Mit tartogat a hétvége? December 30-31.
2017. december 30. írta: Pradarics Tomi

Mit tartogat a hétvége? December 30-31.

A decemberi hónapok első heteinek telítettsége után az év hátralévő részében általában már nem rendeznek jelentős bokszmérkőzéseket a világon. Ez alól csak egyetlen ország kivétel, még pedig Japán, ahol az esztendő utolsó két napján tömjénezve vannak a gálák világbajnoki mérkőzésekkel. Idén egy yokohamai és egy tokiói eseménnyel zárja az évet a szigetország, a két gálán összesen öt bajnoki találkozóval. Lássuk, melyek ezek, és mi fán teremnek.

naoyainoueboyeaux.jpg

(Photo: www.boxingscene.com)

 

2017.12.30. Naoya Inoue (14-0, 12 KO) vs Yoan Boyeaux (41-4-0-1, 26 KO), Nagylégsúly, WBO öv, 12 menet: A még mindig csak 24 esztendős Naoya nemcsak kategóriája, de a sportág egészének egyik legmeghatározóbb bunyósa. Egy művész, aki játszi könnyedséggel ugrott át minden elébe gördülő akadályt a mai napig. A yokohamai székhelyű versenyző tárt karokkal várt egy Roman Gonzalezzel szembeni hipermérkőzést, amely az idei év végén valósulhatott volna meg, ám a 2017-es esztendő éles fordulatot tartogatott a kategória életében, amikor a thai Srisaket Sor Rungvisai előbb szoros találkozón kipontozta, majd egy azonnali visszavágón merevre ütötte a P4P éllovas nicaraguai bajnokot. Inoue hétvégén egy könnyedebb kihívásnak tűnő ellenféllel találkozik a francia Yoan Boyeaux személyében, és könnyen lehet, hogy ezzel az összecsapásával búcsúzik is a nagylégsúlytól, hogy jövőre már a 118 fontos kategóriában riogassa az ellenfeleket. Boyeaux 32 összecsapás óta tartó veretlensége említésre méltó, az ellenfelei azonban messze nem közelítették meg azt a színvonalat, ami bármi módon kvalifikálhatná egy hétvégi meglepetésre. A huszonkilenc esztendős kihívó tisztességes ütemérzékű, kellemelten stílusú ellenfél, aki magasság-, valamint karfeszttáv-fölényt is élvez a japánok csodabunyósával szemben, ám Inoue tehetsége túláradja azt a szintet, amit a WBO világszervezet ranglistájának hatodik helyén álló Boyeaux képvisel.
Tippem: Inoue lábmunkájával, kézsebességével, robbanékonyságával nem tud majd mit kezdeni Boyeaux, és a mérkőzés második felére alkalmatlanná válik a folytatásra a komoly beszedett verés következtében. Inoue idő előtt zárja le a mérkőzést, és jövőre összejön a Shinsuke Yamanaka-Luis Nery visszavágó győztesével.

2017.12.30. Ken Shiro (11-0, 5 KO) vs Gilberto Pedroza (18-3-2, 8 KO), Kislégsúly, WBC öv, 12 menet: Ken Shiro nem sokat pepecselt karrierjének felfuttatásával, mielőtt idén tavasszal, a tizedik összecsapásán megcélozta a WBC bajnoki címét. Ellenfele a tapasztalt, dörzsölt mexikói címvédő Ganigan Lopez volt, akit egy szoros mérkőzésen elsősorban tudatos mozgással, valamint hatékony védekezésre épített támadásokkal gyűrt le a hazai pályán ringbe lépő Shiro. A fiatal versenyző októberben újabb jelentős pontozásos győzelmet jegyzett, mikor egy erős hajrával felülmúlta a korábbi világbajnok Pedro Guevarát. Két top 5-ös ellenféllel szemben rázódni bele a világbajnoki létbe sok mindent elárul egy bunyós tehetségéről. Shiro türelmes versenyző, aki maradéktalanul bízik a képességeiben. Mai ellenfele, Gilberto Pedroza a WBC szervezet tizenegyedik helyen rangsorolt kihívója. A panamai minden kétséget kizáróan karrierje legjobb momentumát éli meg, miután néhány korai vereséget követően jelenleg egy három esztendős, hét mérkőzéses győzelmi sorozatban van, amelynek csúcspontjaként idén októberben szoros mérkőzésen legyőzte a szívós, korábbi világbajnoki kihívó Saul Juarezt. Pedroza rámenős, extrovertált stílusú versenyző, aki minden bizonnyal utolsó vérig hajszolni fogja a címvédőt, hogy a legtöbbet nyerje ki ebből a hatalmas lehetőségből. Shiro mindazonáltal túl precíz ökölvívó ahhoz, hogy bajba sodorja magát, miközben a motivációval sem lehetnek problémái a japánnak. Ken e sorok írójának néhány napja úgy nyilatkozott, hogy nagyon szívesen lépne szorítóba a hétvégi, Ryoichi Taguchi vs Milan Melindo kislégsúlyú WBA/IBF címegyesítés győztesével. Kislégsúlyban az élet egyre szebb.
Tippem: Shiro nem fog hibázni, tiszta pontozással behúzza a kötelezőt bátran, ám csekély hatékonysággal rohamozó ellenfelével szemben, és helyzetbe hozza magát egy jövő évi, WBC/WBA/IBF/Ring/Lineális címegyesítésre. Ámen.

2017.12.30. Takuma Inoue (9-0, 2 KO) vs Kentaro Masuda (27-8, 15 KO), Harmatsúly, 10 menet: A mindössze 22 esztendős Takuma Inoue másodszorra lép szorítóba tavaly év végén elszenvedett kéztörését követően. Ellenfele az erőskezű, ám nyitott védekezésű Kentaro Masuda egy 10 menetes szintentartó összecsapáson. Inoue egy potenciális világbajnok, akinek a mérkőzéseit élmény nézni.
Tippem: Inoue tiszta pontozásos győzelmet arat, és pályára állítja magát egy 2018-as világbajnoki összecsapásra, valószínűleg harmatsúlyban.

2017.12.31. Hiroto Kyoguchi (8-0, 6 KO) vs Carlos Buitrago (30-2-1-1, 17 KO), Szalmasúly, IBF öv, 12 menet: Kyoguchi nem csak azok közé a japán versenyzők közé tartozik, akik már egyszámjegyű profi összecsapás után világbajnoki címet viselnek a derekukon, hanem azok közé is, akik extra képességekkel rendelkeznek. A huszonnégy esztendős, oszakai születésű, ám Tokióban élő bunyós soha nem bokszolt negatív mérlegű ellenféllel, a hatodik mérkőzésén pedig máris begyűjtötte az OPBF övet, ami a kelet-ázsiai ökölvívók számára egyfajta előszoba egy világbajnoki lehetőséghez. Egy címvédés után Kyoguchi számára jött is a bajnoki találkozó az IBF címvédő Jose Argumedóval szemben. A mexikói Argumedo kellemetlen ritmusú, hosszú, rögös utat bejárt, rámenős stílusú versenyző, ám Kyoguchi érettséget mutatott, amikor tudatos lábmunkával komfortba helyezte magát a találkozón, ahonnan jó ütemű belépésekkel irányította a küzdelmet, és tiszta pontozással behúzta a világbajnoki címet. Hiroto ma az első címvédésére készül, ellenfele a korábban nagy reménységnek számon tartott Carlos Buitrago lesz, aki a kategória mai egyik legjobbjának számító Knockout CP Freshmart ellen számlál két, idegenben elszenvedett, szoros vereséget. Buitragót harmadik helyen sorolja az IBF szervezet, miközben az első két pozíció betöltetlen a ranglistán, így a japán bajnok a legmagasabban jegyzett kihívóval találkozik első címvédésén. Masszív párosítás a kategória két, top 6-os versenyzője között.
Tippem: Buitrago elsőszándékú, konvencionális stílusú versenyző, amely alapjában véve kedvező a hatékony lábmunkájú, mozgásból remekül dolgozó címvédőnek. Véleményem szerint Hiroto éppen ezeket az adottságait fogja érvényesíteni, és tiszta pontozással, vagy kései TKO-val abszolválja első címvédését egy jó iramú, látványos összecsapáson.

2017.12.31. Sho Kimura (15-1-2, 8 KO) vs Toshiyuki Igarashi (23-2-3, 12 KO), Légsúly, WBO öv, 12 menet: Nem sok sanszot adtak a japán Sho Kimurának, amikor az idén nyáron a kétszeres olimpiai bajnok, és profiként is világbajnoki címig jutó kínai Zou Shiming ellen mérkőzött Shanghaiban. A huszonkilenc esztendős versenyző a veretlenségét már az első összecsapásán elveszítette, amikor a nyitó felvonásban alulmaradt egy hozzá hasonlóan debütáló honfitársával szemben. Bár a következő tizenhat mérkőzését vereség nélkül abszolválta, mindössze hat ellenfelének volt pozitív mérlege. Ez sovány előkészületnek tűnt a kínaiak sztárjával szemben, ám Kimura nem akart áldozati bárány lenni, és keményen állta a sarat jobb képzettségű ellenfelével szemben, majd a találkozó utolsó harmadára ráfordulva ritmust váltott, és bedarálta a kondicionális gondokkal küzdő Shiminget. A hatalmas meglepetés egycsapásra a szigetország felkapott öklözőinek egyikévé tette Shót, akinek első címvédésén sem lesz könnyű dolga, amikor a korábbi lineális légsúlyú bajnok Toshiyuki Igarashival találkozik a kötélnégyszögben. Igarashi 2012-ben kapcsolódott be a történelmi súlycsoport lineális vérvonalába, amikor kipontozta a meglepetésember Sonny Boy Jarót. Bár egy szoros címvédés után tovább is adta az övét Akira Yaegashinak, arról mindenképp tanúbizonyságot tett Toshiyuki, hogy jó alapképességekkel rendelkezik. Ezzel együtt a vereség óta visszavetődött a ma már 33 éves tokiói bunyós pályafutása. Az elmúlt bő négy és fél évben mindössze nyolcszor lépett ringbe Igarashi, és hat győzelem mellett két döntetlent jegyzett. Vajon képes lesz ismét legyőzni egy jó felfutásban lévő, nagy győzelemből érkező címvédőt a kihívó, vagy Kimura újabb értékes skalpot zsebel be mesébe illő történetének megélése során?
Tippem: Klasszikus párosítás, abszolút kétoldalú esélyekkel. Kimura momentuma az egekben van, míg Igarashi nem tesztelte magát a kategória élmezőnyével szemben hosszú évek óta. Egy offenzív felfogású versenyző mérkőzik egy technikailag jól képzett vívóval szemben. A tippem szerint Kimura túldolgozza az erre a szintre nehezen visszarázódó Igarashit, és szoros pontozással megvédi bajnoki címét.

2017.12.31. Ryoichi Taguchi (26-2-2, 12 KO) vs Milan Melindo (37-2, 13 KO), Kislégsúly, WBA/IBF övek, 12 menet: A mérkőzés önálló felvezető cikke ide kattintva elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr6013533483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása