Visszatekintés a nagyváradi Felix Promotion gálára
2018. április 16. írta: Pradarics Tomi

Visszatekintés a nagyváradi Felix Promotion gálára

Április 13-án hazánk első számú bokszpromóciója, a Felix Promotion történelmi rendezvénnyel jelentkezett az M4 Sport képernyőjén, miután 2002-es megalakulása óta első ízben hozott tető alá ökölvívó gálát Erdélyben. A nagyváradi esemény főmérkőzését az amatőrként junior világ-, valamint felnőtt Európa-bajnok Bacskai Balázs vívta, de szorítóba lépett Tóth Tamás, Darmos József és Hegyi Barnabás is a promóció versenyzői közül.

30741408_1823353917695595_147865910001008640_n.jpg

(Photo: Felix Promotion International/www.facebook.com)

 

A televíziós program első összecsapását a profiként debütáló Hegyi Barnabás vívta Bimbó Lajossal szemben. Hegyi (1-0, 1 KO) az amatőrök között felnőtt magyar bajnoki címig és válogatott szereplésig jutott, mielőtt három összecsapásos próbaszerződést kötött Rácz Félixszel. A nagyváradi gála több mint 800 fős, teltházas közönsége előtt az egyenlőre középsúlyban bemutatkozó székesfehérvári versenyző agresszívan kezdte a mérkőzést, és kevesebb mint fél felvonást követően le is zárta azt, miután egy pontos, bordákra célzott balhoroggal padlóra küldte Bimbót (1-15-2, 1 KO), aki azonnal jelezte Kovács Bence mérkőzésvezetőnek, hogy nem tudja folytatni a küzdelmet.

Hegyi a találkozó előtt elmondta, hogy a nagyváltósúly lesz az a kategória, amelyben hosszútávon elképzeli a jövőt a hivatásosak között. Bár messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni a kurta találkozóból, Hegyi offenzív-orientált ökölvívását élmény volt nézni, miközben úgy tűnt, hogy mind a fizikai-, mind az ütőereje rendben lesz a súlycsoportjához mérve. Amennyiben a következő két összecsapásán is hasonló teljesítményt tesz le az asztalra Barnabás, úgy nem kell túl sokat aggódnia azon, hogy helyet kap-e az istállónál a jövőben.

A románok közönségkedvence, Flavius Biea nyolc menetes nagyváltósúlyú összecsapást vívott a felhozóember Giorgi Gujejianival. Biea (13-1, 6 KO), aki egy tavaly decemberi, Valentin Golovkótól elszenvedett váltósúlyú regionális címmérkőzést követően lépett ismét szorítóba, egy szoros első felvonást követően kézbe vette a küzdelem irányítását, köszönhetően jó ütemű és folyamatos jabjeinek, valamint szűk horgainak. A grúz Gujejiani (10-8-2, 7 KO) keményen tartotta magát az egyre erősödő nyomás alatt, és lehetőségei szerint igyekezett visszavágni tehetségesebb ellenfelei támadásaira, ám a tisztes helytállás volt a legtöbb, amit sikerült kihoznia a találkozóból, amelyet Biea egyhangú pontozással abszolvált egy jó iramú, izgalmas ütközetet követően.

Tóth Tamást (9-6-4, 5 KO) a tavaly áprilisi, Szellő Imrével szemben elveszített presztízs-találkozóját követően láthattuk újra a szorítóban a szintén grúz Giorgi Tevdorashvili (28-25-4, 17 KO) ellen. A cirkálósúlyú, egykori magyar bajnok öklöző a Szellő elleni, demoralizáló vereség után szakított edzőjével, Berki Ferenccel, akit annak egykori tanítványa, és Tomi korábbi csapattársa, a sérülés miatt visszavonult Pintye Szabolcs vett a szárnyai alá. Az új páros új stílust tervezett a korábban intenzív támadóbunyójáról ismert Tóthnak, aki technikai és taktikai fejlődést remélt az újratervezett edzésmódszerektől.

A küzdelem azonban egy kétoldalú nyitó felvonást követően nyögvenyelőssé vált Tomi számára a mozgékonyabb stílusra váltó, sok ütéssel dolgozó grúzzal szemben, aki nem határolódott el attól sem, hogy szabálytalan eszközökhöz nyúljon, miután megérezte, hogy ezzel zavarba hozhatja a magyar bunyóst. Flórián Béla mérkőzésvezető többször is figyelmeztette Tevdorashvilit tarkóütésért, lökésért, a negyedik menetben még pontot is vont le tőle, ám ez sem zökkentette ki a grúzt a ritmusából. Tomi a hatodik felvonásban mindent egy lapra tett fel, hogy egy kései hajrával ledolgozza a hátrányát, de sajnos nem tudta a maga javára fordítani a találkozót, amelyet Tevdorashvili egyhangú pontozással, megérdemelten nyert meg.

Tavaly áprilisban, a Szellő Imi elleni találkozója előtt készítettem mélyinterjút Tomival, majd a mérlegelés utáni órákban is a Berki csapattal tartottam. Miközben pénteki összecsapásán nyújtott ineffektív teljesítményét láttam, óhatatlanul az említett napok jutottak eszembe. Az edzőtermi beszélgetés trénerrel és tanítvánnyal, a mérlegelés utáni felszabadultság és egymásra hangoltság. Tóth Tomi egy barbár volt, aki arra készült, hogy megrengesse az országot egy meglepetés-győzelemmel. És sört ivott a sikeres mérlegelést követő ebéd alatt. Nem, nem lehettem biztos benne, hogy a nyilvánvaló képzettségbeli hátrányt le tudja küzdeni Tomi. Abban sem lehettem biztos, hogy a sör jó hatással van a szervezetére 30 órával a küzdelmet megelőzően. De egy dologban biztos voltam. Hogy Tomi a végletekig fog küzdeni megingathatatlanul, mint egy harci bika. Az a mentális erő, amely sugárzott a csapatból, és amelynek motorja Berki Feri bá volt, az valóságos volt. Nem az volt a fontos, hogy technikailag elég képzett-e Tomi, sem az, hogy a sör hasznos-e. Csupán az, hogy ők mindebben hisznek. És amiben hittek, az Tomit Barbárrá tette. Olyan barbárrá, aki pénteki ellenfelét elsöpörte volna, mint egy harci bika a lovat picadorral a hátán... Légy önmagad, Tomi! Felelj meg magadnak, és magadnak egyedül! A saját lelked békéjéért küzdesz, nem máséért. Emeld fel a fejed, és légy önmagad!

Az est főmérkőzésén Bacskai Balázs az ukrán Dmytro Semerninnel nézett farkasszemet egy tíz menetesre kiírt középsúlyú találkozón. Benji (6-0, 3 KO) mindjárt a nyitó gongszót követően kézbe vette az irányítást, és jó ütemű, folyamatos támadásokkal szétzilálta a pongyolán védekező, körülményes ellenfelét, aki a szünetre vérben úszó arccal, és valószínűsíthetően törött orral baktatott a ringsarkába. A hatalmas fölény csak tetéződött a következő etapban, Semernin (13-5-1, 7 KO) pedig többször is úgy nyert pressziómentes másodperceket magának, hogy foggumiját kiköpte a szájából. Kovács Bence a második alkalommal figyelmeztette az ukránt, hogy pontlevonás következik, amennyiben újra kiesik a védő, erre azonban már nem volt szükség, mert a szisztematikus verés a küzdelem beszüntetését hozta a harmadik felvonásban.

Balázs ökölvívása színesebb, könnyedebb, fantáziadúsabb lett, miután a 2018-as esztendőt új edzővel, Marsi Lászlóval kezdte meg. Gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki a duó munkájából, amely nagyon hamar új szintekre emelheti Bacskai pályafutását. Rácz Félix e sorok írójának úgy nyilatkozott, hogy kész emelni az ellenfelek színvonalát, amelyre Benji az elmúlt két ringben mutatott produkciója alapján egyértelműen készen áll. Jó látni, amint az elmúlt évtized legsikeresebb magyar amatőr bunyósa szűk egy esztendős hivatásos karrierje során egyre hatékonyabb és ötletgazdagabb profi versenyzővé alakul. Várjuk a folytatást!

Bár a nagyváradi gála televíziós programjából kimaradt, az eseményen februári, Svájcban elszenvedett véleményes pontozásos vereségét követően visszatért a cirkálósúlyú Darmos József (9-2-2, 8 KO), aki egy testen robbantott jobbhoroggal a harmadik menetben megállította a bosnyák Belmin Pasalicot (0-3).

A román Robert Cristea (9-28, 6 KO) középsúlyú nemzeti bajnoki címét védte első ízben Nicolae Dragossal (1-10-1, 1 KO) szemben tíz menetben pontozással. A veretlen cirkálósúlyú Cezar Juratoni (8-0, 6 KO) TKO-val verte Elvis Smajlovicot (3-5-1, 2 KO) három menetben, míg a két félnehézsúlyú debütáns ütközetét Római József (1-0) nyerte Váradi Józseffel (0-1) szemben négy felvonást követően megosztott pontozással.

A tervek szerint a Felix Promotion International idén még egy gálát szervez Erdélyben, ahol Rácz Félix elégedettségének adott hangot az érdeklődést, valamint az esemény hangulatát illetően.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr3213836782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.