Ryoichi Taguchi vs Robert Barrera: Felvezetés a mérkőzéshez
2017. július 20. írta: Pradarics Tomi

Ryoichi Taguchi vs Robert Barrera: Felvezetés a mérkőzéshez

A kislégsúly WBA világbajnoka, Ryoichi Taguchi magyar idő szerint vasárnap kora délután hatodik címvédésére készül szülővárosában, Tókióban. A japán versenyző ellenfele az első bajnoki ütközetére készülő Robert Barrera lesz, aki átlag feletti ütőerejével könnyedén izgalmassá varázsolhatja a találkozót. Lássuk, hogy mekkora esélyünk van arra, hogy vasárnap trónfosztást lássunk a 108 fontos divízióban!

 

Ryoichi Taguchi

Nemzetiség: Japán
Mérleg: 25-2-2, 11 KO
Cím: WBA kislégsúly, 2014-
Súlycsoport: Kislégsúly (108 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 3. (Ring), 6. (BoxingScene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 5-0-1, 3 KO

vs

Robert Barrera

Nemzetiség: Kolumbia
Mérleg: 18-1, 12 KO
Cím: -
Súlycsoport: Kislégsúly (108 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: -

ryoichi-taguchi-luis-de-la-rosa-boxing_3394140.jpg

(Photo: www.skysports.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2017.07.23., Tokió, Japán

A súlycsoport világbajnokai: Ken Shiro (WBC), Ryoichi Taguchi (WBA), Milan Melindo (IBF), Kosei Tanaka (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 7/10

*

Ryoichi Taguchi nem azok közé a japán bajnokok közé tartozik, akiknek alapképességeibe volt kódolva a címszerzés, és még azelőtt begyűjtötték az övüket, mielőtt kétszámjegyűvé vált volna a hivatásosak között megvívott mérkőzéseik száma. Épp ellenkezőleg.

A tokiói ökölvívó már a tizedik összecsapásán elveszítette a veretlenségét, majd később a Japán bajnoki címet is csak a második próbálkozásra sikerült megszereznie. A nemzeti titulust az első címvédésén épp az imént említett, elit kategóriába tartozó Naoya Inouéval szemben tette kockára, aki mindössze a negyedik összecsapását vívta Ryoichi ellen. Az azóta már két kategóriában is csúcsra érő, jelenleg pedig már a súlycsoportoktól független legjobbakat rangsoroló listán is helyet kapó Inoue egy rendkívül magas technikai és taktikai színvonalú küzdelemben fosztotta meg Taguchit az Japán bajnoki címtől.

A korai botlások azonban nem szegték kedvét a tokiói versenyzőnek, így az két győzelemmel később, a 2014-es esztendő utolsó napján és a huszonnegyedik mérkőzésén begyűjtötte a WBA övet Peru első profi ökölvívó bajnokával, Alberto Rossellel szemben.

Bár a nemzetközi szakírók jó része azt jósolta, hogy nem fogja bajnokként túléni a 2015-ös évet, Taguchi két meghatározó teljesítményt követő idő előtti sikerrel zárta az említett esztendőt, a tavalyi bokszszezon nyarának végére pedig - két újabb győzelmet jegyezve - a kislégsúlyú kategória egyik legmagasabban rangsorolt alakjává vált.

Pozíciója legutóbbi összecsapásán, az ismeretlen Carlos Canizalesszel szemben ingott meg, amikor a japán versenyzőnek szüksége volt a pontozók kedvező döntésére ahhoz, hogy a szigetországban tudja tartani a WBA fekete övét (e sorok írója szerint a venezuelai kihívó 8-4-es menetaránnyal hozta a találkozót).

A kolumbiai Robert Barrera talán a legjobb pillanatban kapta meg a lehetőséget a trónfosztásra, miután a japán versenyző tavaly december végi, gyengébb produkciója óta nem lépett szorítóba. A vasárnapi kihívó négy eszendeje debütált a hivatásosak világában, és az eddig megvívott tizenkilenc találkozójából mindössze kettőre kellett külföldre utaznia, ám az amerikai kontinenst még egyszer sem lépte át Robert munkaügyben.

Barrera eddigi legnívósabb ellenfele épp a fent említett Carlos Canizales volt, aki pontozással gyűrte le Barrerát egy Venezuelában vívott, 2015-ös összecsapáson. Robert ezen felül további két, világbajnoki kihívó szintig jutó versenyzővel találkozott, és mind Julio Mendozát, mind Luis de la Rosát sikerült legyőznie a kolumbiainak.

A huszonnégy esztendős Barrera első ránézésre tisztességes technikai képzettségű bunyós, akit robbanékonysága, valamint ütőereje tesz látványos és veszélyes ökölvívóvá. Ami azonban kontradiktívvá teszi a helyzetet, az Robert túlságosan nyitott védekezése, amely még a közepes erősségű ellenfelek számára is elégséges táptalajt adott az érvényesülésre a kolumbiai öklöző korábbi találkozóin.

Éppen ez garantálja a találkozó élvezeti értékét. Adott egy gyenge védekezésű kihívó, aki még hátrányból is képes győzelmet aratni komoly tűzereje segítségével. Vele szemben pedig adott egy legitim világbajnok, aki magas munkatempóval, hangsúlyos és jól megválasztott kombinációkkal dolgozik, ám legutóbb messze volt a legjobb formájától.

Egy indiszponált címvédővel szemben kétségtelenül jónak mutatkoznak Barrera esélyei. A kérdés már csak az, hogy Taguchi decemberi gyenge formája csak átmeneti volt-e, vagy sem?

*

Tippem: A stílusok közönségbarát küzdelmet ígérnek a szurkolóknak. Barrera okozhat meglepetést lobbanékonyságával és fordított alapállásából indított kemény balegyeneseivel, ám a megérzés itt az, hogy előbb látja kárát a feltűnően nyitott fedezékének, amelybe a közeli ütésváltásokkor nehezebb nem belevernie az ellenfeleinek, mint látványos találatot jegyezniük. Taguchi jó bunyós, és e sorok írója szerint állva fog maradni, hogy aztán az év végén már talán egy szokatlan, ám annál ínycsiklandóbb japán címegyesítésen láthassuk őt viszont a WBO-címvédő Kosei Tanakával szemben.

 

2017-es tippjeim: 53-12 (81.5%)
Összesített tippjeim: 86-22 (79.6%)

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr9312677393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása