Wanheng Menayothin két győzelemre a 49-0-ás rekordtól
2017. június 05. írta: Pradarics Tomi

Wanheng Menayothin két győzelemre a 49-0-ás rekordtól

Az elmúlt hétvége kevés figyelmet kapó világbajnoki összecsapását Thaiföldön rendezték, ahol a helyiek büszkesége, a WBC szalmasúlyú címvédő Wanheng Menayothin (születési nevén Chayaphon Moonsri) titulusa mellett makulátlan mérlegét tette kockára kihívójával, a tanzániai-ausztrál Omari Kimwerivel szemben. A súlycsoportoktól független ranglisták korábbi első helyezettjének, Roman Gonzaleznek furcsa és vitatott körülmények között bekövetkezett vereségével a már 47-0-s mérleggel rendelkező Menayothin áll jelenleg a legközelebb ahhoz, hogy beállítsa a mágikus 49-0-ás rekordot, amelyet Rocky Marciano és Floyd Mayweather Jr megosztva tart.

moonsri-y-kimweri.jpg

(Photo: www.notifight.com)

 

Menayothin 2104 novemberében szerezte meg a bajnoki övet a kemény Oswaldo Novoa megállításával. A thai az aktívabb címvédők közé tartozik, miután övét már hatszor megvédte a múlt szombaton rendezett összecsapását megelőzően.

Omari Kimweri számára a világbajnoki címmérkőzés a legmagasabb szint volt, amelyre valaha vágyott a sportban. Az afrikai bunyós Tanzániában vált válogatott ökölvívóvá, álmai azonban túlnőtték hazája szerény lehetőségeit, így egy nemzetközi torna alkalmával megszökött csapata ausztráliai szállásáról, és egy ismerőse dohányültetvényén húzta meg magát.

Kimweri majdnem tíz éve él Ausztráliában, és azóta sem láthatta a családját. Amennyiben hazautazna, már a repülőtéren bilicsbe vernék.

Az összecsapást a konvencionális stílusúnak nehezen nevezhető kihívó kezdte jobban, aki furcsán kivezetett ütéseivel, valamint agressziójával megzavarta a masszív, hosszú összecsapásokra berendezkedő Menayothint. A felvonásban egy vétlen fejeléstől felszakadt a címvédő, amiért a WBC szabályok értelmében pontot vontak le Kimweritől.

A bajnok a második körtől agresszívabbá vált, és magasabb munkatempójának köszönhetően átvette az irányítást. A tanázniai-ausztrálnak azonban volt B terve, és a mérkőzés közepén az elsőszándékú támadásból egy távolságtartó, mozgékonyabb stílusra váltott, amellyel szépen reagálta le a megilletődött címvédő kiszámítható támadási kísérleteit.

Menayothinnak szüksége volt a hosszú és eseménydús korábbi összecsapásokon szerzett rutinra, hogy a kilencedik körben újra képes legyen váltani, és hatékony horgokkal visszavenni a küzdelem irányítását.

Ekkor, vagyis a kilencedik körben egy független pontozólapon jobban állhatott a kihívó. A RingCsoda lapján 5-3-as menetaránnyal, azaz (a pontlevonást is beleszámítva) egy ponttal vezetett Kimweri. A hazai pontozók azonban egészen más szisztémát használhattak, mivel náluk hat, illetve hét felvonást nyert meg a hazai versenyző, amikor a WBC szervezet által támogatott nyílt pontozásos szabálynak következtében egy táblán felmutatta az illetékes a döntnökök lapjainak hivatalos állását.

Wanheng azonban jobban bírta a végét, az utolsó három felvonás is az ő tiszta fölényét hozta, miközben az erejével elkészülő kihívón többször is átfutott egy-egy thai-bomba.

Az összecsapást így végül megérdemelten, ám a hivatalos eredménynél jóval szorosabb és kiélezetebb küzdelemben húzta be a veretlen Menayothin, aki ezzel már csak kettő győzelemre van a bevezetőben említett, áhított rekord beállításától.

Omari Kimweri veresége ellenére bizonyította, hogy személyével számolnia kell a szalmasúly mezőnyének. A harmincnégy éves versenyző győzelem esetén komolyan elgondolkodott volna a visszavonuláson. Így azonban minden bizonnyal még mindig maradt benne éhség, amely egy jövőbeni második bajnoki összecsapáson már 12 menetnyi rutinnal fonódhat egybe, amelyet Omari a kategória első számú alakjával szemben szerzett meg.

Menayothin újabb fontos győzelemmel erősítette meg pozícióját a 105 fontos divízió élén, és ezúttal is bizonyította, hogy sablonosabb, fantáziátlannak tetsző stílusa ellenére nem lehet egy dimenziós öklözőnek tartani őt.

Bárcsak láthatnánk a harmincegy éves thait címegyesítő összecsapásokon a kategória többi övbirtokosával szemben. A szurkolóknak nem maradhatna több kérése az ökölvívás legalacsonyabb kategóriájával kapcsolatban...

A mérkőzés felvétele:


A saját pontozólapom:

menayothinkimweri.png


2017-es tippjeim: 44-10 (81.4%)

Összesített tippjeim: 77-20 (79.3%)

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr412565287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása