Jezreel Corrales vs Takashi Uchiyama II: A hét mérkőzésének felvezetése
2016. december 30. írta: Pradarics Tomi

Jezreel Corrales vs Takashi Uchiyama II: A hét mérkőzésének felvezetése

A 2016-os év utolsó napjainak legfontosabb összecsapását nagypehelysúlyban rendezik Jezreel Corrales és Takashi Uchiyama között. A felek áprilisban mérkőztek meg először egymással; akkor az esélytelennek tartott Corrales az év egyik legnagyobb meglepetéseként két menetben összetörte a hosszú évek óta regnáló WBA címvédő japánt. A visszavágó győztese Vasyl Lomachenko mellett a 130 fontos kategória egyik legjobb bunyósának számít majd.

 

Jezreel Corrales

Nemzetiség:    Panama
Életkor: 25 év
Mérleg: 20-1-0-1, 8 KO
Cím: WBA nagypehelysúly, 2016- (0 címvédés)
Testmagasság: 168 cm
Súlycsoport: Nagypehelysúly (130 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 2. (Boxingscene), 5. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 1-0, 1 KO
Jelenlegi/korábbi bajnokok, akikkel összecsapott: 1 (Takashi Uchiyama KO2)


vs

Takashi Uchiyama

Nemzetiség:      Japán
Életkor: 37 év
Mérleg: 24-1-1, 20 KO
Cím: WBA nagypehelysúly, 2010-2016 (11 címvédés)
Testmagasság: 172 cm
Súlycsoport: Nagypehelysúly (130 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 6. (Ring, Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 11-1-1, 10 KO
Jelenlegi/korábbi bajnokok, akikkel összecsapott: 3 (Juan Carlos Salgado WTKO12; Takashi Miura WRTD8; Jezreel Corrales LKO2)

(Photo: www.boxingscene.com)

 

Mérlegelés:

0-10 Erősségi szint Corrales  vs  Uchiyama
Gyorsaság 9 8
Fizikai erő 8+ 9
Ütőerő 8- 9+
Lábmunka 9+ 9-
Támadás 9 9+
Védekezés 8+ 7
Ütésállóság 8 7
Technikai képzettség 9+ 9+

 

Takashi Uchiyama az elmúlt években olyan volt a bokszvilág számára, mint egy öreg bútordarab egy szeretetteljes házban. Kicsit fásult, kicsit idejét múlt, de a megszokottságtól jelentőségteljes.

A japán bunyós 2010 januárjában szerezte meg a WBA nagypehelysúlyú bajnoki övet a címvédő Juan Carlos Salgado kiütésével, és több mint hat éves regnálása alatt tizengyeszer védte meg azt. Kihívói között akadt későbbi világbajnok, interim övbirtokos, magasan és kevésbé magasan rangsorolt kihívó is.

Uchiyama a hosszú évek alatt olyannyira összeolvadt a világbajnoki regnálással, hogy már csak formaságnak tartották a japán szakírók, hogy két további győzelmet jegyezve Takashi beállítsa a honi ökölvívók közötti leghosszabb címvédési sorozat rekordját. A titulust azonban továbbra is Yoko Gushiken tartja tizenhárom címvédéssel.

A tizenkettedik trónkövetelő, Jezreel Corrales ugyanis másképp álmodta meg a történetet, és a saját fejezetében átírta a forgatókönyvet. A panamai bokszoló ismeretlenül és esélytelenül utazott el a szigetországba, hogy megmérkőzzön a 130 fontos kategória legjobbjának tartott versenyzőjével, és ezen az a tény sem változtatott, hogy Jezreel az ügyes lobbi által interim övbirtokosként, valamint kötelező kihívóként kapta meg a lehetőséget.

Corrales egy alapjában fordított alapállású, ám jobbkezes felállásban is komfortosan bunyózó, hatékony lábmunkájú, remek ütemérzékű versenyző, és éppen ezek a képességek voltak azok, amik galibát okoztak a veterán világbajnok számára.

Uchiyama fantasztikus balegyes-jobbegyenes kombinációját elfújta a szél a mozgékony kihívóval szemben, és utóbbi remekül használta ki a normál alapállásúak elleni veszélyes fegyvert, a pontos és jó ütemű balegyenest is.

Ez volt az az ütés, amely a második felvonás közepén lebombázta a közellépő bajnokot, aki nem is tudott kitisztulni, és további két padlózás Takashi automatikus leléptetését eredményezte a világszervezet szabályai értelmében.

A japán csapat háza tájáról kiszivárgott információk szerint Uchiyama nem vette komolyan a felkészülést a Panamából soha korábban ki nem mozduló Corralesszel szemben. Ha ez igaz volt, a visszavágón kiköszörülheti a csorbát a korábbi világelső.

Nem lesz azonban könnyű dolga Takashinak, miután szombat este a szorítóban egy érettebb, magabiztosabb bajnok várja a panamai versenyző személyében, aki már nem ugyanaz, mint aki nyolc hónappal ezelőtt volt.

A győztes egy túlfűtött 130 fontos divízió közvetlen élbolyában találja magát. Vasyl Lomachenko, Francisco Vargas, Orlando Salido és Takashi Miura csak a jéghegy csúcsa ebben a kategóriában.

A kérdés már csak az, hogy a tapasztalt, öreg róka, vagy a friss, éhes oroszlán nyeri meg a Hét Mérkőzését...

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: A tapasztalat aranyat ér, de nem feltétlen olyan feltételek mellett, amelyek ezen mérkőzés körül szövődnek. Uchiyama harminchét éves, és a hosszú bajnoki regnálás minden jel szerint kissé reá telepedett. Talán nem csak a stílusára, de a karakterére is. Corrales továbbra sem látott sokat A kategóriás ellenfelekkel szemben a maga szűk hat perces áprilisi élményével. Az ütemérzék, a könnyedség, a fiatalos lendület azonban mind az ő oldalán állnak, és talán épp ezek hatására éreztem sokkal többnek a japán bunyós áprilisi vereségét, mint egy elnagyolt felkészülés mellékhatása. Ezért tippelek Jezreel Corralesre. Egy 50/50-es, remek párosítás margóján. Ceruzával írva.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr1012084363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.