Spence a váltósúly trónjára pályázik, Granados a pályafutásáért küzd - Mit tartogat a hétvége?
2018. június 16. írta: Pradarics Tomi

Spence a váltósúly trónjára pályázik, Granados a pályafutásáért küzd - Mit tartogat a hétvége?

Bár a hétvégén összesen négy világbajnoki ütközetet rendeznek, ezek közül egyedül a veretlen IBF váltósúlyú címvédő Errol Spence Jr visszatérése üti meg az általános szurkolók ingerküszöbét. Vajon a texasi bunyós képes lesz olyan teljesítménnyel előrukkolni, amellyel maga mellett tudja tartani a bokszvilág voksát azt illetően, hogy ő a kategória első számú aktív alakja, vagy a múlt héten a divízióban fantasztikus teljesítménnyel debütáló Terence Crawford átveszi tőle ezt a titulust, mielőtt a felek a ringben dönthetik el egy mindennél jobban remélt jövőbeni összecsapáson, hogy ki a történelmi súlycsoport valódi uralkodója? Következzen a hétvége fontos mérkőzéseinek felvezetése, valamint további több mint fél tucat találkozó kiemelése a palettáról, amelyekre érdemes lesz vetni egy pillantást...

errolspencejrocampo.jpg

(Photo: www.boxingscene.com)

 

Angel Acosta (17-1, 17 KO) vs Carlos Buitrago (30-3-1-1, 17 KO), Kislégsúly, WBO öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 7/10 Párosítás: 7/10

Acosta a tavalyi esztendőben emelte világbajnoki szintre pályafutását, miután februárban brutálisan ledózerolta a namíbiai Japhet Uutonit egy WBO eliminátori összecsapáson. A puerto ricói versenyző a következő mérkőzésén máris a szervezetnél kislégsúlyban regnáló világelsővel, Kosei Tanakával ütközött meg kötelező kihívóként. A japán versenyző kiemelkedő képességeinek köszönhetően kézben tartotta az összecsapást, ám a kissé tapasztalatlan Acosta végig tűzben tartotta magát mentális erejének és rámenősségének segítségével. A Japánban hagyott veretlenségéből a 27 esztendős kihívó azonban sokat merített, és a Tanaka által súlycsoportváltás miatt hátrahagyott WBO övet decemberben remek teljesítményt nyújtva zsebelte be Acosta, miután megállította a mexikói Juan Alejót az HBO képernyőjén.
Carlos Buitragót hajdanán világbajnoki címre esélyes feltörekvőnek tartották, miután 27-0-ás mérleget épített magának Nicaraguában, ám a szalmasúlyú versenyzőnek nem sikerült beváltania a hozzá fűzött reményeket, és alul maradt kategóriája top 5-ös ökölvívóival szemben. A még mindig csak 26 esztendős öklözőt kétszer is kipontozta a thai Knockout CP Freshmart, legutóbb pedig a fiatal Hiroto Kyoguchi verte tönkre nyolc felvonásban. Nem sok jóval kecsegtet Buitrago számára, hogy pályafutása első kiütéses vereségére válaszreakcióként egy kategóriával fejjebb is bevállalja a mezőny legnehezebb öklű versenyzőjét...
Tippem: Acosta agresszív rohamaival lebontja, majd megállítja a szebb napokat is látott Buitragót a mérkőzés közepe táján.

Daniel Roman (24-2-1, 9 KO) vs Moises Flores (25-0-0-1, 17 KO), Nagyharmatsúly, WBA öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 8/10 Párosítás: 9/10

Nincs olyan stílus, amellyel szemben ne adna garantáltan látványos küzdelmet Danny Roman harcmodora. A los angelesi öklöző göröngyös úton jutott el a csúcsra, ám a nehéz évek és kiélezett küzdelmek olyan letisztult és őszinte öklözővé faragták, amelyből sokat tud meríteni Roman divíziójának jobb versenyzőivel szemben. A Thompson Boxing Promotions kötelékébe tartozó bunyós tavaly januárban lépett nagyot a világranglistán, amikor esélytelenebbként kilenc felvonásban megállította a veretlen Adam Lopezt a Showtime képernyőjén. A győzelem egy hatalmas lehetőség kapujába repítette Romant, aki nyár végén Japánba utazhatott, hogy összemérje képességeit a WBA szervezet reguláris címvédőjével, Shun Kubóval. Danny-t nem gátolta az idegen pálya abban, hogy átgázoljon szigetországi ellenfelén, akit ugyancsak kilenc etapban készített ki, és ezzel fellépett a 122 fontos divízió 10 legjobb versenyzője közé. Roman számára idén sem maradt el a figyelemre méltó teljesítmény, és februárban kalkulált offenzívával nagyarányú pontozásos győzelmet (e sorok írója 118-110-re adta a meccset) aratott a veszélyes Ryo Matsumotóval szemben, ugyancsak Japánban.
Moises Flores ügyesebb bokszoló annál, mint amennyire szerencsétlenül járt Guillermo Rigondeaux ellen egy esztendővel ezelőtt, amikor már az első felvonásban kapitulált a mexikói kihívó, mielőtt eredmény nélkülire változtatták az eredményt Rigondeaux állj utáni találata miatt. Flores tarsolyában van már két jelentős skalp egy Oscar Escandon, valamint Paulus Ambunda felett aratott győzelem formájában, a Roman elleni összecsapására mégis ő érkezik esélytelenebbként. A magasabb Flores számára a győzelem kulcsa a hatékony távolságtartásban rejlik, amellyel nem csak saját offenzívája válna eredményessé, de elkerülhetné ellenfele kellemetlen bombáit is, amelyekkel az középtávolból operál.
Tippem: Érzésem szerint Flores túl szertelen ahhoz, hogy maradéktalanul képes legyen a saját komfortjának megteremtésére, így gyakorta ki lesz szolgáltatva Roman kemény, fejre irányuló balhorgainak, valamint testre meghúzott hajlított karú ütéseinek. A tipp itt egy tiszta győzelem az amerikai részéről, tiszta pontozással, vagy kései TKO-val.

Javier Fortuna (33-2-1-1, 23 KO) vs Adrian Granados (18-6-2, 12 KO), Kisváltósúly, 10 menet
Szakmai jelentőség: 7/10 Párosítás: 9/10

Ez a párosítás túlhajszolt és erőltetett. És még ennek ellenére is kétoldalú és izgalmas. Szurkolóként hasonló érzelmeket válthat ki az emberből, mint egy szenvedélybetegből egy újabb adag abból, ami bűvkörében tartja őt. Egyszerűen túl vonzó megízlelni, még ha nyilvánvalóan egészségtelen is. Adrian Granados egy látványos stílusú, szenvedélyes harcos, aki magával értetődő limitált képességeivel együtt is megadja a nézőknek, amit azok látni akarnak. A karakterében hordoz valami életszagút. Egy átlagos képességű versenyző átlagon felüli akarattal és kitartással, amely elégséges ahhoz, hogy megszorítsa a nálánál magasabbra taksált öklözőket, miközben olyan összegeket keres, amelyből jobb életet biztosíthat a családja számára.
A veszély ebben a történetben, hogy minél jobban beleéli magát Adrian és csapata abba a szerepbe, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnia, annál kurtábbra zsugorodik majd az illinois-i versenyző pályafutása. Nem lehet következmények nélkül megúszni a sok majdnem aratott győzelmet, miközben a látványosság oltárán feláldozott védekezés számolatlanul beszedett kemény pofonokban manifesztálódik. Láttunk már olyat, hogy egy bunyós beleszeretett egy-egy jó teljesítményébe, és aztán kifacsarta saját magát, hogy aztán több éves kínlódással fizessen érte, mire képes rendbehozni a féktelenségét. Josesito Lopez éppen ezt tette, miután sikerült felülmúlnia egy állkapocstörést szenvedett Victor Ortizt. Granadosnak ez az utolsó utáni pillanat, hogy visszalépjen, és időt adjon magának, mielőtt végleg elégeti pályafutásának maradékát.
Javier Fortuna mai ellenfeléhez hasonlóan vereségből érkezik, az övé azonban minimum véleményes fiaskó volt a könnyűsúlyú Robert Easter Jr ellenében, akit esélytelenként szorongatott meg a dominikai bunyós. Fortuna ügyes ökölvívó, amikor a feje a helyén van, és a hivatására fókuszál. Egy egyben lévő Javier új kategóriában, kisváltósúlyban is gondot okozhat az élmezőny többségének, és csak arra kell figyelnie, hogy ne adjon túl nagy súlyelőnyt ellenfeleinek.
Tippem: Fortuna pontozásos győzelme, még ha ismét benne van a pakliban, hogy Granados megnehezíti a lentebbről érkező korábbi WBA reguláris világelső életét.

Errol Spence Jr (23-0, 20 KO) vs Carlos Ocampo (22-0, 13 KO), Váltósúly, IBF öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 7/10 Párosítás: 8/10

Keith Thurman inaktivitása miatt a váltósúly híján maradt egy emblematikus bajnoknak, aki kiemelkedő teljesítményeivel magasra taksálná a divízió ázsióját az ökölvívás horizontján. A mindig izgalmas 147 fontos kategória megítélését illető felelősség így a súlycsoport közvetlen élbolyát terheli. Danny Garcia következő összecsapásán a mindenkire veszélyes Shawn Porterrel randevúzik a megüresedett WBC címért, Terence Crawford pedig a múlt hétvégén maradéktalan teljesítményt leadva mattolta az addig veretlen WBO-bajnok Jeff Horn-t. Ezúttal az IBF címvédő Errol Spence-en van a sor, hogy különleges produkcióval rukkoljon elő, és bizonyítsa, hogy ő a jelenlegi váltósúlyú mezőny bajnokaspiránsa. Reményeink szerint a közeljövőben láthatjuk majd a két veretlen bajnokot egymással szemben is a szorítóban, erre azonban kicsi esélyünk van, miután Spence és Crawford rivális promótereknél, illetve tv-csatornákon bokszolnak.
Errol soron következő összecsapását a hozzá hasonlóan makulálatlan mérleggel rendelkező Carlos Ocampóval szemben vívja. A találkozót a texasi Frisco városában rendezik, amely a bajnok számára hazai pályát jelent. Az eseményre nagyjából 14 ezer szurkolót várnak a szervezők.
Bár Ocampo az IBF szervezet kötelező kihívójaként lép szorítóba, ellenféllistája messze elmarad Spencétől. A mexikói versenyző magasabb, ám harcmodora kornátsem épít erre. Carlos nem használja az egyeneseit ellenfelei feltartóztatására, sokkal inkább szeret széles, hajlított karú bombákkal dolgozni, amelyek könnyen a vesztét hozhatják a bajnokkal szemben, aki remek ütemben képes berobbanni, hogy aztán falrepesztő ütésekkel terrorizálja áldozatait.
Tippem: Spence megtalálja a módját, hogy miképp bontsa le Ocampót, és látványos idő előtti győzelemmel örvendezteti meg hazai közönségét.

Artem Dalakian (16-0, 11 KO) vs Sirichai Thaiyen (50-3, 35 KO), Légsúly, WBA öv, 12 menet
Szakmai jelentőség: 6/10 Párosítás: 7/10

Artem Dalakian a bokszvilág számára totálisan ismeretlenül repült idén februárban az Egyesült Államokba, hogy egy, az HBO csatorna által műsorra tűzött, felkapott gála programjában szerepeljen. Ez azonban még csak az első harmada volt a mesebeli lehetőségnek; az ukrán versenyző ugyanis a WBA szervezet megüresedett övéért léphetett szorítóba, ráadásul egy korábbi többszörös világbajnok, Brian Viloria ellen. Dalakian nagyon köszönte a lehetőséget, és könnyedén felülmúlta hawaii ellenfelét egy szabálytalanságokkal tarkított, 12 felvonáson át tartó találkozón. A 30 esztendős azeri születésű öklöző vasárnap már első címvédését vívja a remek mérlegű, ám minőségi ellenfelekkel szemben tapasztalatlan Sirichai Thaiyennel szemben.
A kihívó stílusa nagyjából fedi a tipikus thai harcmodort, vagyis lábon nehézkes, jelentős fizikai erővel megáldott, rakkolós versenyző, ám képes jó ütemű egyenesekkel zavarba hozni ellenfeleit, mielőtt elég közel ér hozzájuk, hogy elengedje masszív, testre irányuló hajlított karú bombáit.
A stílusok mindazonáltal a hazai pályán ringbe lépő Dalakiannak kedveznek, akit épp mozgékonysága, valamint gyors, a megfelelő pillanatban kilőtt ütései aposztrofálnak hatékony öklözőnek.
Az ukrán versenyző számára egy jó teljesítmény, valamint a jövőt illető minőségi ellenfélválasztás aranyat érhet, hogy kisvártatva ne csak egy címvédőnek, hanem az átalakuló légsúlyú kategória első számú alakjának számítson.
Tippem: Thaiyennek el kell érnie, hogy magához lassítsa a bajnokot. Ehhez segítségül hívhatja fizikai erejét, amelyet érvényesíthet a dulakodások során. Dalakian azonban túl ösztönös bunyós ahhoz, hogy lépre lehessen csalni egy lábon körülményes versenyzőnek, így a tipp itt egy komfortos pontozásos győzelem az ukrán ökölvívó részéről.

Az izgalmas stílusú kisváltósúlyú kihívó, Yves Ulysse Jr (15-1, 9 KO) a kanadai Schawinigan városában mérkőzik a veretlen Ernesto Espanával (25-0-1, 20 KO). Ulysse legutóbb Cletus Seldint verte bántóan simán az HBO képernyőjén. A kanadai versenyző karrierjét érdemes figyelemmel követni a jövőben... Kétoldalú ütközetre lehet számítani a korábbi könnyűsúlyú világbajnoki kihívó Jose Zepeda (28-1, 23 KO) és a veretlen Carlos Diaz Ramirez (26-0, 13 KO) között, akik egy regionális WBA övért lépnek szorítóba Mexikóban... Búcsút int a szorítónak a korábbi többszörös világbajnok Cristian Mijares (59-8-2, 27 KO), aki szombaton szülővárosában, Gomez Palacióban bokszol a csúnyán kiégett, korábbi címvédő Wilfredo Vazquez Jr-ral (24-7-1, 19 KO). Mijares egy tucat világbajnoki mérkőzés és megannyi ringháború után a hetvenedik ütközetén köszön el a hivatásosak világától... Josh Kelly (6-0, 4 KO) folytatja épülését a világbajnoki címek irányába, amikor fiatal karrierje első 12 menetes címmérkőzésén a Birt Nemzetközösségi címvédő, ausztrál Kris George-dzsal (14-1, 8 KO) csap össze ma este Newcastle-ban... Ugyanezen a gálán Gavin McDonnell (19-1-2, 5 KO) újabb lépést tesz egy második világbajnoki címmérkőzés felé, ezúttal a korábbi bajnok Stuart Hall-lal (21-6-2, 7 KO) szemben, akivel a WBC szervezet nemzetközi címéért verseng nagyharmatsúlyban... Charlie Edwards (12-1, 5 KO) ugyancsak egy második világbajnoki lehetőségre hajt, ellenfele ezúttal a korábban Jamie Conlannal brutális háborút vívó Anthony Nelson (12-1, 2 KO) lesz egy WBA regionális címmérkőzésen nagylégsúlyban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr3214051672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása