Golovkin újra bombázni fog? Bellew dupla vs Haye revans? - Mit tartogat a hétvége?
2018. május 05. írta: Pradarics Tomi

Golovkin újra bombázni fog? Bellew dupla vs Haye revans? - Mit tartogat a hétvége?

Május első hétvégéje a teljes ökölvívó szezon egyik legfontosabb periódusának csúcsa évtizedek óta, miután május 5-én tartják a Cinco de Mayo ünnepséget, amely elsősorban a külföldön élő mexikóiak egyik felkapott eseménye. Idén is parádés párosítással készültek a promóterek, ezen az alkalmon csapott volna össze Gennady Golovkin az azték gyökerekkel megáldott Saul Alvarezzel. A gigamérkőzés azonban utóbbi versenyző februári, pozitív doppingtesztje miatt meghiúsult, így a hétvégén Golovkint a beugró Vanes Martirosyan ellen láthatjuk a Carson városában rendezett gálán. Az HBO által sugárzott esemény mellett a londoni O2 Arenában is fontos összecsapásokat rendeznek, amelyek közül a legfelkapottabb a nehézsúlyú presztízscsata visszavágója Tony Bellew és David Haye között.

golovkin-martirosyan-weights_6.jpg

(Photo: www.boxingscene.com)

 

Paul Butler (26-1, 14 KO) vs Emmanuel Rodriguez (17-0, 12 KO), Harmatsúly, IBF öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 8/10 Párosítás: 8/10

A harmatsúlyú versenyzők sokkal többért küzdenek, mint egy üres IBF világbajnoki cím. Pontosabban csak az egyikük harmatsúlyú, Butler ugyanis 3,5 fonttal, több mint másfél kilogrammal túllépte a kategória 118 fontos felső határát a tegnapi mérlegelésen. A brutális túlsúllyal történő mázsálás némileg beárnyékolja az összecsapás természetes fényét. Ez ugyanis papíron egy remek ütközetnek ígérkezett, s talán még így is ígérkezik két rátermett kihívó között. S hogy mi lehet nagyobb tét, mint egy világbajnoki cím? Egy potenciális WBSS szupertornán történő, parázs párosítások mellett jelentős anyagi bevételekkel kecsegtető részvétel, amely szinte biztosra vehető a győztes számára. A sorozat megalkotói az első két turnus után már tervezik a következő kettő, ugyancsak párhuzamos lefutásúra megálmodott szériát, az egyik erős jelöltjük pedig a harmatsúly. Május végén debütál itt a japán csoda, Naoya Inoue a szívós, nagy túlélő Jaime McDonnell-lel szemben, a WBA övet a veretlen Ryan Burnett birtokolja, a WBO-nál a remek képességű Zolani Tete a címvédő, míg a kategóriába túlsúlyából visszafogyasztani tervező, korábbi WBC-bajnok Luis Nery mellett olyan bunyósok egészíthetik ki a hiányzó helyeket, mint Juan Carlos Payano, Liborio Solis, vagy az ausztrálok feltörekvője, Jason Moloney.
Butler számára ma este nem lesz terítéken az általa korábban már birtokolt IBF cím, a mérlegen kikezdett önbecsülése azonban igen. Rodriguezben pedig első sorban a bizonyítani vágyás munkálkodik, miután a puerto ricói versenyző elleni küzdelmet eddig egyetlen mérvadó ellenfél sem vállalta. Két képzett, technikailag magas szintű ökölvívó kiélezett összecsapására van kilátásunk.
Tippem: Butler élvezi a hazai pálya előnyét, amelyről tudjuk, hogy brit földön nem elhanyagolható aduász, amennyiben a hazai fél nincs tönkreverve. A túlsúly azonban nem feltétlen a korábbi címvédőnek kedvez, ahogy az sem, hogy Rodriguez számára ez az összecsapás az, amiért az egész eddigi pályafutását felépítette. A korábban amatőrként is figyelemreméltó puerto ricói intelligens agresszióval operál, amely brutális, testre célzott balhorgokban, valamint pontos jobbegyenesekben gyümölcsözik. A tipp itt a vendég bunyós győzelme egy látványos, taktikailag érett ütközetet követően.

Tony Bellew (29-2-1, 19 KO) vs David Haye (28-3, 26 KO), Nehézsúly, 12 menet
Szakmai jelentőség: 6/10 Párosítás: 9/10

Talán túl magasztos lenne a felek odavágóját dramaturgiailag burjánzónak nevezni. Talán pontosabb lenne úgy fogalmazni, hogy a tavaly márciusi ütközet, illetve annak elő- és utóvédje tocsogott a drámában. A RingCsoda egy vezércikket szentelt a párharc összefoglalásának, amely hízelgő, ha figyelembe vesszük, hogy ez a párosítás annak idején sem volt több, mint egy brit házirangadó két minden hájjal megkent ökölvívó között. És ez a visszavágót tekintve sincs másképp. Miközben Anthony Joshua és Deontay Wilder a nehézsúlyú övek leosztásán sakkozik, s fejük felett fekete gomolyfelhők gyülekeznek Tyson Fury nyári visszatérésével, addig Bellew és Haye elszórakoztatják az olcsó melodrámára szomjazó brit kocsmaszurkolókat, miközben angol fontok millióit zsebelik be, s a tetejébe még élvezik is a rivaldafényt. Eddie Hearn éppen ettől vált mára a földkerekség egyik legbefolyásosabb promóterévé. Érzi, hogy mire van igény, és nem rest maradéktalanul kiszolgálni a nagyérdeműt. Ezúttal elmaradt a liverpooli emberek retardáltnak bélyegzése, egymás képébe sem vágtak gyűrűvel az ujjukon a felek, mégis jelentős figyelem övezi az ütközetet. Hogy Tony Bellew képes lesz-e megismételni tavalyi bravúrját Haye-jel szemben, vagy a korábbi cirkálósúlyú egyesített bajnok revansot vesz nagyszájú ellenfelén, a találkozót övező egyetlen talány. Az ugyanis, hogy az ütközetnek nem sok köze van a nehézsúly trónusáért folytatott küzdelemhez, teljesen nyilvánvaló.
Tippem: Haye tavalyi találkozón jelentkező sérülése az a tény, amelyet a hivatalos felvezetésben úgy kerültek, mint a pestist. Elismerni a sérülés meglétét csak felszínre emelné a szurkolók emlékeiben hét ölnyi por alá került, mardosó és kiszolgáltatott érzést, hogy csúnyán lóvá lettek téve, amennyiben David már sérült lábbal is lépett szorítóba. A visszavágó esélyeinek latolgatásakor így is fontos kérdés, hogy valójában mekkora szerepe van Haye hendikeppjének a találkozó végkifejletéhez, ám azóta elröppent egy esztendő, amelyet a felek inaktívan töltöttek. Papíron ma az a fél az esélyesebb, amelyik zökkenőmentesebben képes áthidalni ekkora kihagyást pályafutásának jelenlegi szakaszában. A mentális fölény érzésen szerint Bellew-nál van, akinek egyszer már sikerült gettóvá változtatnia Haye számára a szorítót, miközben a ma esti találkozó előtt ismét a liverpooli öklözőt mérik esélytelenebbnek a fogadóirodák. A tipp itt egy Bellew dupla, amely fájdalmas és kiábrándító felismerésben részesíti azokat, akik szerint David Haye-nek van bármiféle ambíciója karrierje maradékában, mint az anyagi haszonszerzés kimaxolása.

Cecilia Braekhus (32-0, 9 KO) vs Kali Reis (13-6-1, 4 KO), Váltósúly, WBC/WBA/IBF/WBO övek, 10 menet
Szakmai jelentőség: 9/10 Párosítás: 8/10

Cecilia Braekhus bő három és fél esztendeje birtokolja azt a pozíciót, amelybe Gennady Golovkin pályafutása kezdete óta szeretne kerülni. A kolumbiai születésű öklözőnő 2014 szeptembere óta mind a négy jelentős világszervezet övét a vitrinjében tudja, miközben ma újabb rekord megdöntésére készül: ő lesz az első női világbajnok, aki az HBO képernyőjén megmutatja magát. Braekhus nem kevesebb, mint a huszonkettedik világbajnoki összecsapását vívja zsinórban, amikor ma este az amerikai Kali Reisszel néz farkasszemet. Reis maga is birtokolt korábban már egy WBC bajnoki övet középsúlyban, mielőtt elbukta azt Christina Hammerrel szemben egy címegyesítés keretében. A rhode islandi versenyző ügyes kezekkel rendelkezik, és bevállalós, jó ütemű támadásokkal igyekszik sakkban tartani ellenfeleit, a védekezése azonban annyira szellős, hogy a legjobbak eddig megtalálták a módját annak, hogy kipontozzák őt.
Braekhus nem csupán a legjobbak egyike, hanem a női ökölvívás súlycsoportoktól független királynője, aki nem szokott elvarratlan szálakat hagyni a teljesítményeit illetően. A hölgyek térnyerésének újabb történelmi mérföldköve ez a találkozó, amelyen garantált a látványos, magas színvonalú ökölvívás.
Tippem: Braekhus beceneve "First Lady". Nomen est omen. Cecilia tiszta pontozással behúzza az izgalmas ütésváltásokkal tarkított találkozót, és újabb lépcsőfokot tesz a teljesen kiérdemelt, globális népszerűség felé.

Gennady Golovkin (37-0-1, 33 KO) vs Vanes Martirosyan (36-3-1, 21 KO), Középsúly, WBC/WBA/Ring övek, 12 menet
Szakmai jelentőség: 7/10 Párosítás: 8/10

Golovkin semmi esetre sem akarta kidobni az ablakon a felkészülését, amelynek egy részét még a Canelo Alvarezzel szembeni, várva várt visszavágóért végezte el. Ez pedig okos döntésnek tűnik. A kazah bunyós a maga 36 életévével jobban teszi, ha nem vesztegeti a hónapjait inaktívistással, miközben így még meccsben is marad, mire a szeptemberre körvonalazódó Alvarez elleni derbi realizálódik. A Vanes Martirosyan elleni csörte szerepe teljesen más, mint amit a mexikói ellenféllel szembeni küzdelem képviselt volna. Ez itt a Gennady Golovkin show, vagy ahogy a kazah bombázó nevezi a saját eseményeit, a "Nagy Dráma Show". Az örmény származású, ám már amerikai színekben olimpikon Martirosyan egy tiszteletre méltó nagyváltósúlyú bunyós, aki vállalta, hogy kiáll Golovkinnal mindössze néhány hetes, speciális felkészüléssel. Ez utóbbi döntés legalább annyira mutatja, hogy a golyói a helyén vannak a korábban Erislandy Larát, Demetrius Andradét és Jermell Charlót is megizzasztó öklözőnek, mint azt, hogy mennyire ügyesen pozícionálta magát a pályafutása alkonyán adódó lehetőségeit illetően.
Vajon Golovkin a kora miatt bokszolta végig az elmúlt két összecsapását, vagy az ellenfelei minőségi javulása végett? Bár valójában erre a kérdésre aligha ad választ egy potenciál idő előtti kazah győzelem, mérkőzésszervezői nézőpontból azért is előnyös ez a párosítás, hogy mesterségesen oszlasson kételyeket a szurkolók túlnyomó többségében.
Tippem: Martirosyan soha nem adta olcsón a bőrét senki ellen, és ez várhatóan most sem lesz így. Vanes küzdeni fog, Gennady pedig kihasználja a minden téren adódó fölényét, és 2016 szeptembere után újra idő előtti győzelmet arat. Ezzel pedig a bokszvilág általános megnyugvására az Alvarez elleni visszavágó elől a kazah szempontjából elhárul az egyik természetes veszélyforrás.

*

A korábbi világbajnok Tomoki Kameda (34-2, 20 KO) helyi idő szerint szombat este Tokióban tér vissza a szorítba egy tíz hónapos pihenőt követően egy Daniel Noriegával (30-11-1, 15 KO) szembeni, tíz felvonásra kiírt találkozón... A riói olimpia szupernehézsúlyú ezüstérmese, Joe Joyce (3-0, 3 KO) negyedik hivatásos összecsapását vívja a Bellew és Haye visszavágója köré épített gálán a veszélyes, tapasztalt Lenroy Thomas (22-4-1, 10 KO) ellen... A veretlen könnysűsúlyú Ryan Martin (21-0, 12 KO) szintentartó összecsapást vív a sokat látott Breides Prescott-tal (31-12, 22 KO) szemben csapattársa, Golovkin mérkőzését megelőzően...

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr4513890922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása