Anthony Joshua vs Eric Molina: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. december 09. írta: Pradarics Tomi

Anthony Joshua vs Eric Molina: Felvezetés a mérkőzéshez

A nehézsúly fiatal generációjának legnagyobb reményű alakja, Anthony Joshua szombaton másodjára igyekszik megvédeni áprilisban begyűjtött IBF övét. Az angol bunyós ellenfele a veszélyes Eric Molina lesz, aki minden bizonnyal az utolsó lehetőségét igyekszik megragadni a veretlen címvédővel szemben. Mindeközben a bokszvilág már az áprilisra tervezett Anthony Joshua vs Wladimir Klitschko szupermérkőzésről beszél...

 

Anthony Joshua

Nemzetiség:        Egyesült Királyság (Anglia)
Mérleg: 17-0, 17 KO
Cím: IBF nehézsúly, 2016-
Súlycsoport: Nehézsúly (200+ font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 5. (Ring), 6. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 2-0, 2 KO


vs

Eric Molina

Nemzetiség:        USA
Mérleg: 25-3, 19 KO
Cím: -
Súlycsoport: Nehézsúly (200+ font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: 0-1

 

skysports-eric-molina-aj-head-to-head_3823958.jpg

(Photo: www.skysports.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.12.10., Manchester, Egyesült Királyság

A súlycsoport világbajnokai: Tyson Fury (Ring), Deontay Wilder (WBC), Anthony Joshua (IBF)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 6/10

*

Vannak esetek, amikor egy ökölvívó annyira népszerű, hogy ő maga igyekszik a megítélésének megfelelni, mert az mindig egy lépéssel előtte jár. Anthony Joshua helyzete a mai nehézsúlyban pontosan ilyen.

A kategória másfél évtizede szomjaz egy fiatal, agresszív, szenvedélyes harcost, aki végigsöpör a ranglistákon, és egyesítve a szervezetek címeit meghódítja a világot. Anthony Joshua kétségtelenül a legalkalmasabbnak tűnő fiatal bunyós erre a szerepre.

Alig három éves profi karrierje során mind a tizenhét ellenfelét lebombázta, és máris birtokolja a négy szervezet egyikének övét. A korábbi olimpiai bajnok Joshua magas, masszív felépítésű, ám mégis atletikus, hihetetlen fizikai- és ütőerővel megáldott versenyző, aki mentálisan is elég érettnek tűnik ahhoz, hogy a következő szintre lépjen.

A brit-, és európai mezőnyt könnyedén átlépte a világbajnoki cím felé vezető útja során. Ennek ellenére kicsit korainak tűnt, amikor a bunyós promótere, Eddie Hearn idén áprilisban a frissen avanzsált IBF-bajnok Charles Martint szemelte ki Anthony számára.

Joshua két menetben legyalogolta a tehetetlen amerikai ökölvívót, ellenállhatatlan teljesítményével pedig határtalanul elszabadította az emberek fantáziáját a benne rejlő potenciált illetően.

Épp ennek a mellékhatása jelentkezett akkor, amikor az angol bunyós első címvédő mérkőzésén a kevésbé tapasztalt Dominic Breazeale töltötte be a kihívói szerepet. A türelmetlen szurkolók komolyabb megmérettetés elé állították volna a veretlen bajnokot, ám a mérkőzés megmutatta, hogy Joshuának van még fejlődni valója. A korai menetek intenzitásába belefáradt címvédő nehézkes, alacsony munkatempójú és izzadságszagú felvonásokat élt meg, mire végül sikerült befejeznie a mérkőzést bátran küzdő, ám reménytelenül szétvert ellenfelével szemben.

A bokszvilág ezt követően ismét a legnagyobb kaliberű potenciális szupermérkőzések irányába orientálta volna pártfogoltját, míg Eddie Hearn előrehaladott tárgyalásokat folytatott egy, a divízió korábbi egyeduralkodója, Wladimir Klitschko elleni összecsapással kapcsolatban.

Így amikor végül bejelentették, hogy a várva várt derbit megelőzően a brit KO-gépezet decemberben még Eric Molinával szemben teszi kockára az IBF övet, a magas elvárások újfent savanykás mellékízt idéztek elő a szurkolókban.

Ám vajon hol tart ma a nehézsúlyú mezőnyben Anthony Joshua? Egy címvédő, aki még soha nem bokszolt A kategóriás ellenféllel. Az öve és a benne rejlő potenciál az, ami miatt már a legmagasabb csúcsokon vizionálja őt a szurkolók többsége, miközben éppen ezekről a csúcsokról tekintve rá ő egy feltörekvő reménység egy könnyen megszerzett övvel a derekán.

Tiszta sor, hogy ki a mérkőzés esélyese. Hogy nem Molina, az biztos. Joshua sokkal többet tud az ökölvívásról, ez kétségtelen. Fiatalabb és éhesebb, akinek a csillaga épp magasan tart a horizont felé. Az amerikainak normális esetben nem lenne túl sok keresni valója bajnoki meccsen, ennek ellenére egy veszélyes bunyós, aki ellen sokat tapasztalhat a címvédő.

