Miért kell értékelnünk a DeGale vs Jack címegyesítést?: A hét mérkőzésének felvezetése
2017. január 14. írta: Pradarics Tomi

Miért kell értékelnünk a DeGale vs Jack címegyesítést?: A hét mérkőzésének felvezetése

A hét, és egyben az idei év eddigi legjelentősebb összecsapását nagyközépsúlyban rendezik meg James DeGale és Badou Jack között. A két bajnok csatája azonban több mint egy mezei címegyesítés. Úgy a 168 fontos divízió, mint a sportág egészének perspektívájából...

 

James DeGale

Nemzetiség: Egyesült Királyság (Anglia)
Életkor: 30 év
Mérleg: 23-1, 14 KO
m: IBF nagyközépsúly, 2015- (2 címvédés)
Testmagasság: 183 cm
Súlycsoport: Nagyközépsúly (168 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring), 2. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 3-0
Jelenlegi/korábbi övbirtokosok, akikkel összecsapott: 1 (Lucian Bute W12)

vs

Badou Jack

Nemzetiség: Svédország
Életkor:  33 év
Mérleg: 20-1-2, 12 KO
m: WBC nagyközépsúly, 2015- (2 címvédés)
Testmagasság: 185 cm
Súlycsoport: Nagyközépsúly (168 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 2. (Ring), 3. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 2-0-1
Jelenlegi/korábbi övbirtokosok, akikkel összecsapott: 2 (Anthony Dirrell W12; Lucian Bute D12)

jack_mayweather_degale_amanda-westcott-showtime-770x433.jpg
(Photo: www.ringtv.com)

 

Mérlegelés:

0-10 Erősségi szint DeGale  vs  Jack
Gyorsaság 7+ 7
Fizikai erő 7+ 8
Ütőerő 8- 7
Lábmunka 8 8
Támadás 8+ 8
Védekezés 8 8+
Ütésállóság 9+ 8
Technikai képzettség 9+ 9-

 

James DeGale számára a megváltást jelentette, amikor 2015 késő tavaszán begyűjtötte az IBF szervezet nagyközépsúlyú világbajnoki címét. Az angol versenyző számára ugyanis egy hullámvasútszerű, szélsőségesen ívelődő utazást zárt le az Andre Dirrell legyőzésével megszerzett öv.

DeGale a 2008-as évben szerzett olimpiai aranyérme után dobta el a fejvédőt, és közel másfél millió fontos azonnali honoráriummal járó profi szerződést kötött Frank Warren promóterrel. Az új pályafutás azonban jóval szolidabb ütemben spirálozódott, mint amire számítani lehetett. James, bár már a kilencedik összecsapásán brit bajnok lett a jóval tapasztaltabb Paul Smith legyőzésével, nem sokkal később elveszített egy másik házirangadót korábbi amatőr riválisával, George Grovesszal szemben.

A vitatható végeredmény ellenére DeGale karrierje erősen befékeződött, és négy éven, valamint tíz összecsapáson át tengődött az európai mezőnyben, mielőtt 2015-ben végre kilépett a frontvonalra, és világbajnoki címet szerzett.

Badou Jack számára is különleges utazás volt a csúcsra kerülés. Gambiai és svéd szülők gyermekeként a fejvédősök között még afrikai színekben vett részt ugyanazon az olimpián, mint amelyen mostani ellenfele, ám Jack már az első körben búcsúzott a további küzdelmektől.

A profi karrierjét már Svédországot képviselve megkezdő bunyóst Shannon Briggs fedezte fel, és vitte át magával az USÁ-ba, ahol később - miután Briggs promóciós törekvései elhaltak - Lou DiBella cégéhez került, végül pedig Floyd Mayweather Jr promóciójának tagja lett.

Badou az első tizenhét összecsapásán át maradt veretlen, és többen már egy jövőbeni világbajnok aspiránsnak tartották, amikor az ismeretlen Derek Edwards csúnyán helyben hagyta őt már a nyitó felvonásban. Bár a meghökkentő vereség erősen megkérdőjelezte a nagyközépsúlyú versenyző képességeit, Jack hamar bizonyította, hogy az eset őt magát nem lopta meg az álmaitól, és két győzelmet követően általános meglepetésre legyőzte Anthony Dirrell-t, amivel begyűjtötte a WBC szervezet zöld övét.

Világbajnoki győzelmeiket követően mindkét fél két alkalommal védte meg címét. DeGale Lucian Butét és Rogelio Medinát pontozta ki, míg Jack DeGale korábbi legyőzőjét, Grovest verte 12 menetben, valamint az említett Bute ellen egy megnyert mérkőzést volt kénytelen döntetlenként elkönyvelni a mérlegébe.

A felek címegyesítése már önmagában élményszámba megy a 168 fontos kategóriában, amelynek eddigi majd 37 éves történelmében mindössze nyolc alkalommal kapcsolódott össze két szervezet titulusa. A divízió múltjában azonban még ennél is ritkábban adatott meg, hogy egyértelmű uralkodó szülessen a címvédők közül.

Első alkalommal Roy Jones Jr érte ezt el, miután tisztán legyőzte a fogyasztástól elgyengült James Toney-t a két fél 1994-es szuperderbijén. Később Nigel Benn, Chris Eubank és Steve Collins rivalizálása következett. 2006-ban a walesi Joe Calzaghe felemelkedésének lehetett szemtanúja a bokszvilág, aki Jeff Lacy demoralizálásával vált a kategória legjobbjává, míg 2011-ben a Super Six torna végső győztese, Andre Ward mondhatta el magáról, hogy egyértelműen bizonyította, ő a király 168 fonton.

Amikor DeGale és Jack helyi idő szerint szombat este Brooklynban összecsap egymással, Calzaghe és Ward után kettejük mérkőzésének győztese lesz a harmadik bunyós, aki valaha is birtokolni fogja a mértékadó The Ring övet nagyközépsúlyban.

Ez történik, ha egy kategória két legjobbja megmérkőzik egymással. A tétek magasak, a szakma és a szurkolók minden tiszteletüket odaadják a sportolóknak, a sportág pedig profitál.

Amikor DeGale és Jack bemászik a szorítóba, mi azon szerencsés pillanatban leszünk, amikor remek dolog bokszszurkolónak lenni. Élvezzük hát ki teljességgel minden egyes percét...

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: DeGale jobb mozgású, jobb alapképességű, kevésbé kiszámítható bajnok, aki képes könnyelműsködni, és lazábban venni a mérkőzései egyes pillanatait, mint amennyire ildomos lenne. Jack egy jó alapokkal rendelkező, ám kevésbé kiemelkedő képességű, remek testütésekkel dolgozó címvédő, akinek épp koncentráltsága, önbizalma és türelme a legfőbb erényei. James számára tudása, mozgékonysága és magasabb munkatempója hozhatja meg a sikert. Badou-nak pedig figyelmessége, és élénk testre irányuló támadásai fakaszthatnak forrást, amelyek a meccs második felére lelassíthatják és könnyebben elérhetővé tehetik számára az angol bunyóst. Ez egy remek párosítás, amely minden bizonnyal különleges taktikai összecsapást hoz magával. Véleményem szerint James DeGale ökölvívása fog hatékonyabban érvényesülni, aki így tiszta pontozással húz be egy kétoldalú küzdelemmel fémjelzett, vérbeli és klasszikus világbajnoki mérkőzést.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr6512124623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása