Broner vagy Vargas? Frampton vagy Donaire? - Mit tartogat a hétvége? Április 21.
2018. április 21. írta: Pradarics Tomi

Broner vagy Vargas? Frampton vagy Donaire? - Mit tartogat a hétvége? Április 21.

A mai napon közel számos említésre méltó ütközetet láthatnak a boksz szerelmesei szerte a világon. A hétvége slágereseményeit a brooklyni Barclays Centerben, valamint a belfasti The SSE Arenában rendezik, ezen kívül azonban láthatunk feltörekvő, vagy épp visszatérő bunyósokat angliai, thaiföldi, svédországi, illetve lengyelországi kötélnégyszögben is. Vajon Adrien Broner képes megkapaszkodni az utolsó szalmaszálban, amely megmentheti szétforgácsolódott karrierjét az enyészettől? Vajon Nonito Donaire 35 évesen képes még arra, hogy legyűrjön egy fiatalabb, hazai pályán ringbe lépő ellenfelet Carl Frampton személyében? Az alábbiakban a RingCsoda górcső alá veszi a hétvége kilenc legjelentősebb összecsapását.

adrienbronerjessievargas.jpg

(Photo: www.boxingscene.com)

 

Tomasz Adamek (52-5, 30 KO) vs Joey Abell (34-9, 32 KO), Nehézsúly, 10 menet
Szakmai jelentőség: 4/10 Párosítás: 4/10

Tomasz Adamektől 2016-ban egyszer már búcsút vettünk, miután nyert helyzetből kapitulált a veszélyes amerikai Eric Molinával szemben egy 12 felvonásra kiírt találkozó tizedik körében egy regionális címmérkőzésen. A korábbi félnehézsúlyú-, valamint cirkálósúlyú világbajnokot azonban a tavalyi év nyarán visszahúzta a szíve a szorítóba, ahol reaktivált karrierjének most szombaton már a harmadik győzelmére készül. Ellenfele a nagyütő, ám szerény ütésállóságú Joey Abell lesz. Az amerikai Abell pályafutására a fontosabb összecsapásokon begyűjtött vereségek voltak jellemzőek, ám tavaly szeptemberben épp Lengyelországban állította meg a korábban reménységnek tartott Krzysztof Zimnochot három menetben. A győzelem validálta Abellt egy nagyobb bevétellel kecsegtető lengyelországi visszatérésre, ahol a veterán Adamek igyekszik revansot venni az amerikai bunyóson honfitársa elbuktatásáért.
Tippem: Abell nyers ereje elég lehetne ahhoz, hogy a 41 esztendős Adamek visszatérésének csúnya záróakkordot komponáljon, a képzettsége, valamint a technikája azonban nincs azon a szinten, hogy ezt biztossággal kivitelezze. Adamek pontozással behúzza a találkozót, és életben tartja az esélyeit egy jelentős párosításra, amelyen reményei szerint világbajnoki cím lehet terítéken a győztes számára.

Mateusz Masternak (40-4, 27 KO) vs Youri Kalenga (23-4, 16 KO), Cirkálósúly, 10 menet
Szakmai jelentőség: 5/10 Párosítás: 6/10

Masternak világbajnoki cím begyűjtésére is esélyesnek tűnt, mielőtt 2013 őszén meg nem állította őt a későbbi WBC címvédő Grigory Drozd. A 30 esztendős Masternak azóta tíz győzelem mellett további három vereséget szenvedett, igaz, ezek közül egyedül a Tony Bellew elleni az, amely kevéssé vitatható. A lengyel bunyós másik két fiaskóját az ordas csalás kategóriába tartozó Johnny Muller elleni dél-afrikai, valamint a Kalenga elleni, szintén idegenben, megosztott pontozással elszenvedett derbi tette ki. Ma este Lengyelországban, vagyis hazai pályán kap lehetőséget Masternak, hogy revansot vegyen az egykor világbajnoki kihívó, mára azonban pályafutásának rázós fejezetét megélő Kalengán. A kongói születésű francia bunyós masszív felépítése mellett agresszív, támadó felfogású stílussal rendelkezik, míg Masternakot egy technikailag csiszoltabb, letisztultabb ökölvívás jellemzi. A találkozó győztese a WBO Europe övet gyűjtheti be, a találkozón pedig lesz magyar hivatalos személy is a pontozói teendőket abszolváló Kovács Bence személyében.
Tippem: Masternak eleget tesz ahhoz, hogy hazai pályán pontozással behúzza a visszavágót korábbi legyőzőjével szemben, akinek utolsó öt találkozóján jegyzett 2-3-as mérlege árulkodó jele annak, hogy karrierje erős lejtmenetbe került. Mindazonáltal izgalmas párharcra van kilátásunk.

Otto Wallin (19-0, 13 KO) vs Adrien Granat (15-1, 14 KO), Nehézsúly, 12 menet
Szakmai jelentőség: 6/10 Párosítás: 8/10

Két svéd nehézsúlyú reménység hosszú ideje körvonalazódó összecsapását hozták tető alá az északi országban. Az egyenlőre meglehetősen kipróbálatlan Wallinnak januári összecsapását a helyszínen tekintette meg e sorok írója a lettországi Arena Rigában, ahol módszeres testhorgokkal három menetben kapcsolta le Otto bosnyák felhozóellenfelét. Granat a felek közül a nagyobb ütő, és ő az, aki már lépett ki a komfortzónájából fiatal pályafutása során, igaz, ekkor alig több mint két perc leforgása alatt lekapcsolta őt a nehézsúlyú kapuőr, Alexander Dimitrenko, köszönhetően egy jó ütemű fogadó jobbegyenesnek. Érdekes párosítás, amelyen terítékre kerül az üres EBU Európai Unió öv.
Tippem: Granat masszívabbnak tűnik, ám bántóan szélesen védekezik, és vannak hiányosságai kézsebesség-, illetve robbanékonyság fronton is. Wallin összeszedettebb bunyós, akinek ezen felül a hazai pálya is kedvez, miután a gálát Sundsvallban, Otto szülővárosában rendezik. A tipp itt egy Wallin győzelem tiszta pontozással, vagy a meccs második felében abszolvált KO-val.

Amir Khan (31-4, 19 KO) vs Phil Lo Greco (28-3, 15 KO), Nagyváltósúly, 12 menet
Szakmai jelentőség: 4/10 Párosítás: 5/10

A liverpooli Matchroom-gála főmérkőzésének jelentősége Amir Khan szorítóba történő visszatérésében merül ki. Phil Lo Grecónak nem sok keresnivalója lenne egy meccsben lévő Khannal szemben, és nagy valószínűség szerint egy inaktivitásból érkező Khannal szemben sem lesz az. Eddie Hearn promóternek nagy céljai vannak Amirral, akit utoljára 2016 májusában láthattunk a szorítóban, amikor egy jobbhoroggal eszméletlenre ütötte őt Saul Alvarez egy középsúlyú összecsapáson. A tervek szerint rövid úton világbajnoki ütközet következhet a pakisztáni származású ökölvívónak, amennyiben győztesen hagyja el az Echo Arenát ma este, miközben még egy bajnoki övnél is nagyobb durranás vibrál a levegőben számára egy Kell Brookkal szembeni brit szuperrangadó formájában. Lo Greco megtette, amit tehetett, amikor az eseményt felvezető sajtótájékoztatókon bicskanyitogató viselkedésével felkorbácsolta a hazai szurkolókat, akik mind a kilenc ezer jegyet elkapkodták a ma esti gálára.
Tippem: Khan kézben tartja a küzdelmet, és akár pontozással, akár kései KO-val jelzi, hogy készen áll a következő lépcsőfokra lépni pályafutása utolsó harmadát megkezdve.

Carl Frampton (24-1, 14 KO) vs Nonito Donaire (38-4, 24 KO), Pehelysúly, interim WBO öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 8/10 Párosítás: 9/10

Britföldön a hétvégén két részre oszlik a bokszszurkolók figyelme, ám csak az egyik csapat láthat valóban kiélezett, szakmailag megbecsült párosítást, és nem az, aki Khan visszatérésére fókuszál. A jelentős ütközetet ezúttal Belfastban rendezik meg, ahol a város szülötte, a korábban két kategóriában is csúcsra érő Carl Frampton az egykor éveket a P4P listák élbolyában töltő Nonito Donaire-rel szemben igyekszik jelezni, hogy nevével újra komolyan kell számolni a pehelysúly világbajnokainak. Frampton csillaga a Leo Santa Cruzzal elleni odavágó behúzásával érte el a zenitet, akit intelligensen agresszív harcmodorával győzött le az észak-ír bunyós egy izgalmas 12 menetes találkozón 2016 nyarán. A tavaly januári visszavágóra azonban Santa Cruz felkészültebben érkezett, és visszaadta a kölcsönt veretlensége elvesztéséért belfasti ellenfelének. Frampton azonban nem csak makulátlan mérlegének és világbajnoki címének intett búcsút a vereséget követően, hanem a pályafutását a kezdetektől irányító Barry McGuigannak, valamint a korábbi pehelysúlyú világbajnokból avanzsált menedzser fiának, Shane-nek is, aki Carl edzéseit irányította. A 31 esztendős öklöző új edzőjével, Jaime Moore-ral novemberben vívta első összecsapását, ahol nyögvenyelős mérkőzésen csak szoros pontozással tudta felülmúlni a szívós mexikói Horacio Garciát, aki a hetedik körben még padlóra is küldte az észak-ír versenyzőt.
A Nonito Donaire elleni összecsapás részben pont ezért ígérkezik izgalmas párosításnak. A filippínó Donaire mára messze nem ugyanaz a bunyós, aki egykor sorra ütötte ki és dominálta riválisait, ám az ütemérzéke és a pontossága még mindig zavarba ejtő tud lenni. Fénykorában a "Filippínó Villámlás" épp a Framptonhoz hasonló, támadó felfogású versenyzőkkel szemben lubickolt igazán a szorítóban. Framptonnak a legjobbjára van szükség, ha be akarja húzni a létfontosságú győzelmet, és a terítéken lévő interim WBO öv begyűjtésével karnyújtásnyi közelségbe kerülni egy teljes értékű bajnoki címmérkőzésre a regnáló világelső Oscar Valdezzel szemben. Donaire egy novemberi formáját hozó, indiszponált Framptonra komoly veszélyt jelenthet. Remek párosítás.
Tippem: Frampton ezúttal teljes felkészülést tudott végigcsinálni Moore-ral, és a tét is sokkal nagyobb számára, mint legutóbbi találkozóján. Egy koncentrált formában lévő Carl képes lehet arra, hogy elkerülje a veszélyes kontrák többségét a naturális súlycsoportja felett küzdő Nonitóval szemben, és magasabb munkatempójával elérhet egy pontozásos győzelmet egy végig kétoldalú, látványos küzdelmet követően.

Zolani Tete (26-3, 21 KO) vs Omar Andres Narvaez (48-2-2, 25 KO), Harmatsúly, WBO öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 8/10 Párosítás: 7/10

Tetének legutóbb tizenegy másodperc elég volt, hogy befejezze soros címvédését honfitársával, a szintén dél-afrikai Siboniso Gonyával szemben, akit a legelső ütésével, egy pontos jobbhoroggal altatott el a hatodik szekundumban a WBO 118 fontos bajnoka. Ezúttal feltételezhetően ennél több időre lesz szüksége, ám a masszív ütőerejű címvédő győzelmi esélyei kifejezetten jók argentin ellenfelével szemben. Bár Narvaez neve a boksztörténelem lexikonjaiban is feltűnik, miután a mai napon nem kevesebb mint a harmincegyedik világbajnoki ütközetét vívja a korábban hosszú évekig nagylégsúlyban vitézkedő versenyző, akit csupán Julio Cezar Chavez, valamint Bernard Hopkins tudott felülmúlni ebben a tekintetben. a harmatsúlyú kategóriában azonban már kevéssé tudja érvényesíteni technikai érettségét az argentin bunyós, akit utolsó jelentős összecsapásán két menetben tört össze a sportág egyik fiatal művésze, Naoya Inoue 2014 decemberében. Tete egy, a WBA övet birtokló Ryan Burnett elleni címegyesítésre hajt, amely ütközet győztese a harmatsúly új királyává avanzsálna. Egy figyelemreméltó produkció Narvaezzel szemben Burnett szülővárosában, Belfastban jó ajánlólevélnek ígérkezik a pazar 118 fontos szupermérkőzés tető alá hozásához.
Tippem: Tete nem sok kérdést hagy a teljesítményét illetően, és behúzza a felvonásokat defenzív ellenfelével szemben, akit a mérkőzés második felében feladásra kényszerít intelligens pressziójával.

Jermall Charlo (26-0, 20 KO) vs Hugo Centeno Jr (26-1, 14 KO), Középsúly, interim WBC öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 8/10 Párosítás: 8/10

A Charlo-testvérek közül Jermall volt az első, aki világbajnoki címet szerzett, amikor 2015 szeptemberében a veretlen kihívó játszi könnyedséggel múlta felül három felvonásban a veterán Cornelius Bundrage-t. Az eredetileg nagyobb ütőnek tűnő, magasabb fivér három ízben védte meg IBF címét, mielőtt a tavalyi évben kategóriát váltott, ahol egy negyedik menetes TKO-val debütált az argentin Jorge Sebastian Heiland-dal szemben. Charlo ezzel máris a WBC ranglista élére állt a 160 fontos divízióban, ám a szervezet bajnokának, Gennady Golovkinnak Saul Alvarez elleni második találkozója, jobban mondva az esemény körüli szappanopera megakasztotta a lobbanékony természetű amerikai versenyző előremenetelét a zöld övet illetően. A hétvégén Jermall a veszélyes Hugo Centenóval szemben igyekszik begyűjteni a WBC interim övét, és ezzel egy Golovkin elleni szuperderbi kapujába érni.
Centeno a 2016-os esztendőt még veretlen középsúlyú feltörekvőként indította, a benne rejlő potenciál azonban elvakította, és egy négy hetes, pongyola felkészülés egy Maciej Suleckivel szembeni idő előtti vereségbe torkollott a számára, ami visszavetette a várakozásokat vele kapcsolatban. Centeno tavaly augusztusban hívta fel újra magára a figyelmet, amikor egy kiélezett összecsapás harmadik körében egy balhoroggal merevre ütötte az erős momentumban lévő Immanuwel Aleemet. Az oxnardi bunyós jelenleg negyedik helyen áll a WBC ranglistán, és ma esti győzelme esetén ő léphetne hatalmasat egy Golovkinnal szembeni, jelentős anyagi bevétellel kecsegtető párosítás felé.
Tippem: Centeno ereje önmagáért beszél, a mexikói gyökerekkel rendelkező bunyós azonban tud vívni, és okosan bokszolni is. Még sincsenek túl jó esélyei Charlo ellen, aki fizikai erőfölényével, és magas munkatempójával ellenfeleinek döntő többségét le szokta folytani. Charlo személyisége megosztó, stílusa azonban fejtörést okozhat a 160 fontos kategória élmenőinek, így a tippem itt a veretlen korábbi bajnok győzelme egy villódzó, kifejezetten kiélezett és izgalmas összecsapáson kései kiütéssel.

Gervonta Davis (19-0, 18 KO) vs Jesus Cuellar (28-2, 21 KO), Nagypehelysúly, WBA reguláris öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 8/10 Párosítás: 7/10

Davist legutóbb a Floyd Mayweather Conor McGregor elleni, több százmilliós haknija köré épített gálán láthattuk, amikor előbb a mérlegen hagyta világbajnoki címét a veretlen baltimori versenyző, majd egy indiszponált teljesítményt követően egy tarkóütéssel zárta le a küzdelmet a nyolcadik felvonásban Francisco Fonsecával szemben. Ezúttal sikerült bemérnie Gervontának nagypehelysúlyba, hogy megcélozza a WBA álbajnoki címét, miután a szervezet valódi bajnoka a kategóriában a puerto ricói Alberto Machado. Davis mai ellenfele a pehelysúlyból fellépő Jesus Cuellar, aki alapvetően egy ügyes és szervezett ökölvívó, olyan legyőzött ellenfelek skalpjaival a tarsolyában, mint Vic Darchinyan, Juan Manuel Lopez vagy Rico Ramos. Davis mindazonáltal a nagypehelysúlyú divízió top bunyósává igyekszik válni, amihez a hozzá képest konvencionális stílusú argentin versenyzőt muszáj meggyőzően vernie.
Tippem: Véleményem szerint éppen ezt fogja tenni Gervonta. A Bronerhez hasonlóan Kevin Cunningham irányítása alatt felkészült Davisnek nem fog gondot okozni Cuellar. Amennyiben mégis, úgy idejekorán a nagytestvér nyomdokaiba fog lépni a fiatal, tehetséges versenyző, aki Adrien Bronert nem titkoltan egyik példaképének tartja.

Adrien Broner (33-3, 24 KO) vs Jessie Vargas (28-2, 10 KO), Váltósúly, 12 menet
Szakmai jelentőség: 8/10 Párosítás: 8/10

A new yorki gála főmérkőzésén a "Hogyan vegyük komolyan még egyszer, utoljára Adrien Bronert" című melodráma soron következő epizódját láthatjuk. A 28 esztendős ökölvívót alapképességeit figylembe véve Floyd Mayweather Jr utódjának szánták a mögötte álló üzletemberek pályafutása elején, ám a kicsapongó élet és az önteltség mára háromszor is belefuttatta a késbe őt, így papíron négy kategória meghódítása után (a valóságban kisváltó-, illetve váltósúlyban csupán WBA reguláris öveket gyűjtött be) ma már azért küzd Broner, hogy megmentse pályafutásának maradékát a totális széthullástól. Jessie Vargas egy jó bunyós, s bár egy ideális világban, ahol a képességeiket az emberek mind csúcsra járatják, nem sok lapot osztanának a kaliforniai versenyzőnek extravagáns ellenfelével szemben, a való világban Vargas jó eséllyel behúzza karrierje egyik legfényesebb győzelmét, és bizonyítja, hogy az ökölvívásban az alázat és a koncentráció hosszú távon felülmúlja a fennkölt képességeket.
Tippem: A svéd csavar a történetben azonban az, hogy mégis elhiszem azt, hogy Broner felszívta magát, és be fogja húzni a győzelmet Vargasszal szemben. Az igazat megvallva én megettem, hogy a Kevin Cunninghamnél töltött felkészülési idő alatt Broner a feladatára koncentrált, abban pedig biztos vagyok, hogy egy fókuszált, képességeit kiaknázó Broner képes megoldani a korábbi váltósúlyú világbajnok Vargast. Tippem szerint Broner szoros, ám megérdemelt pontozással győz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr4213851722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása