Exkluzív interjú a vitathatatlan cirkálósúlyú világbajnok Oleksandr Usyk promóterével, Alex Krassyukkal
2018. augusztus 09. írta: Pradarics Tomi

Exkluzív interjú a vitathatatlan cirkálósúlyú világbajnok Oleksandr Usyk promóterével, Alex Krassyukkal

A július 21-én a felkapott WBSS torna cirkálósúlyú döntőjében diadalmaskodó Oleksandr Usyk alaposan meghökkentette a bokszvilág nagyobb hányadát, amikor szinte menetet sem veszítve iskolázta le a mérkőzésre hozzá hasonlóan veretlenül, és két bajnoki övvel a tarsolyában érkező Murat Gassievet. Usyk zseniális produkciójával azonban nem csupán a 200 fontos kategória vitathatatlan bajnoka lett, hanem a The Ring súlycsoportoktól független ranglistájának negyedik helyére is fellőtte magát, miközben a nevét egy jövőbeni Anthony Joshuával szembeni szuper mérkőzést illetően emlegetik, amelynek mintegy felvezetése is lehet a legnagyobb valószínűség szerint ősszel létrejövő Tony Bellew elleni összecsapás az ukrán öklöző számára. A dolgok jelenlegi állásáról a RingCsoda Usyk promóterével, Alex Krassyukkal beszélgetett.

 

36950121_212589926260773_1907107887654633472_n.jpg

(Photo: www.photoramium.com/Alexander A. Krassyuk)

 

RingCsoda: Alex, a gigantikus, egyenlő esélyekkel felvértezett Usyk-Gassiev szuper mérkőzésből végül egy egyoldalú bokszlecke kerekedett, amelyben a saját bunyósod, Oleksandr volt a professzor szerepben. Meglepett bármennyire is a találkozó fájdalmasan egyoldalú természete? Miképp foglalnád össze a meccset?

Alexander Krassyuk: Hát, bár a találkozó kívülről egyoldalúnak tűnt, a valóságban nem volt az. Egy tized másodperc leforgása alatt megváltozhatott volna a mérkőzés képe. Amennyiben Usyk akár csak egyetlen pillanatra is Gassiev előtt maradt volna a saját támadását követően, a meccs alakulása könnyedén irányt válthatott volna.

RCs: Oleksandr elsőként a távolságot lőtte be magának, amelyből komfortosan tudott dolgozni remek jabjeivel, valamint hátsókezes egyeneseivel, majd következett a találkozó iramának meghatározása a bunyósod részéről. Usyk dominanciája magával értetődő volt számotokra a mérkőzés kezdeti szakaszától fogva, vagy ez sokkal inkább egy folyamat volt, amelynek egy bizonyos pontján eljutottatok a sarokban a felismeréshez, hogy tökéletesen kontrollálja a küzdelmet Oleksandr, és onnantól már csak arra kellett ügyelnetek, hogy ne veszítse el a koncentrációt?

AK: Gassiev bizonyítottan hatalmas ütő, ám ahhoz, hogy ezek a bombák betaláljanak, megfelelő pozícióból kell indítani őket. Usyk a saját támadásait mindig egy plusz lépéssel zárta, amellyel blokkolta Gassiev lábmunkáját, hogy az ne legyen képes elsütni az "ágyúit". Ez volt a gyakorlat, amelyet Usyknak végre kellett hajtania a találkozón, és amelyre a kiváló "bokszprofesszor", Anatoly Lomachenko vezette rá őt. Az önbizalmunk tehát már a felkészülés során érett össze, és kitartott egészen a tizenkettedik menet végéig.

RCs: Megnyerni a World Boxing Super Series torna trófeáját minden bizonnyal hatalmas mérföldkő az Usyk csapat számára. Hogyan foglalnád össze a sorozatban eltöltött tíz hónapot Oleksandr pályafutásában promóteri szemszögből?

AK: Ez a tíz hónap az ellentmondások időszaka volt. Eleinte nem hittem abban, hogy ez a torna tényleg megvalósul. Aztán a régi jó barátom és kollégám, Chris Meyer, aki a Comosa AG-nél az ökölvívással kapcsolatos részleg felelőse meggyőzött arról, hogy komoly emberek állnak a kezdeményezés mögött. Ezután a csapatommal mérlegeltünk a lehetőségeinket. Végül meghoztuk a döntésünket, hogy beszállunk a versenysorozatba. Mi voltunk az utolsók a cirkálósúlyú mezőnyben, akik aláírták a szerződést. Aztán jött a sorsolás köré épített esemény Monacóban, ahol a Comosa AG bizonyította, hogy mennyire komoly törekvései vannak arra nézve, hogy a profi ökölvívásban a sorozattal megalkosson egy rendszert, amely egyenrangúan kezel minden résztvevőt. Ezt követően az ökölvívásban megszokott rutin lépett érvénybe. Rengeteg dolog történt az elmúlt 12 hónapban, de a végeredmény csodálatos, és ezért boldog vagyok, hogy a részvétel mellett döntöttünk.

RCs: A cirkálósúlyú torna ért véget elsőként a WBSS eddigi rövid történetében. Elégedett vagy a versenysorozat lefolyását illetően technikai szempontból is? Miként duruzsolt a masina a motorháztető alatt, nevezetesen az események szervezői, a Comosa AG és a Sauerland?

AK: Minden feltétel, amelyben megállapodtunk, teljesült. Már csak az utolsó mozdulatok vannak hátra, amivel az egymás irányába vállalt kötelezettségeink lezárulnak.

RCs: Az első kihívás az Usyk csapat számára kipipálva. Oleksandr történelmi sikert érve el az első vitathatatlan bajnokává vált a cirkálósúlynak a négy nagy szervezet működése óta. Így aztán jöhet a második kihívás, vagyis a nehézsúly meghódítása, amelynek irányába már meg is tettétek az első lépéseket, miután bejelentettétek, hogy legnagyobb valószínűség szerint már az ősszel a királykaptegóriában láthatjuk viszont Oleksandrt. A cél nyilvánvalóan egy Anthony Joshua elleni álomderbi, a veretlen egyesített bajnok azonban jövő áprilisra tervezett fellépésén vállalhatja be legkorábban Usykot. Mi az első benyomásod egy Joshua-Usyk presztízs mérkőzésről?

AK: Megmérkőzni Anthony Joshuával egy történelmi derbit jelent. Két olimpiai bajnok, akik ráadásul ugyanazon a tornán, a 2012-es londoni játékokon gyűjtötték be az aranyérmet. Két egyesített bajnok - és én úgy érzem, Joshuának minden esélye meg van, hogy vitathatatlanná váljon nehézsúlyban -, két karizmatikus személyiség összecsapása ez a globális szinten történő elismerésért. Az emberek úgy emlékeznének erre a mérkőzésre, mint Ali és Frazier, vagy Tyson és Holyfield rivalizálására. Erről a párosításról azonban természetesen még korai beszélni; még sok dolga van Usyknak, mielőtt a Joshua elleni derbi összejöhet.

RCs: Pontosan. Az első ilyen dolog épp egy Tony Bellew elleni kihívás lehet Oleksandr számára, amely találkozóra mindkét öklöző nyitottnak mutatkozik, valamint Eddie Hearn is napi szinten nyilatkozik a meccsről. Mennyire álltok közel egy megállapodáshoz?

AK: Napi kapcsolatban állunk Eddievel, és egyeztetjük a feltételeket. A tervek szerint nemsokára személyesen is találkozunk, és véglegesítjük a szerződést. Úgy hiszem, hogy egy tudatos promóternek feladata, hogy létrehozza azokat a mérkőzéseket, amelyeket a szurkolók látni szeretnének. Meggyőződésem, hogy az Usyk-Bellew pont ilyen párosítás.

RCs: A legnagyobb kérdés a mérkőzés körül, hogy vajon melyik súlycsoportban kerül tető alá. Oleksandr számára megtapasztalni a vízmélységet nehézsúlyban kézenfevő választásnak bizonyulna, miután rengeteg tapasztalattal járna egy Joshua elleni jövőbeni találkozóra készülve. Bellew számára azonban a tény, hogy vitathatatlan világbajnokká válhat cirkálósúlyban valószínűleg túl komoly lehetőség ahhoz, hogy lemondjon róla, miután a győzelemmel kétségtelenül bebetonozhatná magát a liverpooli öklöző a brit boksztörténelem élmenői közé. Egyeztettétek már az álláspontjaitokat a súlycsoportot, valamint a mérkőzés dátumát illetően?

AK: A nehézsúlyú debütálás számunkra a logikus lépés. Usyk mindent megszerzett cirkálósúlyban, amit csak lehetett, így nem maradt számára kihívás itt. A Bellew elleni mérkőzés létrejöttére azonban kétség kívül jó eséllyel kerülhet sor mégis 200 fonton. Eddie Hearn nyilatkozata szerint Tony az utolsó felvonásra készül a karrierjében, amelynek célkeresztjében a sportág legnagyobb elnyerhető titulusa áll, a vitathatatlan világbajnoki cím. Minden további fontos részlet kidolgozás alatt áll.

RCs: Végezetül, megosztanád a bokszvilággal a véleményedet egy Usyk-Bellew mérkőzést illetően szurkolói nézpontodból?

AK: Az Usyk vs Bellew egy olyan összecsapás, amelyet a bokszvilág látni szeretne. A derbin Bellew kitartása, tapasztalata, valamint ütőereje áll szemben Usyk kivételes boksz intelligenciájával, kiemelkedő lábmunkájával, illetve folytonos, fürge kombinációival.

RCs: Köszönöm az interjút, Alex!

AK: Én is köszönöm!

 

Az interjú 2018. július 31-én zajlott angol nyelven.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr6714170207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.