Jose Argumedo vs Jose Antonio Jimenez: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. november 12. írta: Pradarics Tomi

Jose Argumedo vs Jose Antonio Jimenez: Felvezetés a mérkőzéshez

A hétvége egyetlen (valódi) világbajnoki mérkőzését szalmasúlyban rendezik a mexikói Jose Argumedo és a kolumbiai Jose Antonio Jimenez között. Az összecsapáson az IBF szervezet szalmasúlyú címe kerül terítékre, amelyet Argumedo második ízben igyekszik megvédeni.

 

Jose Argumedo

Nemzetiség:        Mexikó
Mérleg: 18-3-1, 10 KO
Cím: IBF szalmasúly, 2015-
Súlycsoport: Szalmasúly (105 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 4. (Ring), 5. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 2-0


vs

Jose Antonio Jimenez

Nemzetiség:        Kolumbia
Mérleg: 17-5-1, 7 KO
Cím: -
Súlycsoport: Szalmasúly (105 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 8. (Ring, Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: -

 

(Photo: www.nayaritenlinea.mx)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.11.12., Ciudad Valles, San Luis Potosí, Mexikó

A súlycsoport világbajnokai: Wanheng Menayothin (WBC), Knockout CP Freshmart (WBA), Jose Argumedo (IBF), Katsunari Takayama (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 7/10

*

Amennyiben a jövő héten megnyitja a bokszszurkolók elenyészően kis százaléka a videómegosztókra felkerülő Argumedo vs Jimenez összecsapás felvételét, valószínűleg nem a bunyósokat fogja először felismerni. A címvédő sarkában fel fog tűnni egy arc, amely ahhoz az edzőhöz tartozik, akinek a legnépszerűbb ökölvívóját minden bokszot szerető ember ismeri. Az ökölvívó Saul Alvarez, az edző pedig Eddy Reynoso.

A guadalajarai tréner amatőr korától edzi Argumedót, csakúgy, mint minden más bokszolóját. A szalmasúlyú övbirtokos számára keményen indult a hivatásos pályafutás, miután veretlenségét már a debütálásán elveszítette. Az ellenfelét Oswaldo Novának hívták, akivel a tizenegyedik összecsapásáig bezárólag még kétszer mérte össze képességeit Jose, ám mindössze a második találkozót sikerült behúznia. Novoa később begyűjtötte a WBC szervezet világbajnoki övét, és a szalmasúlyú kategória egyik meghatározó ökölvívójává vált.

Argumedo korai évei a kemény összecsapásokból - vagyis a nehezebb, de gyakran hatásosabb úton - begyűjtött tapasztalatokról szólt. Novoa mellett több korábbi-, vagy későbbi világbajnoki kihívóval is találkozott a kötélnégyszögben, miközben igyekezett közelebb kerülni ahhoz, hogy rangsorolt versenyzővé nője ki magát.

A befektetett munka a 2015-ös év végére hozta meg gyümölcsét, amikor Argumedo Japánba utazott, hogy az esztendő utolsó napján az elmúlt évtized egyik legsikeresebb szalmasúlyú ökölvívójával, Katsunari Takayamával szemben nekiveselkedjen az IBF világbajnoki címe elnyerésének.

Argumedo hatékonyan támadott, és túldolgozta a temérdek bajnoki mérkőzése után fásultnak és tompának mutatkozó japán címvédőt, majd a kilencedik felvonást követően technikai pontozással begyűjtötte a piros övet.

A mexikói versenyzőt távolról sem lehetne konvencionális stílusú ökölvívónak tartani. A nemzetközi szakírók egy része azt jósolta, hogy az idei év világbajnoki regnálásának végállomását tartogatja számára. Argumedo első címvédését egy kevésbé jegyzett kihívó, Julio Mendoza ellen abszolválta, aki csak alkalomszerűen tudta zavarba hozni a bajnokot. Jose egyhangú pontozással húzta be a győzelmet (e sorok írója 117-111-re pontozta a találkozót).

A guadalajarai bunyós mai ellenfele azonban már egy, a divíziójának top 10-es mezőnyében jegyzett versenyző, a kolumbiai Jose Antonio Jimenez lesz. Az IBF szervezet kötelező kihívója pozícióját egy eliminátori mérkőzésen nyerte el, amikor egy szoros összecsapáson legyűrte Kína első profi ökölvívó világbajnokát, Chao Zhong Xiongot.

Jose Antonio technikai képzettségét tekintve felette áll a bajnoknak, és szeret elsőszándékból érvényesülni. Argumedo csakugyan szívesen mozog előre kellemetlen, nyomasztó támadásaival, azonban képes hátrálva is veszélyes lenni. A stílusok kulminációja látványos, küzdelmes összecsapást sejtet.

Amennyiben Argumedo győz ma este, úgy minden akadály elhárul egy jövő évi Takayama elleni visszavágó elől. A nevezett párosítás nem csak komoly bevétellel kecsegtet a mostohagyereknek számító legalacsonyabb súlycsoportban, de egyúttal egy címegyesítés is lenne, hiszen a felek első találkozója óta Katsunari elnyerte a WBO szervezet megüresedett övét.

Lássuk, hogy a vészmadárkodó szakíróknak lesz-e igaza, akik szerint Argumedo nem éli túl az első komoly kihívást, vagy pedig Eddy Reynosónak, aki hisz abban, hogy versenyzője hosszú ideig őrzi majd bajnoki övét.

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Jose Argumedo és Jose Antonio Jimenez egy izgalmas és küzdelmes összecsapást vív, amely során a tapasztaltabb és többet látott bajnok nyomulása hosszú távon elégnek bizonyul a kihívó technikai fölényének elfojtásához, így a címvédő behúzza a győzelmet pontozással vagy kései leállítással.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr5511952527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása