A címegyesítés, amely több mint csak egy címegyesítés: Ryoichi Taguchi vs Milan Melindo
2017. december 30. írta: Pradarics Tomi

A címegyesítés, amely több mint csak egy címegyesítés: Ryoichi Taguchi vs Milan Melindo

Van, amikor egy cél eléréséhez merőben más út juttat el, mint amerre az eredetileg tervezett irány mutat. Ryoichi Taguchi és Milan Melindo szupermérkőzésekről álmodtak, ám nem jártak szerencsével mindaddig, amíg fel nem ismerték, hogy az út a céljaik felé egymáson keresztül vezet. A két kislégsúlyú világbajnok azonban nem csupán címet egyesít. Annál sokkal több forog kockán, amikor a felek az óév utolsó napján ringbe szállnak a tokiói Ota-City General arénában...

ryioichitaguchimelindo.jpg

(Photo: www.fightnews.com)

 

A WBA címvédője, a japán Ryoichi Taguchi (26-2-2, 12 KO) az esztendő legnagyobb részében egy felkapott címegyesítést tervezett honfitársával, a WBO bajnok Kosei Tanakával szemben. A felek nyár végére gyakorlatilag mindenben megegyeztek egymással egy hatalmas érdeklődéssel kísért szigetországi összecsapást illetően, amelyet a tradicionális szilveszteri gálák időpontjára terveztek.

Az utolsó akadály a mérkőzés előtt Tanaka szeptemberi címvédő találkozója volt választott kihívója, a thaiföldi Rangsan Chayanram ellen. A japán övbirtokos a vártnál jóval keményebb összecsapáson végül behúzta az idő előtti győzelmet, miután maga is megjárta a padlót a nyitó felvonásban. A mérkőzés után azonban az orvosok megállapították, hogy Tanaka arccsontja mindkét oldalon eltörött. Ezzel a Taguchi elleni címegyesítésnek lőttek.

Milan Melindo (37-2, 13 KO) pályafutása legjobb esztendőjét tudhatja maga mögött. A filippínó bunyós májusban Tokióba utazott, hogy összecsapjon az IBF kislégsúlyú bajnokával, Akira Yaegashival. Mindenki, aki ismerte a japán címvédőt, tudta, hogy Melindónak 110%-ot kell nyújtania, ha el akarja hódítani a trónt a harcos szívéről híres Yeagashitól. Milan valóban magával vitte a legjobb formáját, és egy balhoroggal már az első felvonásban halántékon találta a bajnokot, amire még egy rövid jobbegyenest is rátett, mielőtt ellenfele a padlóra rogyott. A filippínó bunyós semmit sem bízott a véletlenre, további két ízben is leütötte Yaegashit, és kevesebb mint három perc leforgása alatt világbajnokká vált.

Közvetlenül a bajnoki címszerzése után Melindo úgy nyilatkozott e sorok írójának, hogy a célja a 108 fontos divízió világbajnoki öveinek egyesítése. Miközben az új övbirtokos a lehetőségeit fürkészte, bevállalt egy címvédést hazai szurkolói előtt a korábbi szalmasúlyú világelső Hekkie Budler ellen. A mérkőzés során Melindo mindkét szemöldökén csúnyán felszakadt, ám a küzdelemből történő visszavonulást makacsul elutasította; vérfüggyöny mögül fürkészte Budlert, majd hátborzongató hajrát indított, hogy átfordítsa a találkozó momentumát, és életben tartsa álmait. Az összecsapás záró felvonásában a filippínó versenyző mindent egy lapra tett fel, és egy leütést elérve biztosította szoros pontozásos győzelmét.

Amikor egy ökölvívó a legjobbá szeretne válni, igykeszik bárkivel kiálllni, akivel csak szükséges, hogy elérjen a legmagasabb szintre. Tanaka kiesése után Taguchi tovább fürkészte a kislégsúly élmezőnyét, várva a legjobb elérhető ellenfélre. A törekvései pedig hamar eljuttatták őt Melindóhoz. Az egyezkedések rövid úton a szerződések aláírásához vezettek egy decemberi ütközetet illetően.

A japán és a filippínó címvédő mérkőzésének győztese a WBA és az IBF szervezet öveinek birtokosává válik. De a párosítás nem csupán egy egyszerű címegyesítés. A súlycsoport perspektívájából tekintve végképp nem az.

A kislégsúlyt 1975-ben alapították meg, hogy komfortos platformot biztosítson azoknak a versenyzőknek, akik túl kicsik voltak a légsúly 112 fontos súlyhatárához, és ezzel túl nagy hendikeppel a nyakukban voltak kénytelenek versenyezni. Leszámítva azonban néhány jobb periódust, a 108 fontos divízió címvédőire az volt jellemző, hogy sokkal inkább ragaszkodtak az öveikhez annál, mint hogy kockáztassák azt más világelsőkkel szembeni összecsapásokon.

Ezért aztán a súlycsoport 42 éves történelmében mindösszesen kettő címegyesítést adott a bokszvilágnak. Az első a WBC címvédője, Humberto Gonzalez, valamint az IBF világelső Michael Carbajal között jött létre 1993-ban. A másodikra 2010-ben került sor a WBA bajnok Giovani Segura és a WBO övbirtokos Ivan Calderon között.

"Ez az összecsapás egy háborúvá fog válni." - jelentette ki Milan Melindo edzője, Edito Villamor, amikor e sorok írója védence pályafutásának holnapi találkozójáról kérdezte.

Villamor szavai talán úgy hangzanak, mintha szeretné kicsit emelni az érdeklődést bunyósa mérkőzése körül, ám ha ez részben igaz is, a filippínó szakember így is megfogalmazott egy nagy igazságot.

Amikor a bajnokok kislégsúlyban bevállalták a legnagyobb kihívást jelentő összecsapásokat, azt minden esetben a lehető legkomolyabban gondolták. Gonzalez és Carbajal, valamint Segura és Calderon ütközetei mind fantasztkus küzdelmeket hoztak. És még annál is többet. Leütésekkel tarkított háborúk voltak, amelyeket a mértékadó The Ring magazin az "Év Mérkőzése" díjjal jutalmazott 1993-ban és 2010-ben.

Ezek az összecsapások továbbá felelősséggel tartoztak a kategória linealitásának kérdését illetően is. Amikor Carbajal megállította Gonzalezt a felek első találkozóján, ő lett a 108 fontos súlycsoport első lineláis bajnoka, miközben Giovani Segura volt az utolsó versenyző, aki birtokolta ezt a titulust, mielőtt súlycsoportot váltott 2011-ben.

Taguchi és Melindo összecsapásán a The Ring üres öve is gazdára talál, miután a felek első, illetve második helyen állnak a kategória szervezetektől független rangsorában, és ezzel kislégsúlyban elindul a harmadik vérvonala a linealitásnak.

"Ez a találkozó kiemelt fontossággal bír, nem csak számunkra, hanem minden filippínó-, sőt, minden általános bokszszurkoló számára is. Büszkeséggel tölt el egy ilyen történelmi mérkőzés részesének lenni. Ez a mérkőzés jót tesz a súlycsoportnak, ahogy jótékony az egész sportágra nézve is." - fogalmazta meg Villamor.

Nehéz megkérdőjelezni ezeket a kijelentéseket. A Taguchi-Melindo mérkőzés egyrészt egy történelmi jelentőségű címegyesítés a kislégsúlyú kategória számára, amely képes lehet megnyitni kapukat további potenciális szupermérkőzésekhez, ahogy a WBC világbajnoka, Ken Shiro is megerősítette szándékát egy randevúról a hétvégén avatandó új WBA/IBF/Ring/Lineális bajnokkal szemben.

Másrészt, az összecsapás emlékeztetőként is szolgál a sportág egészségességét illetően.

Valóban jelentős mérkőzések csak akkor jöhetnek létre az ökölvívásban, amikor két harcos elég bátor ahhoz, hogy bevállalja a legnagyobb kihívásokat álmai megvalósítása érdekében.

 

Ez a cikkem eredetileg a mértékadó amerikai szaklapon, a UCNLive.com-on jelent meg. A fenti anyag az eredeti angol cikk szerkesztett magyar fordítása.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr3013534285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.