Az Arénától a Hazatérésig: Darmos József
2017. január 17. írta: Pradarics Tomi

Az Arénától a Hazatérésig: Darmos József

Egy bokszmérkőzést megelőzően bármi megtörténhet. Jelentéktelennek tűnő pillanatok determinálnak érzelmi változásokat, amelyek mind befolyásolják az ökölvívó lelkiállapotát. Az emocionális hullámzás az összecsapáshoz közeledve egyre intenzívebb minden csapattag számára, miközben a versenyzőnek minél nyugodtabb és könnyedebb légkört kell biztosítani.
Darmos József december 17-én a budakalászi Sportcsarnokban mindent egy lapra tett fel, hogy bizonyítsa, képes felülemelkedni szeptemberi vereségén, és új alapokra helyezni hivatásos ökölvívó karrierjét. Megszámlálhatatlanul sok pillanat megszámlálhatatlanul sok történést tartogatott számára az arénától a hazatérésig…

 

18:54 Darmos József és öt főből álló csapata megérkezik az arénába, és elfoglalja az öltözőt. A bunyós a légteret két másik ökölvívóval, Baranyi Richárddal és Szellő Imrével osztja meg.

19:02 Józsi végigjárja a termeket, üdvözli az ismerősöket, és tesz egy kört a szorító környékén is.

19:21 Visszatérve az öltözőbe Darmos a padra pakolja táskájából a nadrágját, mélyütésvédőjét, foggumiját, valamint kicsomagolja új, erre a mérkőzésre vásárolt, kék színű, Nike márkájú cipőjét.

19:36 Az öltöző egyre zsúfoltabb. Józsi a padon ül szótlanul. Körülötte csapattársa, Törteli Balázs, és edzőjének, Nyikovics Gábornak kisfia, Nyafka is élénken viselkedik, ami sokat segít a tapintható feszültség oldásában.

19:39 Józsi a padon ülve a vele szembe fordított szék támlájára teszi a karjait. Edzője, Nyikovics Gábor határozott mozdulatokkal átnyújtja a bunyós kézizmait.

dsc_0334.JPG

19:41 A páros szertartásos felkészülésének következő epizódja kezdődik. Gábor mellett sorakoznak a géztekercsek és a ragasztócsíkok, amelyeket gondosan teker fel, és rögzít le. A felek szótlanul, mozdulatokkal kommunikálnak.

19:56 A bandázsolás végeztével Darmos feláll, és átmozgatja a vállizmait. Az öltözőben folyamatos társalgás folyik, ám a bunyós magában van, gondolatai máshol járnak. Egy ponton Törtelihez fordul, és megkéri őt, hogy próbálja megoldani a bevonulózenéjével kapcsolatos problémát.

19:58 Balázstól kifelé menet megtudom, hogy a csapat elfelejtette magával hozni a kiválasztott zenét. A szervezőket keressük, hogy megpróbáljuk elintézni, hogy a dalt az internetes videómegosztóról játszák be a bunyós ringbelépésekor. Sajnos ez jogi problémákba ütközik, így nem sikerül elérni, hogy Darmos a már hetekkel korábban kiválasztott, „Back Home” című, erős érzelmi töltetű dalra vonuljon be.

20:01 Józsi megkezdi a nyújtást az öltözőben.

20:18 A bunyós a folyosón apró, majd egyre erőteljesebb karkörzésekkel melegíti át felsőtestét.

dsc_0408_1.JPG

20:21 Nyikovics Gábor az öltözőben felhúzza a jobbkezes kesztyűt Darmos kezére, majd átköti.

20:23 Nyafka az ütőpárnát játékosan a bunyós hátára teszi, és mantrázza őt: „Küldöm az energiát!”

dsc_0439.JPG

20:24 Gábor a másik kesztyűt veszi kézbe, hogy feladja Darmosra. Mikor megfordítja, kiderül, hogy az is jobbkezes. Az edző azonnal kifut, hogy kicseréltesse azt.

20:27 Sikerült beszerezni a bal kézre passzoló kesztyűt. Gábor felhúzza a bunyósa kezére, és megköti azt.

20:31 Az első kör iskolázás folyik. Apró, könnyed ütések. Néhány sorozat után pihenő. Az edző közel hajol Darmoshoz, és halkan szól hozzá: „Látod, nem az volt az erős, hanem ez az utóbbi.”

20:39 Józsi elkapja a folyosón sétáló Szellő Imit, és aktuális ellenfeléről, Hamza Wanderáról kérdezi. Szellő 2016 májusában már összecsapott az ugandai származású bunyóssal, és a negyedik menetben legyőzte őt. Imi Wanderára egy ütemtelen, furcsa szögekből indító, kellemetlen stílusú versenyzőként emlékszik.

20:42 Darmos feszült pillantást vet rám a beütések közötti pihenőjében. Megáll mellettem szótlanul. „Csak maradj könnyed! Csak könnyedén, és menni fog az!”

20:57 Szili István tűnik fel a folyosón. Baranyi Richárd kihívójával, a svájci Alis Sijariccal érkezett, akinek a ringsarkában fog dolgozni. Józsi odalép hozzá. A felek barátságosan üdvözlik egymást.

dsc_0539.JPG

21:03 Turbucz Sándor idő előtt állítja meg a kamikaze taktikával ringbe lépő Berner Dávidot. Darmos és Wandera összecsapása következik. Az afrikai versenyző vonul be először. A folyosón a magyar csapat mellett elhaladva mindenkivel lepacsizik.

dsc_0554_2.JPG

21:04 Megszólal a random bevonulózene, amelyet a szervezők szereztek Józsi szorítóba vonulásához. A bunyós elindul a ring felé.

21:05 Megszólal a gong.

21:06 Józsi az összecsapás első percében, egy alig észrevehető összefejelésnél felszakad a jobb szemöldökén.

21:09 Legongatják a szoros nyitó felvonást, amely maratoni, 3 perc 30 másodperces hosszra nyúlt.

dsc_0581.JPG

21:12 A második menetben Józsi aktívabbá válik. A harmadik percben támadásba lendül, és egy rövid, erőteljes jobbhoroggal padlóra küldi Wanderát. Az ugandai versenyző feláll, és rozoga lábakon, folyamatos fogással húzza ki a fennmaradó időt.

21:14 A harmadik kör első ütése egy újabb jobbhorog. Hamza teste meginog. Jobb kezét felemeli, hogy jelezze, bajban van. Darmos egy pillanatra visszalép, majd egy jobbegyenessel indít. Wandera a földre vágódik. A találkozónak vége.

dsc_0677.JPG

21:14 Józsi a jobb kezét magasba emelve a kötelek felé indul, ahol kiint kedvesének. A piros sarokba visszaérve átöleli Nyikovics Gábort, Törteli Balázst, és a harmadik segédjét, Nyafkát.

21:16 Józsi a szorító közepén áll. Bal kezét Flórián Béla mérkőzésvezető szorítja. „Technikai KO-val győzött, a piros sarokban, Darmos József!”

dsc_0697.JPG

21:17 Darmos kimászik a ringből, és az M4 Sport mikrofonja elé áll egy gyors értékelésre. Mindeközben a szorítóban a csalódott Wandera továbbra is a semleges sarokban áll szoborszerűen.

21:23 A csapat és a hozzátartozók átölelése után Józsi nekiindul a sok gratuláló szurkolónak, és feloldódik bennük.

21:31 A székemen ülök, és ahogy elnézem az őt ünneplő tömeget, eszembe jut, hogy szeptemberben, a Tóth Tamással szemben elveszített Magyar-bajnoki címmérkőzése után milyen nehezen értem utol, miután kimászott a ringből. Akkor az ég világon senki sem állította meg őt…

22:04 Darmos a csarnok előterében találkozik néhány Győrben megismert barátjával, akik meglepetésszerűen állítottak be a gálára szurkolni. A bunyóst nagyon boldoggá teszi a közös ünneplés.

22:51 Józsi a bejáratnál összefut Erdei Zsolttal, akinek megköszöni, hogy lelket öntött belé a szeptemberi vereségének estéjén.

dsc_0837.JPG

23:55 A Darmos-csapat haza indul.

01:29 A bunyós és menedzsere, Dodi hazaérkezik Balatonalmádiba. Józsi elfogyaszt néhány kaszinótojást, majd Dodival megiszik egy üveg sört. A harcos nyugovóra tér egy hosszú, küzdelmes és győzelemmel nyugtázott napot követően.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr7312133811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.