Exkluzív interjú Oleksandr Usykkal és csapatával
2018. január 22. írta: Pradarics Tomi

Exkluzív interjú Oleksandr Usykkal és csapatával

A RingCsoda legfrissebb interjúalanya a 2012-es londoni olimpia bajnoka, profiként eddig veretlen, cirkálósúlyú WBO világelső Oleksandr Usyk volt. Az ukrán sztár január 27-én a lettországi Rigában lép szorítóba, amikor a szintén veretlen, WBC világbajnok Mairis Briedisszel szemben igyekszik címet egyesíteni, valamint egyúttal kvalifikálni magát a 200 fontos divízió WBSS tornájának döntőjébe. Usyk promóterével, valamint edzőjével együtt adott exkluzív helyzetjelentést a hétvégi kihívására történő felkészüléséről, valamint arról, hogy milyen lehetőségekkel kecsegtet a májusi döntővel záruló szuper torna.

 

oleksandr-usyk.jpg

(Photo: http://www.boxingnewsonline.net)

 

RingCsoda: Oleksandr, néhány napon belül hatalmas kihívás elé nézel, amikor Rigában Mairis Briedisszel mérkőzöl meg. A mérkőzés több mint egy világbajnoki találkozó két veretlen versenyző között. Ez egy címegyesítés két regnáló bajnok között, amelynek győztese bekerül a felkapott WBSS torna döntőjébe. Miként tekintesz erre az összecsapásra? Ez a legnagyobb kihívás profi karriered jelenlegi pontján?

Oleksandr Usyk: Igen, egyértelműen ez karrierem legnagyobb kihívása, de csak az eddigi pályafutásomé. Az összecsapás jelentősége teszi azzá: két világbajnoki öv egyesítése a tét, és természetesen az, hogy egy lépéssel közelebb kerüljek a torna trófeájának elnyeréséhez.

RingCsoda: Eddig négy világbajnoki összecsapáson vagy túl a hivatásosak között, és mind a négy alkalommal idegen országba, vagy akár kontinensre utaztál, hogy megvívj az ellenfeleiddel. Január 27-én ismét te leszel az, aki a vendégbunyós szerepébe bújik, és az ellenfele otthonában lép szorítóba. Hozzászoktál ahhoz, hogy mindig te vagy idegenben? Mit gondolsz, Briedis képes lehet profitálni abból, hogy hazai közönség előtt küzdhet meg veled, vagy épp ellenkezőleg látod a dolgokat, és hátrányára lehet a teher, amelyet a honfitársai által elvárt teljesítmény kényszere hordoz magában?

Usyk: Letisztult tervekkel, stratégiával lépek szorítóba, tudom, hogy mit és mikor kell tennem ahhoz, hogy elérjem a célomat, úgyhogy a mérkőzés helyszíne abszolút nem fontos számomra. Ezen felül mindig egy jó nagy csapat szurkolóm utazik velem, bárhol is öklözzek, ami olyan érzést kölcsönöz számomra, mintha otthon bokszolnék (mosolyog). Úgy hallottam, hogy több mint három ezer ember érkezik majd Ukrajnából - beleértve édes szülővárosomat, Simferopolt is -, hogy szurkoljon nekem Rigában.

RingCsoda: A Muhammad Ali nevével fémjelzett WBSS torna jelentős eseménnyé nőtte ki magát őszi debütálása óta. A sorozat szerte a világon elnyerte a szurkolók tiszteletét, miután számos remek párosítást ad a bokszvilágnak. Mit jelent számodra részt venni egy ilyen exkluzív tornán?

Usyk: Egy napon születtem "A Legnagyobb"-bal, Muhammad Alival. Nincs semmi érv az mellett, hogy elengedjem ezt a hatalmas lehetőséget, amellyel élve megmutathatom, milyen fából faragtak (mosolyog).

RingCsoda: Hogy alakult Oleksandr felkészülése? Mikor és hol kezdődtek meg az edzések? Volt bármiféle speciális eleme ennek az edzőtábornak, amellyel még célirányosabban készült az Usyk-csapat az előtte a kihívásra? Hogyan alakultak a sparringok, kik segítették Oleksandr-t a felkészülésben?

Sergey Vatamanyuk, Usyk edzője: Mint mindig, ezúttal is remek felkészülésen vagyunk túl. Semmiféle különleges változtatást nem alkalmaztunk; a korábban megszokottak szerint készültünk. Két hónappal ezelőtt kezdtük meg a felkészülést Bukovelben (egy, a Kárpátokban található síparadicsomban), ahol funkcionális erőnléti tréningprogramot követtünk, azután pedig áttelepültünk Kijevbe (a Koncha-Zaspa Nemzeti Olimpiai edzőtáborba) a sparringokra. A K2 Promotions (ukrán szekciójának - a szerk.) mérkőzésszervezője, Vlad Eliseev remek munkát végzett, és kilenc bunyóst hajtott fel számunkra a kesztyűzésekhez. Voltak közöttük kifejezetten jó nevű versenyzők is, valamint figyelemreméltó feltörekvők. Mateusz Masternak, Dmitry Kucher, Isaac Chemberlain, Mikael Lawal, Alexey Papin is segítettek nekünk a mérkőzésre történő felkészülésben.

RingCsoda: Alex, ez a találkozó akár egy előrehozott döntőnek is elmenne a tornán: két veretlen világbajnok ütközik meg egymással, akik masszív tűzerejük mellett jelentős képzettséggel bírnak. Hogyan látod ezt a párosítást?

Alexander Krassyuk, Usyk promótere: Fantasztikus pillanatnak érzem ezt; két veretlen bajnok mérkőzik meg, hogy eldöntsék, melyikük a jobb, miközben bejutnak a torna döntőjébe, ahol már az lesz a tét, hogy melyik versenyző a legjobbak legjobbja a cirkálósúlyú kategóriában. Minden szurkoló arra vágyik, hogy lássa, amint a legjobbak egymással szemben mérkőznek a fontos súlycsoportokban. Mairis Briedis egy tehetséges, felkészült, jó képességű WBC címvédő, Usyk egy amatőrként olimpiai-, világ- és Európa-bajnok versenyző, aki a hivatásosak között a WBO övet birtokolja. Minden okunk megvan arra, hogy várjuk január 27-ét, amikor láthatjuk a két veretlen bajnok különleges párosítását.

RingCsoda: A World Boxing Super Series sorozat két jelentős promóter/promóteri iroda, a Sauerland Event, valamint Richard Schaefer RingStar Sports nevű formációjának koprodukciója. A torna a felek friss együttműködéséből született meg, és egy merőben új felépítésű és kivitelezésű, nyolc ökölvívót érintő, rövid lefutású sorozat, amelynek a célja, hogy kivételesen izgalmas összecsapások leforgása alatt kirajzolja az adott kategória legjobb versenyzőjét, akit vitathatatlanul bajnoknak nevezhetnek a szurkolók (ez az elmélet a cirklósúlyú tornát illetően a gyakorlatban is működni fog). A sportág követői meleg fogadtatásban részesítik a sorozatot, amely kívülről úgy tűnik, tisztességesen fel van építve, és eddig minden zökkenőmentesen alakul a lefolyásában. Te, aki belülről lát rá a dolgokra, miképp fogalmaznád meg az érzéseidet a tornát illetően? Hogy látod, egyenlő bánásmódban részesülnek a versenyzők és csapataik? Rendben működik a kommunikáció köztetek, valamint a szervezők között?

Krassyuk: Ez a formáció tökéletesen kielégíti a nemzetközi szurkolók igényeit, akik a legjobbakat a legjobbakkal szemben akarják látni. A bokszolók pedig épp ugyanazt akarják, mint a szurkolók. Mi más lehetne hát ennél letisztultabb szempont szervezői szempontból?

Mindannyiunkkal kifejezetten jól bánnak, minden részletet aprólékosan végigtárgyaltunk, mielőtt aláírtuk a szerződéseket, így már csak az maradt, hogy élvezzük az együttműködést.

RingCsoda: Mint Oleksandr promótere, hogy látod: a bunyósod számára előnyös, vagy épp hátrányos lehet az idegen pálya?

Krassyuk: A céltudatos sportolók mindig az elhatározásaik irányába fordítják a figyelmüket. Usyk mindig is címegyesítésre vágyott cirkálósúlyban, így nem sokat törődik vele, hogy hol rendezik meg az összecsapást. Sokkal inkább törődik azzal, hogy begyűjtse a WBO, WBC, IBF és WBA öveket.

Bár Riga nem Ukrajna, Usykot mindazonáltal többezer hazai szurkolója fogja elkísérni, így nem fog hiányt szenvedni az érte a helyszínen szorítókban sem.

RingCsoda: Stílusilag izgalmas csatára számíthatunk a technikailag sokszínű, keményöklű felek találkozóján. Te hogy látod, hogyan alakul majd a küzdelem?

Krassyuk: Miután mindkét úriember jól felkészült, remekül képzett ökölvívó (és nem csak bokszoló), a mérkőzés talán eljut a pontozóbírók lapjaiig. Nyilvánvaló, hogy Briedis készül valamiféle "különleges meglepetéssel" Oleksandr számára, és ez fordítva is így van. Ha egy tökéletes ütés betalál, a küzdelemnek azonnal vége is lesz. Természetesen a saját bunyósom irányába érzem elmozdulni a mérleg nyelvét, de mindenképp érzékelem a lett versenyző általi fenyegetettséget.

RingCsoda: Oleksandr, van egy közös ellenfeled Briedisszel. Marco Huckot a lett világbajnok tizenkét menetben pontozta ki tavaly áprilisban, míg te szisztematikusan lebontottad őt tíz felvonásban a torna nyitó fordulójában, szeptemberben. Analizáltátok Briedis Huckkal szembeni teljesítményét, hogy célirányosabban tudjatok készülni a stílusára?

Usyk: Mairisnak és nekem egyértelműen más stílusunk van, ám mindketten megtettük, amit meg kellett tennünk a magunk módján Huck ellen. Január 27-én majd meglátjuk, hogy miképp passzol a stílusunk (mosolyog).

RingCsoda: Alex, a torna másik elődöntőjét Murat Gassiev és Yunier Dorticos vívja február 3-án, Oroszországban. Szerinted miképp alakul majd az a találkozó?

Krassyuk: Ez egy valódi 50/50-es mérkőzés. Gassiev masszív erejű ökölvívó, aki kalapácsokat hordoz a kesztyűjében, miközben Dorticos sebészi pontossággal dolgozik. Véleményem szerint amennyiben a kubai nem tudja befejezni a mérkőzést az első hét felvonásban, akkor valószínűleg ki fog kapni. De mégegyszer: úgy hiszem, hogy ez a párosítás kiegyensúlyozott erőviszonyokat tartogat, és azok közé a milliók közé tartozom, akik várják a mérkőzés napját.

RingCsoda: Oleksandr, te mit gondolsz Gassiev és Dorticos találkozójáról?

Usyk: Úgy érzem, Dorticos kissé nagyra nyitotta a száját az utóbbi hetekben. Úgyhogy én Gassiev oldalán állok (nevet).

 

Az interjú tolmácsolását orosz nyelvről angolra a K2 Promotions ukrán szekciójának nemzetközi kapcsolattartója, Yulia Diachenko végezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr1713595223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.