Crawford tripla, Santa Cruz dupla, Charlo KO, Fury visszatérés? - Mit tartogat a hétvége?
2018. június 09. írta: Pradarics Tomi

Crawford tripla, Santa Cruz dupla, Charlo KO, Fury visszatérés? - Mit tartogat a hétvége?

Terence Crawford tíz hónapos pauzát követő visszatérése csak hab a tortán az előttünk álló hétvégén, amelyen láthatunk többek között egy izgalmasnak ígérkező visszavágót Leo Santa Cruz és Abner Mares között, két és fél éves inaktivitás után újra a kötélnégyszögben köszönthetjük Tyson Fury-t, választ kapunk arra, hogy vajon a komoly felfutásban lévő Jermell Charlo képes lehet-e megállítani a veterán Austin Troutot, illetve gazdára találhat majd a WBO hosszú ideje betöltetlen kisváltósúlyú öve is. Nézzük meg közelebbről az imént említett öt összecsapást, valamint további bő fél tucat párosítást, amelyből a sportágat átfogóan követők is mazsolázhatnak.

terencecrawfordhornweigh-in.jpg

(Photo: www.boxingscene.com)

 

Terry Flanagan (33-0, 13 KO) vs Maurice Hooker (23-0-3, 16 KO), Kisváltósúly, betöltetlen WBO öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 7/10, Párosítás: 7/10

Terry Flanagan két és fél éves regnálást követően tavaly késő októberben adta fel WBO könnyűsúlyú bajnoki címét, hogy egy kategóriával fejjebb folytassa karrierjét. Az említett övet az angol bunyós öt ízben védte meg sikerrel, az igazi áttörést azonban új divíziójában érheti el, amely jelenleg pezseg a fiatal és rátermett ökölvívóktól. Egyikük a Flanaganhez hasonlóan veretlen Maurice Hooker, aki hosszú ideje vár egy nagy lehetőségre, amellyel élve meghatározó személyiségévé válhat a súlycsoportjának. Ez a lehetőség az amerikai öklöző számára a mai napon érkezett el. Hooker Terence Crawford edzőtáborának tagjaként készült az összecsapásra, és feltett szándéka, hogy ő gyűjtse be a barátja által tavaly ősszel feladott WBO-övet. Flanagannek az új kategóriához, valamint egy nálánál nagyobb darab ellenfélhez kell tudni alkalmazkodni szombat este Manchesterben, Hookernek pedig karrierje eddigi legjobb ellenfeléhez.
Tippem: Hooker ügyes bunyós papíron, a gyakorlatban azonban eddig mindkét alkalommal szenvedett, amikor szintet igyekezett lépni az ellenfeleinek minőségi szintjét illetően. Ghislain Maduma és Darleys Perez egyaránt túl nagy falatot jelentett neki, miután Maurice nem kedvezően reagált az összecsapásokon tapasztalt mentális teherre. Ebben pedig bőven lesz része Flanagan ellen, aki nem csak ügyesen gyűjtögeti a meneteket, de a hazai pálya előnyét is élvezi. Véleményem szerint Flanagan pontozással begyűjti a győzelmet, ezzel pedig a második kategóriájában is világbajnoki címet szerez.

Tyson Fury (25-0, 18 KO) vs Sefer Seferi (23-1, 21 KO), Nehézsúly, Lineális bajnoki titulus, 10 menet
Szakmai jelentőség: 3/10, Párosítás: 2/10

Ennyire alacsony pontokat valószínűleg még sohasem kapott mérkőzés, amely papíron azért kerül bele a felvezetőbe, mert az aktuális hétvége jelentősebb eseményei közé tartozik. Éppen ez itt a kulcs. Bár a mérkőzés maga sem szakmailag, sem a felek stílusának összepárosítását illetően nem kirívó, a tény, hogy Tyson Fury-t újra a ringben láthatjuk, annál inkább. A nehézsúlyú bunyós személyében visszakap a kategória egy veretlen öklözőt, aki különleges személyisége miatt a divízió, és maga az ökölvívás egyik üde színfoltja (vagy mások számára egy pattanás a fenéken). Azonban még ennél is többet nyer a szakma, Tyson ugyanis - bár világbajnoki címeit apránként elhullajtotta, miután betegségei végett képtelen volt szorítóba lépni Wladimir Klitschko 2015 novemberi detronizálása óta - máig a kategória lineális bajnoka. Az ismeretlen Sefer Seferi ellen még csak az első lépést teszi meg a depressziót leküzdő versenyző a súlycsoport élbolya felé vezető úton, kisvártatva azonban elkezdődik majd a WBA/IBF/WBO egyesített bajnok Anthony Joshua elleni gigantikus ütközet felvezetése, amelynek létrejöttét minden bizonnyal nem tudja majd megakadályozni sem a rivális promóterek, sem a rivális tv-társaságok ütköződése.
Tippem: Frank Warren nem bízott semmit a véletlenre, Fury ma este egy cirkálósúlyú ökölvívóval szemben ütközik meg, akit minden valószínűség szerint játszi könnyedséggel fog térdre kényszeríteni.

Jermell Charlo (30-0, 15 KO) vs Austin Trout (31-4, 17 KO), Nagyváltósúly, WBC öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 8/10, Párosítás: 9/10

Austin Trout annak ellenére is komoly kihívást jelentő top bunyósa volt évekig a nagyváltósúlyú kategóriának, hogy utolsó jelentős győzelmét öt és fél évvel ezelőtt jegyezte a mára már visszavonult Miguel Cotto ellen. Az új-mexikói versenyző sohasem számított igazi sztárbunyósnak, ezért a nagy mérkőzésein rendre ő volt a B-oldal, vagyis nem az ő szájízére szabták a mérkőzés körülményeit. Trout így is alaposan megizzasztotta Saul Alvarezt, valamint Jermall Charlót is. Ma este Los Angelesben Austin egy újabb Charlo ellen kap lehetőséget, hogy bizonyíthassa, maradt még valami a pincében. Ezúttal azonban nem Jermall, hanem annak ikertestvére, Jermell Charlo vár rá a szorító ellentétes sarkában. Charlo a feltörekvő időszakában mutatott formája után a világbajnoki szintre felérve magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, és a John Jackson elleni álmatag kezdés után behúzott kiütést követően a 2017-es esztendőben két brutális KO-val lőtte fel magát a kategória élére. A divízió másik élmenője a legutóbb Erislandy Lara ellen egyesített bajnokká érő Jarrett Hurd, akivel így erősen körvonalazódik egy összecsapás Jermell számára, amely az idei év vége felé materializálódhat. Ehhez természetesen Charlónak be kell húznia a kötelezőt a szebb napokat látott, ám még mindig veszélyes Trout ellen...
Tippem: Az általános vélemények szerint Trout elég jó még ahhoz, hogy hosszú mérkőzést adjon fiatalabb és éhesebb ellenfelének, Charlo azonban az elmúlt négy összecsapásán ráérzett arra, hogy a legjobb önmenedzselési forma a minőségi ellenfelek ellen aratott látványos kiütés. Trout legutóbbi világbajnoki összecsapásán karrierje első idő előtti vereségét szenvedte el a brutális fizikai erővel megáldott Hurddel szemben, és e sorok írója szerint Jermell agressziója és vadsága is elég lehet arra, hogy kiütéssel abszolválja az Austinnal szembeni kihívást.

Leo Santa Cruz (34-1-1, 19 KO) vs Abner Mares (31-2-1, 15 KO), Pehelysúly, WBA öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 9/10, Párosítás: 10/10

A két fél 2015 nyarán találkozott először. Az ütközet kiemelt fontossággal bírt, miután addigra mindkét versenyző több súlycsoportban is bajnoki címig jutott. Az összecsapás remek küzdelmet hozott, a momentum többször is vándorolt a felek között, mielőtt a mérkőzés második felében Santa Cruz rátalált egy komfortosabb, középtávolból operáló stílusra, amely tiszta győzelmhez vezette őt. Mares számára azóta is fájó emlék, hogy legyőzte őt az a Santa Cruz, akitől mindig egy lépéssel előbbre járt Abner, miközben ellenfele az ő által hátrahagyott címeket gyűjtögette be (IBF harmatsúly, WBC nagyharmatsúly) a mérkőzésüket megelőző évek során. Az első összecsapás óta Santa Cruz is elveszítette veretlenségét, miután szoros mérkőzésen, tisztán felülmúlta őt Carl Frampton, amin egy azonnali visszavágó keretében sikerült revansot vennie a Kaliforniában élő mexikói öklözőnek. Mares kevésbé volt aktív, ő mindössze egy-egy összecsapást vívott az elmúlt két évben, ezeken azonban jól muzsikált, és begyűjtötte a WBA szervezet másodlagos, reguláris övét, miközben edzéseinek irányítását átvette a remek edzőnek számító Robert Garcia. Az összecsapás tétje egy potenciális, kedvező oldalról megközelítendő szuperderbi olyan versenyzőkkel szemben, mint a WBC címvédő Gary Russell Jr, az IBF világelső Josh Warrington, vagy a korábbi címvédő Frampton.
Tippem: Santa Cruz Frampton elleni, 2016 őszi veresége egybevágott egy nehéz időszakkal a bunyós családja számára, Leo édesapja ugyanis - aki egyben az öklöző edzője is - rákos megbetegedéssel küzdött, és a kezelések miatt nem tudta irányítani fia felkészülését. A kórt azonban szerencsére sikerült leküzdeni, Santa Cruz pedig meggyőző ökölvívást bemutatva köszörülte ki a csorbát az észak-ír versenyzővel szemben. Mares komplex bunyós, aki számára valóban vérfrissítésnek számított az edzőváltás, ám a felek közötti képességkülönbség már az első összecsapáson kimutatkozott. Santa Cruz véleményem szerint hasonló fölénnyel, tisztán húzza be a visszavágót.

Jeff Horn (18-0-1, 12 KO) vs Terence Crawford (32-0, 23 KO), Váltósúly, WBO öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 9/10, Párosítás: 9/10

Crawford pályafutása eddigi leghosszabb, közel tíz hónapos kihagyását követően tér vissza a kötélnégyszögbe a hétvége egyik legfontosabb összecsapásán. Terence a könnyűsúlyú WBO/Ring/Lineális övek után kisváltósúlyban sem aprózta el a csúcsra érést, és ő lett Bernard Hopkins, valamint Jermain Taylor után a harmadik ökölvívó a világon, aki a WBO 1988-as megalakulása óta egyszerre volt képes birtokolni mind a négy nagy szervezet világbajnoki címét (IBF/WBA/WBC/WBO + Ring/Lineális titulusok), miután tavaly augusztusban három menetben detronizálta a namíbiai Julius Indongót. A nebraskai bunyós nem sokkal ezután hivatalosan bejelentette, hogy búcsút int a 140 fontos kategóriának, és harmadik divíziójában, váltósúlyban is megcélozza a világbajnoki pulpitust. Ellenfele az ausztrálok meglepetésembere, a WBO címcédő Jeff Horn lesz, aki tavaly júliusban a legendás Manny Pacquiao ellen gyűjtötte be a barna övet vitatható pontozással. Horn első címvédésén tizenegy menetben bedarálta a brit Gary Corcorant, majd áprilisra aláírta a címvédését mai ellenfelével szemben. Crawford azonban egy sérülés miatt kénytelen volt elcsúsztatni a találkozót, így esett a választás júniusra. Az amerikai bunyós jelenleg harmadik helyen áll a The Ring magazin súlycsoportoktól független ranglistáján, egy Horn felett aratott győzelemmel, és egyben egy harmadik súlycsoportban szerzett világbajnoki titulussal tovább erősítheti pozícióját, amelyért Vasiliy Lomachenkóval és Gennady Golovkinnal áll folytonos harcban.
Tippem: Horn ügyes, akaratos, erős bunyós. Crawford azonban egy olyan páratlan képességű öklöző, akiből könnyen legenda válhat, ha sikerül összehozni számára a legnagyobb mérkőzéseket. Terence számára Horn csak egy állomás, amely egy hosszú, erős ívű karrier vonalának mentén rajzolódik ki, amely a legnagyobb magasságokig vezethet. Crawford tiszta pontozással, vagy a mérkőzés második felében jegyzett kiütéssel magabiztosan nyeri a mérkőzést.

Szombat este Németországban vívja ötödik hivatásos mérkőzését a 2016-os riói olimpián szupernehézsúlyban bronzérmet szerző Filip Hrgovic (4-0, 3 KO). A horvát reménység a hozzá hasonlóan veretlen Filiberto Tovarral (9-0, 5 KO) szemben igyekszik tovább építeni magát a ranglistákon... A robbanékony stílusú és lobbanékony természetű filippínó kihívó, Albert Pagara (29-1, 20 KO) már a negyedik győzelmének behúzására készül, miután két éve meglepetésre megállította őt a mexikói Cesar Juarez. Pagara hazájában húz kesztyűt a ghánai Laryea Gabriel Odoi-jal (20-3-2, 14 KO) szemben, győzelme esetén pedig egy újabb lépést tehet a WBO nagyharmatsúlyú ranglistáján... A mindössze 22 esztendős könnyűsúlyú reménység, Carlos Balderas (4-0, 3 KO) a Santa Cruz-Mares visszavágó köré épített gála előprogramjában lép újra szorítóba. Érdemes lesz figyelni, hogy mit képes kihozni belőle Richard Schaefer, aki 2016-os visszatérése után igazolta le a tehetséges kaliforniai öklözőt... Profi karrierje eddigi legnagyobb kihívása előtt áll Maxim Dadashev (10-0, 9 KO). A Top Rank színeiben versenyző orosz bunyós a tapasztalt Darleys Perezzel (33-3-2, 21 KO) mérkőzik meg egy 10 menetre kiírt kisváltósúlyú találkozón... A korábbi nagypehelysúlyú világbajnok, Jose Pedraza (23-1, 12 KO) izgalmasnak ígérkező összecsapást vív a mexikói Antonio Morannal (23-2, 16 KO), amelynek győztese közelebb kerülhet egy világbajnoki címmérkőzéshez könnyűsúlyban... Ugyancsak a Horn-Crawford gála programjában lép szorítóba a veretlen váltósúlyú Jose Benavidez (26-0, 27 KO). A nagyközépsúlyú WBC-bajnok David Benavidez bátyja ezúttal az ugyancsak veretlen Frank Rojas (22-0, 21 KO) ellen teszteli magát. A győztes egy izgalmas és telített 147 fontos divízió egyik következő világbajnoki kihívójává válhat... A szombati las vegaszi Top Rank gálán a húsz esztendős pehelysúlyú reménység, Shakur Stevenson (6-0, 3 KO) is képviseli magát a brazil Aelio Mesquita (16-1, 14 KO) ellen egy nyolc menetesre tervezett találkozón.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr8114033582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.