"No Mas!": Lomachenko-Walters, és a hét mérkőzésének összefoglalója
2016. november 29. írta: Pradarics Tomi

"No Mas!": Lomachenko-Walters, és a hét mérkőzésének összefoglalója

Ambivalens érzésekkel telített hétvégéken vagyunk túl. Az ökölvívásban nehezen tudtunk volna két jelentősebb összecsapást mondani, mint amelyek létrejöttek Sergey Kovalev és Andre Ward, valamint Vasyl Lomachenko és Nicholas Walters között. Mindkettő elsőosztályú párosításnak számított, amelyre régóta szomjazott az ökölvívás világa.

Mindkettő tartogatott izgalmakat és szépségeket. Mindkettő tartogatott továbbá valamiféle lappangó kiábrándulást, amely nehezen akar elpárologni a szurkolók egy részéből.

Kovalev és Ward mérkőzésekor a pontozók összesített lapjai okoztak zendülést. Lomachenko és Walters összecsapásánál a befejezés körülményei robbantották a bombát.

(Photo: Mikey Williams/Top Rank)

 

Az ukrán címvédő mesteri ökölvívást mutatott be. Lábmunkája és hihetetlen koordinációs készsége szabályosan mattolta Nicholas Walterst. A kihívó csupán az első menetben volt egyenrangú táncpartnere ellenfelének. A második körtől Lomachenko már kontroll alá helyezte a jamaicait, és többé nem engedte vissza a meccsbe.

112716lomachenko00t.jpg

(Photo: Mikey Williams/Top Rank)

 

Egyoldalú menetek következtek, amelyek során egy művész tökéletes műalkotást hozott létre. A taktikai fölény az ötödik felvonástól egyre bátrabb és jelentősebb offenzív bunyóval párosult, így a hetedik körben a tanácstalan kihívó már bőven megízlelhette Lomachenko ütéseinek horderejét is.

A mérkőzésnek ekkor szakadt vége. Walters a nyolcadik menet kezdetén olyat mondott Tony Weeks mérkőzésvezetőnek, amilyet nagyon ritkán hallunk A kategóriás bunyós szájából.

"No Mas!"

Ez a rövid spanyol mondat az ökölvívásban egy szimbólum. A küzdelmet ignoráló kilépés szimbóluma, amely harminchat évvel és egy nappal a hétvégi szupermérkőzés előtt hangzott el először ebben a formájában. Roberto Duran és Ray Leonard visszavágó összecsapása a profi boksz akkori legfontosabb párosításának számított.

Leonard technikailag csúcsra járatott stílusával nem tudott mit kezdeni a panamai vadember, és a nyolcadik felvonás végén hátat fordított az egyenlőtlen küzdelemnek.

"No Mas!"

Duran pályafutását darabokra szaggatta ez a kijelentés. Edzője és promótere is elhagyta, ő maga pedig rövid időre visszavonult. Roberto elfordult az ökölvívástól, majd az ökölvívás fordult el tőle.

Nicholas Walters ugyanezt tette. Más sportágban talán nem számít főbenjáró bűnnek, ha egy versenyző felad egy kilátástalannak tűnő küzdelmet. Látunk tenisz meccseket, amelyen a vesztésre álló játékos asszisztál a záró szervákban ellenfele győzelméhez. Látunk futball mérkőzéseket, ahol nem bírja a nyomást egy csapat, és végül megadja magát.

A profi ökölvívás azonban jelentősen különbözik az imént felsorolt sportágaktól. A boksz lelke a küzdelem maga. Ha nincs küzdelem, akkor a sport létjogosultsága kérdőjeleződik meg. Lélek nélkül nincs élet...

Vasyl Lomachenko pályafutása egyik legtökéletesebb teljesítményét követően meredeken szárnyal felfelé. Nicholas Walters pályafutása egyik legszélsőségesebb döntését követően meredeken zuhan a kilátástalanságba.

Az ökölvívásban lehet gyengén teljesíteni, vereségeket szenvedni. De ignorálni a küzdelmet nem lehet. Az ellene megy a sportág természetének...

 

A mérkőzés felvétele:


A saját pontozólapom:

lomawaltcard.png


Összesített tippjeim: 20-7 (74%)

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr612009178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2016.11.30. 09:16:45

Azert a teniszhez, focihoz kepest van egy nagy különbseg: a remenytelen helyzetben levö vesztes nem az eletevel, egeszsegevel jatszik.
Hogy ne menjünk messzebb a mult hetnel, Gutknecht küzdött remenytelen helyzetben, barmifele gyözelmi esely nelkül, de a meccs utan korhazba került, mütet, mesterseges koma, ki tudja mi van vele. Vagy marciusban hasonloan jart Eubank ellenfele is, pedig ott is szoltak mar a sarkanak, meddig akarjak veretni szerencsetlent – ö is sulyos agyserülest szenvedett. Ilyenkor egyebkent mindenki felveti, miert nem allitja le a biro hamarabb a meccset, a sarok miert nem dobja be a törülközöt- de ha valaki megteszi, akkor egyböl gyava, meg nincs szive.
Szerintem Walters rutinos profi, fel tudja merni a lehetösegeit, az ellenfel tudasat, es rajöt hogy itt a meccs vegeig (esetleg a KO-ig) tarto egyoldalu veresnek nez elebe. Lehet hogy koran adta fel, de ez egyreszt nem gladiatorviadal, masreszt az nem büszkeseg es sziv kerdese hogy esely nelkül verjek, kockaztatva a sulyos serülest, es önbizalmanak totalis lerombolasat. Mert komolyan frusztralo egy ilyen szintü bunyosnak igy kikapni es feladni egy meccset- de meg sokkal önbizalomrombolobb, ha tovabbi öt meneten at pofozzak egyik saroktol a masikig mint egy kezdöt.
Hidd el, sokkal nagyobb veresnel sem adta volna fel a meccset, ha partiban van az ellenfellel, van sansza a gyözelemre, es nem csak kapott volna, hanem osztogatott volna ö is komoly csapasokat.
Ja, es ne feledjük, Duran ott nem kapott nagy verest, csak hülyet csinalt belöle Leonard, es hogy kesöbb meg milyen oriasi eredmenyeket ert el, messze naturalis merete felett szerezve ujabb vilagbajnoki cimeket.

Streky. 2016.12.05. 14:02:44

Megmondom őszintén, engem nagyon meglepett ez a meccskép.
Jónak tartottam eddig is Lomachenko-t, de úgy hittem, hogy ez egy szoros ki-ki meccs lesz majd.
Meglepődtem, mennyire könnyedén verte meg Loma Walters-t.
Továbbra sem szeretem mint bokszoló, de el kell ismerni, hogy óriási tehetség, elképesztően jó bokszoló.

Sok sok ilyen párosítás kéne még egyébként.
süti beállítások módosítása