Joseph Parker vs Andy Ruiz Jr: A mérkőzés
2016. december 16. írta: Pradarics Tomi

Joseph Parker vs Andy Ruiz Jr: A mérkőzés

Az elmúlt hétvégén öt hónapos csend után egyszerre két világbajnoki összecsapással jelentkezett a nehézsúlyú kategória. Anthony Joshua Manchesterben három könnyed menetben rendezte el a tanácstalan Eric Molinát az IBF övért kiírt találkozón, míg a jóval kétoldalúbbnak tartott Joseph Parker vs Andy Ruiz Jr ütközet igazolta a várakozásokat, és kiegyensúlyozott, szoros küzdelmet hozott a megüresedett WBO titulusért.

Az új-zélandi Auckland városában megrendezett derbi szoros első menetét követően a mexikói származású, ám amerikai állampolgárságú Ruiz Jr került fölénybe ritmusváltásokból jegyzett jelentősebb találatainak köszönhetően, míg hazai pályán öklöző ellenfele elsősorban a saját bunyójához szükséges távolságot igyekezett megtalálni.

(Photo: media.nzherald.co.nz/New Zealand Herald)

 

Parker az ötödik körben vált hatékonyabbá, amikor egyenesei mellett a balhorgait is elkezdte használni, valamint tudatosabbá váltak a testre indított támadásai is. Mindez magasabb munkatempóval párosulva szorossá tette a mérkőzést, így az utolsó három felvonásra minimális különbséggel fordultak rá a felek.

Ruiz Jr közellépésekből indított robbanékony támadásokkal hajrázva igyekezett meggyőzni az ítészeket a kései menetek sorsát illetően, így amikor megszólalt a záró gongszó, a legtöbbek számára nyilvánvaló volt, hogy bármelyik fél megkaphatja a győzelmet, és ezzel a WBO bajnoki övet. A hivatalos pontozás tükrözte az összecsapás szorosságát, és végül 114-114, 115-113, 115-113 arányban hirdettek győztest, aki a hazai Joseph Parker lett.

(Photo: www.stuff.co.nz)

 

E sorok írója nem feltétlenül látta épp így a menetek eloszlását, sem a győztes kilétét, ám elég az első és az utolsó felvonásokat górcső alá venni, hogy lássuk, mennyire nüanszokon múlhatott, hogy kinek a kezét emelik a magasba. Mindkét említett etap vitatható marad, bármelyik oldalra is adjuk azokat.

Parker talán pontatlanabb volt, sok ütése rövid lett, vagy célt tévesztett, ám ő volt az, aki magasabb munkatempóban dolgozott, és a mérkőzés nagyobb részében tudatosabban törekedett a saját maga számára komfortos körülményeket megteremteni.

Andy-nek ügyes és látványos mozzanatai voltak, amikor elengedte a kezeit, és végsősoron tisztán behúzhatta volna a győzelmet, ha tisztességesen végigtámadja a mérkőzést. Sok volt az üresjárat Ruiz Jr-tól, amely egyben lehetőséget biztosított Joseph számára, hogy előkészítő ütéseivel és maszatolásaival a szoros meneteket a maga oldalára fordítsa.

A bunyósok teljesítményének értékelése után vessünk egy pillantást az összecsapásra magára, és nem csapódhat le bennünk más konklúzió, mint hogy egy izgalmas, hullámzó, szoros küzdelmet adott nekünk két veretlen, bizonyítani vágyó fiatal nehézsúlyú versenyző, amelyből soha nem bánnánk egy újabb epizódot.

A királykategória új generációja lassan ráérik arra, hogy maradéktalanul átvegye a stafétabotot az előző érától. Mi pedig minden bizonnyal csak profitálhatunk abból, ha a vérfrissítés a hétvégi összecsapáshoz hasonló intenzitású és izgalmi faktorú küzdelmeket tartogat a számunkra.

 

A mérkőzés felvétele:


A saját pontozólapom:

parkruizcard.png


Összesített tippjeim: 25-9 (73.5%, beleszámítva a Joshua vs Molina összecsapásra adott tippemet is)

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr9412050423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása