Oleksandr Usyk vs Thabiso Mchunu: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. december 17. írta: Pradarics Tomi

Oleksandr Usyk vs Thabiso Mchunu: Felvezetés a mérkőzéshez

Amikor a korábbi olimpiai- és világbajnok amatőr klasszis Oleksandr Usyk hivatásos karrierbe kezdett, többekben megkérdőjeleződött, hogy valaha is el fogja az hagyni szülőhazáját, Ukrajnát egy összecsapás kedvéért. Az erős nemzeti identitástudatú bunyós azonban túl jónak bizonyult ahhoz, hogy ez a várakozás beigazolódjon, így első világbajnoki címének begyűjtését követően máris debütáló mérkőzését vívja az USÁ-ban a Bernard Hopkins visszavonuló találkozójára épülő HBO-gála keretében.

Oleksandr Usyk

Nemzetiség:        Ukrajna
Mérleg: 10-0, 9 KO
Cím: WBO cirkálósúly, 2016-
Súlycsoport: Cirkálósúly (200 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 1-0


vs

Thabiso Mchunu

Nemzetiség:        Dél-Afrika
Mérleg: 17-2, 11 KO
Cím: -
Súlycsoport: Cirkálósúly (200 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: -

 

(Photo: www.boxingscene.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.12.17., Inglewood, California, USA

A súlycsoport világbajnokai: Tony Bellew (WBC), Denis Lebedev (WBA), Murat Gassiev (IBF), Oleksandr Usyk (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 7/10

*

Usyk olyannyira komolyan gondolja a nemzetközi vizekre történő kihajózást, hogy már az angol nyelvvel is erősen barátkozik. Menedzsere, Egis Klimas szerint nagyon könnyen sztárbunyóssá válhat az ukrán a tengeren túlon, mert a karaktere elég intenzív ahhoz, hogy megmozgassa az amerikai szurkolókat.

Ami még ennél is fontosabb, hogy Oleksandrnek mindene megvan a ringen belül, ami kiemelheti a többiek közül. A fordított alapállású versenyző remek lábmunkájú, cirkálósúlyú méretei ellenére könnyű és ruganyos mozgású ökölvívó, akinek továbbá mindkét öklében dinamit lappang. Usyk szereti már a folytonos irányváltásokkal kontroll alá helyezni az ellenfeleit, majd a különböző váratlan szögekből indított bombákkal levadászni őket.

A masszív ringintelligencia annyira könnyeddé teszi az ukrán bunyóját, hogy az kifejezetten meggyőző hatást kelt a szurkolókban.

Hétvégi USA-beli debütálásán Usyk az ügyes Thabiso Mchunuval szemben osztja meg a ringet, és igyekszik első ízben megvédeni a szeptemberben Lengyelországban elnyert WBO cirkálósúlyú bajnoki címet.

A dél-afrikai kihívó legnagyobb skalpjai az Eddie Chambers és az Olanrewaju Durodola elleni tiszta pontozásos győzelmei, amely mérkőzéseken Mchunu jelentős kézsebességről és koncentráltságról tett tanúbizonyságot.

Nehéz azonban nem eljátszani a gondolattal, hogy vajon miféle meccskép alakulhat ki a felek között. Usyk tíz centiméterrel magasabb, és ennél még jelentősebb a karfesztávolságbeli fölénye. Lábon szereti a saját maga számára kedvező távolságot tartani, miközben a kihívó nem számít túl mozgékony ellenfélnek. A dél-afrikai bunyós ezen felül általában a súlypontját a hátsó lábára helyezi, hogy kontrákkal fogadja a közellépő ellenfeleit, amely stílussal még inkább magára húzhatja az amúgy is veszélyesen belépegető bajnokot. Érdekes lesz látni két fordított alapállású versenyző küzdelmét, ám Usyk minden bizonnyal eleget tapasztalt hosszú és mély amatőr karrierje során ahhoz, hogy ez a helyzet se hozza túlzottan zavarba.

Bár Mchunu nem számít rossz bunyósnak a mai telített 200 fontos mezőnyben, a körülmények ismeretében könnyen válhat a szombati mérkőzésből egy impresszív győzelem az ukrán bajnok számára, amely kitűnő ajánlólevél lenne egy amerikai televíziós szerződés manifesztálódásához.

S bár Usyk jelenlegi tervei között egyenlőre a cirkálósúlyú divízió öveinek egyesítése szerepel, azt sem titkolja, hogy két év múlva már egy kategóriával északabbra, nehézsúlyban kíván bajnoki babérokra törni, és nagyon szívesen összecsapna a mérkőzésről mérkőzésre nagyobb sztárrá váló Anthony Joshuával.

Elsőként lássuk, miként teljesít a hétvégén Oleksandr. Majd lássuk a címegyesítéseket Denis Lebedev, Murat Gassiev és/vagy Tony Bellew ellen.

Egyesítse a 200 fontos kategóriát az ukrán, és amennyiben még mindig állni fog Joshua a királykategóriában, egy potenciális szuperderbi a felek között túl jelentős lesz ahhoz, hogy ne valósuljon meg...

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Oleksandr Usyk mozgékonyságával uralni fogja a meneteket, és könnyedén sakkban tartja a passzívabb Mchunut, aki a mérkőzés első felében talán még képes lesz valamelyest megtartani a tiszteletét jelentős kézsebességére és ütemérzékére támaszkodva, ám a kései menetekben az egyre magasabb fordulatszámon pörgő bajnok behúzza a győzelmet technikai kiütéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr4812053277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása