Út a 45-0-hoz: Wanheng Menayothin legyőzte Melvin Jerusalemet is
2017. január 26. írta: Pradarics Tomi

Út a 45-0-hoz: Wanheng Menayothin legyőzte Melvin Jerusalemet is

A szalmasúlyú WBC címmérkőzés a prológusa volt egy telített, hat bajnoki összecsapással fémjelzett hétnek. Wanheng Menayothin - bár a vártnál szorosabb küzdelemben - behúzta a kötelezőt aktuális kihívójával, Melvin Jerusalemmel szemben, ezzel továbbra is őrzi első helyét a 105 fontosok mezőnyében.

jerusalem.jpg

(Photo: http://cebudailynews.inquirer.net)

 

A találkozóra makulátlan mérleggel érkező filippínó kihívó remekül kezdte a mérkőzést, és mozgékonyságával, valamint folyamatos belépegetéseivel megkeserítette a bajnok életét.

Menayothin a harmadik menetben kezdett el maga is figyelni a hatékony ellépésekre, továbbá jó ütemben kezdte lefogni a virgonc Jerusalemet, amivel széttördelte ellenfele lendületét.

Az összecsapás ebben a mederben folyt tovább. Melvin igyekezett aktívabb lenni, ám a mozgásra épülő stílusa következtében súlytalanok voltak az ütései, ráadásul kifejezetten pontatlannak is bizonyult a szoros fedezékkel dolgozó thai címvédővel szemben. Mindeközben Wanheng volt az, aki a kevesebb indításából a jelentősebb találatokat vitte be, és ezzel nem maradt más, mint az ő enyhe fölényét aposztrofálni az összességében kétoldalú felvonások végeztével.

Az újabb fordulat a nyolcadik körben következett, amikor egy mélyre csúszott Jerusalem-jobbhorgot követően a mérkőzésvezető, Celestino Ruiz előbb csak megállította az órát, hogy a bajnok regenerálódhasson, majd teljesen elbizonytalanodott, és hatalmas következetlenségből azonnali, abszolút indokolatlan pontlevonással sújtotta a kihívót.

A filippínó versenyzőt kijózanította a bíró által kiszabott büntetés, és felpörgette a felvonást, amelyet így szorosan el is vihetett, elkerülve a két pontos hátrányba kerülést.

Melvin továbbra is pontatlan volt, ám a magasabb fordulatszámra történő kapcsolás így is átfordította a menetek képét a védekezésre szoruló bajnok passzivitásával szemben.

Az összecsapás végén a döntnökök 115-113, 114-113 és még egyszer 114-113 arányban a címvédőt jelölték győztesként, aki ezzel hatodszorra is sikerrel védte meg címét.

Az eredményhirdetést követő dramaturgiai emelkedettséget az indokolatlan pontlevonás biztosította. Ha nem von pontot Celestino Ruiz, a mérkőzés döntetlennel zárult volna. E sorok írója ugyanakkor úgy látja, hogy a mérkőzésvezető kompenzálása ösztönzőleg hatott az addigra a mérkőzésbe kissé belefásuló kihívóra. Ha nincs pontlevonás, véleményem szerint nincs ilyen mértékű pálfordulás sem.

A saját pontozólapom egyezik a két, a felvonásokat a felek között egyenlően megosztó bíróéval, miközben a harmadik döntnök figyelmen kívül hagyta a mérkőzésvezető intését.

A mérkőzés nem hivatalos adatbázisa szerint nem kizárt, hogy a harmadik pontozó maga a mérkőzésvezető volt, amely bődületes vitákat válthat ki. Bár a nemzetközi szaksajtóban nem nevezték meg a bírókat, kíváncsian vetem bele magam az ügy feltérképezésébe...

...Miközben őszintén remélem, hogy nem az bizonyosodik be, hogy Celestino Ruiz egy következetlen túlkapását egy még következetlenebb, instant kompenzálással igyekezett csillapítani...

 

A mérkőzés felvétele:


A saját pontozólapom:

menayjeruscard.png


2017-es tippjeim: 3-0 (100%)

Összesített tippjeim: 36-10 (78.2%)

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr1212156385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása