aki ezzel felkatapultálja magát a legjobb váltósúlyúak közé, és közel kerül ahhoz is, hogy a neve megjelenjen a súlycsoportoktól független ranglistákon.

A kérdés így már csak az, hogy Manny még mindig elég jó-e?

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Véleményem szerint igen, Manny még mindig elég jó. Ahhoz mindenképp, hogy szélesebb skálájú repertoárjával mattolja Vargast, és behúzza a mérkőzést pontozással. Hogy elég jó-e ahhoz, hogy képes legyen újra uralma alá venni a váltósúlyt, az már egy új történet lesz...

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr8611931425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Streky. 2016.11.06. 18:19:51

Elnézve ezt a meccset azt gondolom, Pac-nak tényleg jobb lenne pihenni. Még mindig klasszis, még mindig az élvonal, de a mostani fiatalok már feladhatják a leckét. Persze ez nem Vargas. :)
süti beállítások módosítása