Molina mindkét kezével nagyot üt, ami meccsben tudja tartani őt egészen a végsőkig. Minden jónevű ellenfelének tesztelte az állát. Chris Arreola és Deontay Wilder átmentek a teszten. Mindketten megállították Ericet. Tomasz Adamek a palánk másik oldalán ragadt.

Wilder atletikussága ellenére is belenézett néhányszor Molina kemény horgaiba. Utóbbi távolról is hatékonyan tudja érvényre juttatni legjobb ütéseit, a szombati mérkőzésén azonban nem kell attól tartania, hogy elmozog előle az ellenfele.

Épp ez adja a mérkőzés fűszerezettségét. Az offenzív-orientált Joshua eddig kevéssé törődött a védekezéssel. Szombaton azonban minden bizonnyal szüksége lesz rá. Molina mindaddig veszélyes, amíg függőleges testhelyzetben van. A címvédőnek okosan és éretten kell bunyóznia, hogy elkerülje a bajt.

Nem, Eric Molina távolról sem Wladimir Klitschko. De ahhoz, hogy a világ végül lásson egy Joshua vs Klitschko meccset - lehetőség szerint a szurkolók túlnyomó többsége által preferált végeredménnyel tálalva -, ahhoz előbb szükség van Dominic Breazeale-okra és Eric Molinákra. Nem a szurkolóknak, hanem a bokszolónak.

Anthony Joshuának szüksége van arra, hogy amikor a szorító felé igyekszik fiatal pályafutása legkomolyabb mérkőzésének estéjén, a megítélése ne az eredményhirdetésnél várja türelmetlenül őt, hanem a lépéseinek ütemével összehangolva haladjon pontosan mellette...

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Anthony Joshua megteszi, amit meg kell tennie, hogy előkészítse a terepet a jövő évi szupermérkőzésekhez. Miután néhány kisebb kilengéssel abszolválja a Molina-féle koordinációs tesztet, a mérkőzés közepe körül megállítja a végig veszélyes kihívót.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr3612034675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2016.12.09. 15:52:27

Molina nem szabad hogy bajt okozzon, de ettöl függetlenül miert tartod az eddig legkomolyabb ellenfelenek? Szerintem Whyte es Martin is komolyabb volt mint Molina, illetve igazabol ugyanaz a B kategoia alja mind a harom.

Pradarics Tomi 2016.12.09. 16:43:37

Köszi a hozzászólást, Irbisz! :-)

Egyetértek, hogy mind a hárman B kategóriásak. Nem tartom a legjobbnak Molinát. Azt gondolom, hogy a még bőven az építkezés és tapasztalás időszakában lévő Joshua profitálhat a Molina elleni meccsből, és szüksége is lehet erre.

Ettől függetlenül hatalmas poén, hogy egyáltalán kihívónak elmegy Molina, de ha már így alakult, akkor szerintem adhat pluszt az angolnak.

Azt gondolom, hogy előre isznak a medve bőrére sokan Joshuával kapcsolatban. Egyenlőre én azt mondom, hogy Wladimir ellen sem ő lenne az esélyes, ahogy (az egészséges) Fury ellen sem.

A potenciál nagyon benne van, és én is úgy gondolom, hogy ő lehet a király két év múlva nehézsúlyban, de egyenlőre még nem tart ott, ahol a többség tartja.

Kellenek neki a tapasztalatok a B,B+ szint ellen, majd még feljebb is. Molina még többszöri leütés után is lepte meg Wildert fogadásokkal. Fejben erős a fickó, és az ütőereje elég ahhoz, hogy bárkit padlóztasson, ha betalál. Wilder még elmozgás közben is beszedte olykor a horgokat. Joshua nem fog elmozogni. A lehetősége tehát meglesz Molinának arra, hogy betaláljon, amíg még a lábán áll.

Adok neki 15% esélyt arra, hogy betalál valamivel (és nem fogom szerencsés ütésnek tartani, ha így lesz).

Összességében nem tartom jobbnak Molinát, mint az eddigi jobb ellenfeleit Joshuának, de az, amiben ő jó, az egy újabb tapasztalattal gazdagíthatja a fiatal címvédőt. :-)

Irbisz 2016.12.09. 20:02:29

a 15% hogy betalal, azzal kb. egyetertek, de ha a gyengebb ütesallosagu Wildert sem tudta leküldeni, akkor Joshua ellen sem lesz eleg az ütöereje, hacsak valamit nagyon be nem nez az angol.

Csak azert gondoltam hogy Mo9linat tartod eddigi legjobb ellenfelenek, mert az utolso bekezdesben azt irtad hogy " hogy amikor a szorító felé igyekszik fiatal pályafutása legkomolyabb mérkőzésének estéjén, "

Pradarics Tomi 2016.12.09. 20:07:06

@Irbisz:

De azt a Klitschko elleni meccsére értettem. :D
Akkor lehet, hogy félreérthető az a rész. Majd átnézem. Köszi, hogy felhoztad!

Nehéz kérdés ez, mert Wildert úgy találgatta el, hogy mozgásban volt az amerikai, és mindig hátrált, vagy hajolt hátra. Én nem tartom kizártnak, hogy elég lenne az ereje bajba sodorni Joshuát, vagy ha nem is egy ütéssel leütni, de megdolgozni, és utána leütni, ha bírja addig Eric. :-)
süti beállítások módosítása