Exkluzív Interjú a Cirkálósúlyú Világklasszis Mairis Briedis Menedzserével, Al Siestával
2018. április 12. írta: Pradarics Tomi

Exkluzív Interjú a Cirkálósúlyú Világklasszis Mairis Briedis Menedzserével, Al Siestával

Az idei esztendő első igazi szupermeccsét a cirkálósúlyú World Boxing Super Series torna első elődöntőjének résztvevői, Oleksandr Usyk és Mairis Briedis vívta egymással. A két veretlen versenyző egyaránt világbajnoki övvel a derekán érkezett a mérkőzésre, amelynek győztese így egyesített, WBC/WBO bajnokként jutott be a presztízs-torna döntőjébe. A találkozót a 2012-es londoni olimpia bajnoka, az ukrán Usyk nyerte szoros pontozással. A RingCsoda néhány héttel a találkozót követően készített interjút a lett Briedis menedzserével, Al Siestával, amelyet egy amerikai lapnak írt cikkéhez használt fel. Az interjút, amely exkluzív információkat tartalmaz Mairis visszatérésével, valamint az orosz születésű üzletember promóciójának fejlődésével kapcsolatban, most teljes egészében olvashatják magyar változatban kedves olvasóim.

rsz_worldsuperseries-4825.jpg

(Photo: Siesta Boxing Promotions)

 

RingCsoda: Al, január 27-én, a lettországi Rigában a bunyósod, Mairis Briedis fontos címegyesítést vívott Oleksandr Usykkal. Az ütközetből egy elsőosztályú taktikai küzdelem kerekedett. A két címvédő 12 meneten keresztül szórta bombával egymást. Miként foglalnád össze az összecsapást, az atmoszférát, és a tapasztalataidat a ring mellől?

Al Siesta: A meccs fantasztikus volt! Rendkívül kiélezett. Mairis egy hajszállal maradt csak el a győzelemtől, legfeljebb egy-két pont lehetett a különbség Usyk tapasztalatfölényéből adódóan, aki remek teljesítményt nyújtott a szorítóban.

Mairis bebizonyította a szurkolóknak és a szakmának, hogy képzett, tehetséges versenyző, és a világ elitjébe tartozik. A hangulat varázslatos volt, a lett szurkolók a legjobbak közül valók a világon. Ezt újra bizonyították, miután ez nem az első alkalom volt, hogy kifejezték a támogatásukat Briedis iránt. Imádom Rigát; amely úgy gondolom, mára egy új “bokszváros”-sá nőtte ki magát, és éppen ezért további eseményeket tervezünk a lett fővárosban. Briedis pedig visszatér ide, ezt garantálhatom!

RCs: Bár a fogadóirodák Usykot 8-1 arányban tartották esélyesnek a győzelemre, a találkozó kiegyenlített küzdelmet és sok szoros menetet hozott. Hogy őszintén megvalljam, én magam az arénában 7-5-re Briedisnek adtam a meccset, és 6-6-ra, esetleg 7-5-re az ukránnak, amikor újranéztem az ütközetet másnap. Te hogy vagy vele, egyetértesz a pontozók munkájával?

AS: Igen, nincs bajom a 115-113-as pontozással. Amikor visszanéztem a meccset a TV-ben, úgy éreztem, hogy Mairis öt menetet is elengedett a találkozó közepén, emellett néhány felvonást döntetlennek láttam. Viszont az első négy menetet tisztán megnyerte, és pontosan ezért is mondtam róla a meccs előtt, hogy egy világklasszis bokszoló. A bukik 8-1-es oddszokat ajánlottak a meccsre, ami szánalmas és egyúttal tiszteletlen volt a részükről. A mérkőzés sokkal szorosabb volt, mint azt bárki gondolta előtte.

RCs: A szoros vereséggel Mairisnak búcsúznia Kellett a WBSS tornától. A The Ring Magazine azonban továbbra is a harmadik helyen rangsorolja őt a 200 fontos mezőnyben, amely a nyilvánvaló jele a szakírók irányába kivívott tiszteletnek a kategória elsőszámú versenyzőjével szemben nyújtott produkcióval. Mi a következő lépés a Briedis-csapat számára? Azonnal egy nagy meccsen történő visszatérés? A torna győztese elleni szuperderbi? Esetleg egy magasan jegyzett kihívóval szembeni ütközet?

AS: Nagy terveink vannak a visszatérést illetően. Semmiképp sem kiégett bunyósban gondolkodunk. Azonnal komoly ellenfelet és komoly címeket akarunk. Hálásak vagyunk a The Ring Magazinnak, hogy Briedist továbbra is kifejezetten magasan rangsorolják, ahogy a WBC-nek is, amiért listavezető pozíciót és kötelező kihívói posztot szavaztak meg nekünk. Talán kell majd egy végleges eliminációs meccset vívnunk, de azt követően azonnal megyünk rá a WBC övre. Ha Isten is úgy akarja, a torna győztese kiáll majd Briedisszel egy címvédő mérkőzésre.

RCs: Isten mellett a győztesnek is úgy kell majd akarnia… Az elmúlt hetekben mind Usyk, mind Murat Gassiev (a torna döntőjének másik résztvevője) lenyilatkozta, hogy egy kategóriaváltás nehézsúlyba erősen valószínű a sorozat abszolválását követően.

AS: Valóban komoly esély van rá, hogy akár mindketten fel fognak lépni egy kategóriát. Hogy mi lenne, ha ez történne? Briedis előbb bokszolna a megüresedett WBC övért, aztán pedig ott tátongana előtte egy megnyílt divízió.

Visszatérve egy szóra Mairis soron következő összecsapására; több lehetőséget is számba veszünk. Benne van a kalapban Maxim Vlasov, Krzysztof Glowacki, Yunier Dorticos, de akár Noel Gevor, Ilunga Makabu vagy Constantin Bejenaru is, bárki, akinek magas pozíciója van a WBC-nél.

RCs: Mikor számíthatunk a visszatérésre nagyságrendileg?

AS: Lehetséges, hogy késő tavasszal, vagy kora nyáron. Az sem kizárt, hogy Mairis a cirkálósúlyú WBSS torna döntőjének eseményén lép szorítóba Dzsiddában, Szaúd-Arábiában, május 11-én.

RCs: Amint az imént említetted is, az új vitathatatlan bajnok királykategóiába történő vándorlása – bár egy Briedisszel szembeni szuperderbi elmaradását eredményezné, ám ugyanakkor – lehetőséget teremtene a hátrahagyott világbajnoki címek begyűjtésére, és ezzel egyetemben a divízió trónjának elhódítására. Mairis jelenleg pályafutása abszolút csúcsán van. Hogy látod, a bunyósod képes lehet rá, hogy a cirkálósúlyú kategória meghatározó alakja, bajnoka legyen az elkövetkező években? Vagy esetleg Mairis számára is benne van a pakliban, hogy kirándulásra indul a nehézfiúk mezőnyében? A WBA jelenlegi reguláris övbirtokosa, Manuel Charr ellen bejött már egyszer egy sebészi pontosságú jobbfelütés-balhorog kombó, amely elválasztotta az eszméletétől az orosz bunyóst egy nehézsúlyú meccsen.

AS: Nem csak úgy látom, hanem garantálom, hogy Briedis dominálni fogja a cirkálósúlyú mezőnyt. Apropó, hadd mondjak valamit. Az Usyk elleni teljesítménye után már mindenki másként vélekedett Briedis erősségét illetően. Amennyiben kapnánk egy visszavágót az ukránnal szemben, úgy gondolom, Mairis legyőzné Oleksandrt, ami egyúttal azt is jelentené, hogy ő maga is felléphetne akár nehézsúlyba. Ahogy említetted is, Briedis bizonyította Manuel Charr-ral szemben, hogy még a nehézsúlyúakat is képes megállítani. Mindezek mellett Mairis nem egy nagy darab cirkálósúlyú. Én inkább szeretném őt 200 fonton tartani, és elérni, hogy a dominanciája alá helyezi a divíziót.

RCs: Végezetül, Briedist sikerült az ismeretlen reménység szintről hazája első világbajnokává juttatnod. Te voltál, aki először vitt bajnoki címmeccset, valamint címegyesítést Lettországba. Feltüzelt lett szurkolók ezrei éltetik a honfitársukat, amely szürke szombatokat nemzeti ünnepekké változtatott az országban. Mit jelent számodra, mint menedzser/promóter számára a Mairisszal megtett utazás? Az út során gyűjtött különleges tapasztalatok szolgálhatnak gázolajként a motor számára, amely a promóciódat, a Siesta Boxing Promotionst hasonlóan kiváló eredmények elérésének irányába orientálhatja a jövőben?

AS: Remek kérdés. Ez az életem, a boksz az életem. Mellemre ölelem a kihívásokat; nagyon fontos számomra, mint menedzser és promóter, hogy az általam képviselt bunyósok a legmagasabb szintekre érjenek, a legtöbbet profitáljanak. Az a hivatásom, hogy a bunyósaimat világbajnoki címekig vezessem, amint az Briedisszel is megtettem. Nagyon komolyan veszem a szerepemet ezen az úton, hiszen ez egy veszélyes sport, amelyben akár meg is halhatnak a versenyzők! Ez az, amit minden menedzsernek és promóternek szem előtt kell tartania. A Siesta Boxing Promotionsnek mindez alapelve. A promócióm feszttávját szélesíteni igyekszem, több rendezvényt tervezek szervezni, több tehetséget kinevelni. Ugyanez a célom Briedisszel is, aki továbbra is a Siesta Boxing csapat szerves részét képezi. A következő állomás Briedisből egyesített világbajnokot faragni. Nincs megállás, 24/7-ben dolgozunk.

RCs: Van esetleg olyan feltörekvő a csapatodban, akiben hasonló tehetséget látsz, mint Mairisban? Ki lehet a következő versenyző, aki megmászhatja a legmagasabb csúcsokat a segítségeddel?

AS: A célom, hogy csakis különleges tehetségekkel dolgozzak együtt. Még várok a következő nagy ígéretre. Szükségesnek érzem, hogy a tehetségét valakinek megérezzem a csontjaimban, nem csak mások elmondásaiból feltételezzem. Szükséges, hogy lássam a bunyóst a ringben, éreznem kell a lüktetését a versenyzőnek, akiben ott rejlik a potenciál, hogy nagy harcos legyen. Van néhány bunyós a csapatomban, akiben benne van a képesség, de mindeközben közel vagyunk ahhoz is, hogy leigazoljunk néhány izgalmas tehetséget Ukrajnából. Azt remélem, bennük is meg van a képesség ahhoz, hogy a csúcsra érjenek. Csak annyit mondhatok, hogy amikor együtt dolgozom egy bunyóssal, 100%-ot nyújtok, hogy eljuttathassam őt a csúcsra.

RCs: Remek végszó. Köszönöm az interjút, Al!

AS: Én is köszönöm, Tamás!

 

Az interjú 2018.02.23-án készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr413830812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.