Denis Lebedev vs Murat Gassiev: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. december 03. írta: Pradarics Tomi

Denis Lebedev vs Murat Gassiev: Felvezetés a mérkőzéshez

A hétvége harmadik bajnoki összecsapása a cirkálósúly első számú övbirtokosa, Denis Lebedev címvédő mérkőzése lesz a kategória egyik legizgalmasabb trónkövetelője, Murat Gassiev ellen. A WBA/IBF egyesített világelsőjének minden tudására és képességére szüksége lesz, ha meg akarja őrizni pozícióját a divízió élén.

 

Denis Lebedev

Nemzetiség:        Oroszország
Mérleg: 29-2, 22 KO
Cím: WBA cirkálósúly, 2012-2013, 2013-; WBA/IBF cirkálósúly, 2016-
Súlycsoport: Cirkálósúly (200 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring, Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 5-2, 4 KO


vs

Murat Gassiev

Nemzetiség:        Oroszország
Mérleg: 23-0-0-1, 17 KO
Cím: -
Súlycsoport: Cirkálósúly (200 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 10. (Ring, Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: -

 

(Photo: www.badlefthook.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.12.03., Moszkva, Oroszország

A súlycsoport világbajnokai: Denis Lebedev (WBA/IBF), Tony Bellew (WBC), Oleksandr Usyk (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 8/10

*

Denis Lebedev bő négy éve szerezte meg az első világbajnoki címét cirkálósúlyban. A masszív felépítésű és komoly horderejű ökölvívó a WBA interim övét gyűjtötte be elsőként, majd a valódi bajnok Guillermo Jones inaktivitása miatt a szervezet teljes értékű bajnokká nyilvánította 2012 őszén.

Az orosz bunyós a második címvédésén lehetőséget adott Jonesnak, hogy visszanyerje sérülés miatt elbukott övét, és miután Denis horribilis arcsérüléseket szenvedett a találkozó alatt, kénytelen volt kiszállni a meccsből a tizenegyedik felvonásban. Néhány hónappal később azonban a panamai bunyós fennakadt a VADA doppingtesztjein, így végül a WBA szervezet megfosztotta őt címétől, és újra Lebedevet ismerte el bajnokaként.

Azóta Denis három sikeres címvédést is abszolvált, majd megcélozta az IBF címet, és miután idén májusban két menetben összetörte az argentin Victor Emilio Ramirezt, egyesített bajnokká vált, amivel fellépett a divíziója rangsorának legfelső pozíciójába.

Ennek ellenére nehéz út áll még Lebedev előtt, amennyiben még magasabbra szeretne lépni, és a kategória vitathatatlan bajnoki címét kívánja elérni. A szombati összecsapása egy IBF kötelező címvédés lesz a nehézbombázó Murat Gassiev ellen. Mint a napokban kiderült, a szerződések szerint Denis egyedül ezt az övét teszi kockára, míg a WBA szervezet tét nélküli találkozónak tartja számon a derbit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az utóbbi titulussal nincs dolga az orosz bunyósnak, hiszen a következő összecsapásán már a fekete övet kell megvédenie a Beibut Shumenov vs Yunier Dorticos összecsapás győztesével szemben.

Csak ezután lehet gondolkodni azon, hogy mekkora meccs lehetne egy Denis Lebedev vs Oleksandr Usyk összecsapás Oroszországban.

A Gassiev elleni összecsapás csak az első lépcsőfok a felvázolt célok eléréséhez vezető irányban Denisnek, ám távol áll holmi könnyed ráhangolódástól. Murat ugyancsak a fagyos Oroszországból származik, és az ő útja is az USÁ-ba tartott, hogy maximalizálhassa lehetőségeit a hivatásosok között.

A mindössze 23 éves Gassiev az utolsó öt összecsapását már a tengeren túlon vívta, ezekből négyet idő előtt nyert meg. Eddigi legjobb ellenfele a hozzá hasonlóan veretlen Isiah Thomas volt, aki három menetet is behúzott Murattal szemben, ám végül egy gongszót követő kemény találat után Jay Nady mérkőzésvezető No Contest eredményt hirdetett a találkozón.

Gassiev az eddigi utolsó összecsapásán vívta ki a bajnok kihívási jogát, amikor egy brutális balhoroggal merevre ütötte Jordan Shimmellt a találkozó nyitó felvonásának végén.

Murat tizenkét centiméteres magasságfölényben van a bajnokkal szemben, ám ebből nem valószínű, hogy sokat tud profitálni. A fiatal kihívó ugyanis erősen horog-orientált stílusban bokszol. Alkalomszerűen zárt kettős fedezéke mögül, türelmesen öklözve is láthattuk eddig mérkőzései során, de a srác akkor lubickol igazán, amikor rágyalogolhat az ellenfeleire vízfakasztó horgaival.

Ez pedig izgalmas meccskép-variációkat vetít elénk. Lebedev előtt nem gyakran időznek túl sokáig függőleges testhelyzetben azok, akik nem az elmozgásos bunyót preferálják vele szemben.

Ez Gassiev előtt két lehetőséget tár fel. Az első, hogy megpróbál elmozgásra építeni a kihívó, amely talán olyasféle elvárás lenne tőle, mint körtefától piros almát remélni. A másik út, hogy igyekszik hatékonyan használni kettős fedezékét, és jó ütemű előrelépésekkel célba juttatni saját lövegeit.

Elképzelhető, hogy a kihívó nagyobb ütőerővel rendelkezik, mint a bajnok. Lebedev azonban magasabb munkatempóban bunyózik, amellyel általában lehordja, összeroppantja az ellenfeleit. Izgalmas lesz látni, hogy melyik ökölvívó bírja tovább elviselni a másik presszióját a sajátjának maradéktalan érvényre juttatása érdekében.

Ehhez kifejezetten jól jön, ha a felek képesek technikailag is hozzátenni valamit az erőbunyóhoz. Ebből a szempontból a regnáló bajnok tűnik sokoldalúbbnak, aki az egyenes ütésekkel is barátságot ápol, továbbá könnyedebben mozog lineális irányban.

Az összecsapás taktikai mivoltáról két elsőosztályú amerikai tréner gondoskodik. Freddie Roach a bajnok Lebedev edzője, míg Abel Sanchez a veretlen Gassiev felkészítéseit irányítja.

Szombaton igazi kétesélyes találkozót élvezhetünk a moszkvai szorítóból. Mindkét félnek van valami a tarsolyában, amivel borsot törhet a másik ökölvívó orra alá. Már csak az a kérdés, hogy a sokat látott, veterán világelső érvényesíti-e hatékonyabban az erényeit, vagy a fiatal és éhes kihívó?

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Erősen hullámzik bennem, hogy miképp látom az esélyeket a két nehézbombázó összecsapásával kapcsolatban. Lebedevnek voltak gondjai a nála nagyobb Guillermo Jones fizikai erejével, Gassiev pedig egy született cirkálósúlyú bunyós a panamaival ellentétben. Denis azonban sokoldalúbb, így amennyiben szüksége lesz a feleknek átlépni a B tervre, az minden bizonnyal a bajnoknak fog inkább sikerülni. Összességében 57%-43%-ra adom az esélyeket a tapasztalat és technikai képzettség irányába, és azt mondom, hogy egy izgalmas és brutálisan kemény összecsapás végeztével Lebedev pontozással védi meg IBF övét.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr4712017299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása