Liam Smith vs Saul Alvarez: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. szeptember 17. írta: Pradarics Tomi

Liam Smith vs Saul Alvarez: Felvezetés a mérkőzéshez

A hétvége legnépszerűbb mérkőzését a mexikói Saul 'Canelo' Alvarez vívja a nagyváltósúlyú WBO-bajnok Liam Smith ellen magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Az összecsapást és a köré épülő gálát az arlingtoni AT&T Stadiumban rendezik meg, amely korábban már kétszer is adott otthont ökölvívó eseménynek (bár akkor még Cowboys Stadiumnak hívták), mindahányszor a legendás Manny Pacquiao főszereplésével.

Liam Smith

Nemzetiség:        Egyesült Királyság
Mérleg: 23-0-1, 13 KO
Cím: WBO nagyváltósúly, 2015-
Súlycsoport: Nagyváltósúly (154 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 7. (BoxingScene), 8. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 3-0, 3 KO

 

vs

Saul Alvarez

Nemzetiség:        Mexikó
Mérleg: 47-1-1, 33 KO
Cím: WBC nagyváltósúly, 2011-2013; WBC/WBA/Ring nagyváltósúly, 2013; WBC/Ring/Lineális középsúly, 2015-2016; Ring/Lineális középsúly, 2015-
Súlycsoport: Középsúly (160 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: Bajnok (Ring, BoxingScene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 9-1, 5 KO

 

(Photo: Boxnation/boxingnews24.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.09.17., Arlington, Texas, USA

A súlycsoport világbajnokai: Jermell Charlo (WBC), Erislandy Lara (WBA), Jermall Charlo (IBF), Liam Smith (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 7/10

A bajnok Smith győzelme a top háromba emelné őt a súlycsoportjában. Saul Alvarez is az élbolyba csöppenne vissza a WBO öv begyűjtésével 154 fonton, ám kétséges a maradása a közeljövőt már középsúlyban tervező mexikóinak.

*

Az ökölvívás a világ legcsodálatosabb sportja a ringen belül. A ringen kívül azonban olykor szenvtelenebb és érthetetlenebb, mint a legtöbb másik sportág. A profiboksz egyik legfelkapottabb párosítása a középsúlyú egyesített világbajnok Gennady Golovkin, és a jelenleg ugyanabban a kategóriában lineális bajnok Saul Alvarez között szövődött. A világ szomjazza a napot, amikor a két kiváló ökölvívó egymással osztja meg a ringet.

Mindeközben a szurkolók azt látják, hogy Gennady Golovkin egy váltósúlyú világbajnok ellen védi meg a középsúlyú bajnoki címét, Saul Alvarez pedig egy súlycsoporttal lejjebb lépve az egyik övbirtokost célozza meg. Ebben nem sok logikát talál az, aki más felállásban küldené pályára a feleket. Sajnos az ökölvívás üzleti működési ritmusában kevés ésszerűséget és kielégítő magyarázatot talál az, aki arra a csodára kíváncsi, amely a ringen belül borul virágba.

Saul Alvarez hosszú idő óta a szurkolók kereszttűzében áll, amiért nem csap az asztalra, ami a kazah bombázógép elleni összecsapás létrehozását illeti. Valakinek el kell vinnie a balhét, ha a várva várt mérkőzés nem jön létre záros határidőn belül. Ez mindig így volt, és így is lesz. És bár a szurkolók zúgolódnak és mérgelődnek, hogy a rendszer miért nem működik jól, azok, akik a mérkőzéseket szervezik, hátradőlve mosolyognak, hogy a rendszer milyen jól működik.

Mert a legnagyobb összecsapások legtöbbször összejönnek. A szupermeccsek olyanok, akár a jó nők. Sokat kell rájuk várni, ám pontosan ez teszi őket még kívánatosabbá. Az ökölvívás üzleti világában tudják ezt, és ezért tapasztalhatjuk, hogy amikor megfogják a párosítást, és mi azt hisszük, hogy elénk tálalják, akkor még csak a másik oldalára fordítják azt a pácolási folyamat részeként.

Liam Smith tavaly októberben szerezte meg a WBO szervezet nagyváltósúlyú világbajnoki címét. Akkor még nem tudhatta, hogy nem az öv begyűjtése volt az igazán nagy dobása, hanem a lehetőség, amelyet az öv birtoklása hozott magával.

A 154 fontos divízió Al Haymon fennhatósága alatt áll, a címvédők közül mindenki az ő stábját erősíti az angol bunyóson kívül. Mivel Oscar De La Hoya, Alvarez promótere fájó üzleti szabadrablás áldozatává vált az imént említett üzletemberrel szemben, munkakapcsolatuk, mint olyan, megszűnt létezni. Liam Smith volt az egyetlen elérhető ellenfél a kategóriában, aki ellen címet tud szerezni a vörös hajú mexikói. De lássuk, hogy vajon képes lesz-e rá Canelo.

Smith egy jó felépítésű, komoly fizikai horderejű nagyváltósúlyú, aki szeret előrefelé mozogni, megelőzni az ellenfelét, és kontroll alatt tartani a küzdelmet. Az angol előszeretettel használ kemény felütéseket, gyakran dolgozik testre, és eddig mindhárom világbajnoki címmérkőzésén lebontotta az ellenfelét.

Alvarez hasonlóan masszív és ellentmondást nem tűrő támadóbunyós, amikor az ellenfelei statikusságukkal alkalmat biztosítanak a számára ehhez. A mexikói azonban többoldalú versenyző, aki képes stílust és taktikát váltani egy mérkőzésen belül, hogy megtalálja a számára leghatékonyabb harcmodort a siker eléréséhez.

Smith eddigi ellenfeleivel szemben effektívnek bizonyult agresszív támadásaival, ám a lábai nem túl sebesek, és nehéz elképzelni, hogy hátralépésekkel és oldalmozgásokkal ki tudna térni Alvarez támadásai elől.

Ha marad a rakkolós bunyó a címvédő számára, a kérdés az, hogy a fizikai ereje elég lesz-e ahhoz, hogy a találkozó kezdeti szakaszában megtörje és szétzilálja Canelót. E sorok írója szerint ha Smith a korai menetekben nem képes agresszivitásával belerántani Alvarezt egy, a kihívó számára kellemetlen meccsképbe, akkor a mexikói meg fogja találni a módját annak, hogy komfortos ütemben bokszolva szisztematikusan lebontsa a WBO szervezet bajnokát.

Egy dolog biztosnak tűnik: az összecsapás a stílusokból kiindulva nem lehet nem izgalmas, és alkalomszerűen kétoldalú ütközet.

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: A korai menetekben még friss és önbizalommal teli Smith mindent megtesz, hogy kontroll alatt tartsa népszerű ellenfelét, ám Alvarez túl komplexnek bizonyul ahhoz, hogy ez sikerüljön, és egy látványos, remek ütésváltásoktól lüktető küzdelemben a mexikói idővel teljesen elfogyasztja az akaratos bajnokot.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr7211716347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2016.09.17. 16:07:55

Mar mashol is irtad, mit jelent a (fizikai) horderö?

Pradarics Tomi 2016.09.17. 16:31:15

@Irbisz: A fizikai erő hatékony érvényesítését. Magyar nyelvű anyagokban én soha nem fedeztem fel, hogy beszélnének külön ütőerőről és fizikai horderőről. Az angol külön használja mindkét kifejezést, amikor meghatározza egy bokszoló erényeit (a strongot ők a fizikai erőre értik, a big punchot pedig az ütőerőre).
A két képesség egyértelműen megkülönböztetendő egymástól, és nem feltétel nélkül jár együtt.

A legegyszerűbb, ha példát hozunk rá:

Micky Ward egy rendkívül erős bokszoló volt, senki, még a legendás Arutro Gatti sem állhatott le vele verekedni, mert a rövidebbet húzta volna. Ward azonban nem volt különösebben komoly ütőerejű bunyós (fejre kifejezetten "puhákat" ütött, a testütéseknél pedig tudjuk, hogy nem elsősorban az ütőerő határozza meg a hatékonyságot, hanem a technikai kivitelezés, amiben zseniális volt Micky).

Vagy ott van Jesus Soto Karass, aki megint nem számít nagy ütőnek, de ha megnézzük például az Aydin, a Maidana vagy a Berto elleni találkozóinak a meccsképét, láthatjuk, hogy nem nagyon ízlett egyik úriembernek sem túl sokat időznie előtte. Jesus úgy tolta maga előtt meneteken át Chinót, hogy öröm volt nézni. Az ütőereje pedig maximum közepes. (Ő egyébként "volume puncher", ahogy az angol mondja, vagyis szabályos "ütésfolyammal" dolgozik, ami kifejezetten kellemes stílus, ha az ember nem túl nagy ütő, de fizikailag erős).

Vagy ott van például Lucas Matthysse, aki egy nehézbombázó volt, viszont a fizikai hordereje nem feltétlen követte le a borzasztóan erős ütéseit. Molina vagy épp Provodnikov ellen nonstop ki kellett vennie magát az ellenfelei közelségéből, hogy meccsben tudja tartani magát.

Sajnos a magyar szakzsargon viszonylag szűk, és miután nekem az a célom, hogy minél szélesebb spektrumú analíziseket csináljak (ha lehet ilyet mondani), muszáj megneveznem a korábban megnevezetlent. :-)

Irbisz 2016.09.19. 11:01:18

@Pradarics Tomi:
Kösz szepen, erre gondoltam, csak nekem a horderö mint fogalom nem kifejezö, a strong forditasara fizikai erö szerintem elegendö.
süti beállítások módosítása