Al Haymon PBC-sorozatának hullámzása a számok és tények tükrében
2016. szeptember 30. írta: Pradarics Tomi

Al Haymon PBC-sorozatának hullámzása a számok és tények tükrében

A napokban a legtöbb jelentős nemzetközi bokszlap megszellőztette, hogy Al Haymon az ökölvívás gyarmatosításáról szőtt álmainak megvalósulása egyre valószínűtlenebb.

(Photo: www.sportchaser.com)

 

A befolyásos üzletember az ökölvívók tanácsadójaként folyt bele a bokszvilágba, majd 2014-ben vitatható körülmények között nagyságrendileg lenullázta az Oscar De La Hoya által vezetett Golden Boy Promotion (GBP) promóciós irodát, miután annak legtöbb jelentős bunyósát magával vitte, hogy megteremtse saját univerzumát az ökölvívás világán belül.

Haymon a következő lépésként tavaly márciusban elindította Premier Boxing Champions (PBC) fantázianevű sorozatát, amelynek célja, hogy az ökölvívó közvetítéseket a kábelcsatornákról az ingyenesen fogható, földi sugárzású adókra helyezze át, ezzel szabadon nézhetővé tegye azokat minden szurkoló számára. Al hét csatornával kötött szerződést (NBC/NBCSN, CBS, ABC, ESPN, Spike, Fox/Sports1, Bounce TV), amelyeknek értelmében ő maga fizetett különböző összegeket az adásidőkért cserébe (a Showtime kábelcsatornával azonban fenntartotta együttműködését).

A terve szerint a földi adók magasabb nézettsége szélesebb körben tenné ismertté és nézetté az ökölvívást, amellyel párhuzamosan a saját ökölvívói országszerte népszerűbbé és eladhatóbbá válnának.

Haymon nagyságrendileg kétszáz versenyzővel kötött szerződést, amellyel a jelentős ökölvívók több mint fele az ő irányítása alá került.

(Photo: www.executivevisions.com)

 

A PBC sorozat hatalmas horderővel indult útjára tavaly tavasszal, és csak a 2015-ös évben (tehát összesen kilenc hónap alatt) 46 televíziós programot generált földi adókon (plusz hat Haymon-csomagot sugárzott a Showtime). A szám az idei év első kilenc teljes hónapjában 51 program (plusz hét a Showtime-on).

Látszólag semmi különösebb gond nincs, a sorozat intenzitása töretlennek látszik. Érdekességek inkább akkor mutatkoznak, amikor a figyelmünket az év hátralévő programjai felé fordítjuk.

Amit ott látunk, az több mint gyanút keltő. Pontosabban az, amit ott nem látunk. A PBC hivatalos internetes oldalán ugyanis jelenleg egyetlen egy közelgő televíziós program sem található.

A csatornák többségén az idei év hátralévő részére tervezett közvetítési időpontokat hivatalosan törölték. Haymon legtöbb "A" kategóriás ökölvívójának idén egyetlen-, vagy egyetlen egy mérkőzése sem volt. Dan Rafael, az ESPN szakírója továbbá hangot adott az ökölvívók meccspénzeinek apadásáról is.

Az Al Haymon számára befektetők által biztosított 500 millió dolláros tőke úgy fest, olyannyira elapadt, hogy nincs miből gálákat finanszírozni.

És bár a fentebb megjegyzett számok nem mutatnak mennyiségi romlást a sorozat működésének első évéhez képest, bátorkodtam jobban megvizsgálni annak minőségi alakulását, amely újabb érdekes adalékként szolgál.

Az ökölvívást a minőségi párosítások tartják életben. Amikor egy kategória tíz legjobb versenyzőjéből kettő találkozik egymással, az kifejezetten jó párosításnak számít. Ha annak top ötös mezőnyéből mérkőzik meg kettő bunyós, az már igazi csemege szakmai szempontból.

A tavalyi bokszszezon összesen tizenkilenc párosítást adott nekünk az utóbbi halmazból, amelyből Haymon keze kilencben volt benne (nyolc alkalommal saját gála formájában, továbbá egyen társszervezőként). Ebből kettő program a Showtime csatornán volt.

Az idei szezonban eddig tizenöt hasonló jelentőségű összecsapás jött létre, amelyből mindössze kettő fűzhető Al nevéhez, ráadásul mindkettőt a Showtime sugározta.

Mindeközben érdekes változások történnek a háttérben. Haymont a 2014-es önállósodását követően a bokszvilág két legnagyobb promóciós irodája, a Top Rank (Bob Arum), valamint a korábban említett GBP (Oscar De La Hoya) is beperelte különböző indokokkal. De La Hoya a mai napig perben áll a befolyásos üzletemberrel, ám Bob Arumnak sikerült rendeznie a nézeteltéréseit Haymonnal, és néhány hete már azt is megszellőztették, hogy nem kizárt a jövőbeni együttműködés a felek között.

Ez pedig el is vezetett minket a bokszpolitikai témakörben megfogalmazható jelenlegi legfontosabb kérdésekhez.

Ha Al Haymon mélyrepülése állandósul, vajon mikor telik be a pohár az általa irányított ökölvívóknak?

Vajon mihez kezd Al Haymon, amikor elfogy a befektetők által biztosított tőke tervei megvalósítására?

Vajon Bob Arum röntgenszemei előre látták az elkövetkező időszak történéseit?

A kérdések talán nem is túl hosszú ideig maradnak költőiek, sőt... amennyiben komolyan vesszük az Al Haymonnal összedolgozó angol promóter, Eddie Hearn néhány nappal ezelőtti Twitter üzenetét, talán egész rövid ideig maradnak azok:

"Al Haymon megcsörgetett, és váltósúlyúakat kért tőlem. Sam Eggington ajánlatot kapott egy Danny Garcia elleni meccsre, de a pénz nem volt rendben. Sam akarta a meccset."

Ígérem, ez lesz az utolsó kérdésem: szükséges ezt az üzenetet kommentelnem?

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr411753875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása