Gennady Golovkin vs Kell Brook: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. szeptember 10. írta: Pradarics Tomi

Gennady Golovkin vs Kell Brook: Felvezetés a mérkőzéshez

A hét legnépszerűbb összecsapása egyértelműen a közkedvelt középsúlyú egyesített világbajnok Gennady Golovkin soron következő címvédése lesz, amelyet a kazah az eddig váltósúlyban versenyző angol Kell Brook ellen készül abszolválni.

Gennady Golovkin

Nemzetiség:        Kazahsztán
Mérleg: 35-0, 32 KO
Cím: WBA középsúly, 2011-; WBA/IBF középsúly, 2015-; WBC/WBA/IBF középsúly, 2016-
Súlycsoport: Középsúly (160 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring, BoxingScene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 16-0, 16 KO


vs

Kell Brook

Nemzetiség:        Egyesült Királyság
Mérleg: 36-0, 25 KO
Cím: IBF váltósúly, 2014-
Súlycsoport: Váltósúly (147 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring, BoxingScene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 4-0, 3 KO

 

(Photo: Jake Donovan/Boxingscene.com)

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.09.10., London, Egyesült Királyság

A súlycsoport világbajnokai: Gennady Golovkin (WBC/WBA/IBF), Billy Joe Saunders (WBO), Saul Alvarez (Ring/Lineális)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 9/10

Klasszikus összecsapás a középsúly legjobbja és a váltósúly talán legjobbja között.

*

Gennady Golovkin számára nem éppen leányálom középsúlyú világbajnoknak lenni. Nem arról van szó, hogy túlzottan meggyűlik a baja a kihívókkal a ringben. Épp ellenkezőleg. A kihívókkal nem a ringben gyűlik meg a baja.

Hálátlan dolog Kazahsztánból indulva, jófiúként betörni az amerikai piacra. Gennady nem a száját akarja jártatni, inkább csak az ökleit. A fiú nem tehet róla, hogy azok a képességek, amikkel megáldotta Isten, ennyire hatékonyak, mégis a saját lehetőségeit határolja be vele.

Senki sem akarja kockáztatni a testi épségét, ha nincs rendesen megfizetve érte, és nem lesznek jobban megfizetve az ellenfelek, ha senki sem áll ki ellene. Akármekkora hype-ot építenek Golovkin köré, a valódi népszerűségi - és ebből adódóan anyagi - áttörést csak a legitim ellenfelek legyőzése adja.

Saul Alvarez jelenleg középsúly és nagyváltósúly között limbózik, és a jövő év ősze előtt szinte biztosan nem bokszol a középsúly valódi világbajnoka ellen. Ameddig Daniel Jacobs tanácsadója, Al Haymon akaratának megfelelően cselekszik, a WBA reguláris bajnokát soha nem látjuk Gennady ellen. Ezzel maradtak az britek.

Billy Joe Saunders, az egyetlen jelenlegi középsúlyú címvédő, akit nem Gennady Golovkinnak hívnak (hagyjuk meg a libikókázás adta szabadságot a kategória Ring/Lineális bajnokának, Canelo Alvareznek) már csírájában elfojtotta a kazah csapatának közeledését egy esetleges "Minden Övet a Közösbe" fantázianevű párosítással kapcsolatban. Chris Eubank Jr-ral már jóval tovább jutottak az egyezkedésben Golovkinék, ám végül mégis elállt a szerződés aláírásától a ringben legendás édesapját utánzó srác, bármilyen indokkal is. Ezzel úgy tűnt, hogy bezárult a kör. Aztán jött egy harmadik brit, aki aláírta a szerződést.

Igen, Kell Brook váltósúlyú világbajnok. De ő elvállalta a mérkőzést, amit a középsúlyúak nem vállaltak el. Tom Loeffler nyilatkozata szerint mindössze a neveket cserélte ki a szerződésen, és Brook aláírta azt. Brook bokszolni akar, akár csak Golovkin.

Hiába került a kritikák kereszttűzébe a kazah, valójában nem tehet mást, mint azt, hogy bokszol, akivel csak tud, és megvédi az öveit, ahányszor csak tudja.

A hetvenes években volt egy középsúlyú ökölvívó, aki túl jó volt ahhoz, hogy kiálljanak ellene a kategória legjobbjai. Hosszú éveken át bokszolt olyan ökölvívók gáláinak előmérkőzésein, akiket könnyedén megvert volna. Aprópénzekért vállalt be olyan bunyósok elleni mérkőzéseket, akik túl kemények voltak ahhoz, hogy mások bevállalják őket. Így fejlődött azzá, aki lett, hosszú és kínkeserves úton, fáradhatatlanul áhítozva a sportág kegyeit. Az ökölvívót Marvin Haglernek hívták, és egy évtizeddel később, amikor a legmagasabb csúcsokig eljutva hátat fordított a boksznak, már a boksz loholt ő utána, áhítozva a kegyeit.

Gennady Golovkin sem tehet mást. Mennie kell előre, és mindent bevállalnia, hogy egy nap megkerülhetetlenné nője ki magát. Akkor majd kiállnak vele azok, akik most nem teszik.

A váltósúlyú világbajnok esélyei szerények a középsúlyú világbajnok esélyei ellen. Brooknak a felszedett kilókat intelligensen kell felhasználnia, ha sanszot akar adni magának arra, hogy megszerezze a brit boksztörténelem egyik legértékesebb győzelmét. Minden kétséget kizáróan komolyan gondolja azt, amire készül. Folyamatos oldalmozgások, pontos, erős és gyors egyenesek. Sokszor és pontosan kell eltalálnia Golovkint ahhoz, hogy feltartóztassa a címvédőt, és meccsben tudja tartani magát. Hogy képes lesz-e minderre egyetlen kihagyás nélkül, tizenkét meneten át?

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Véleményem szerint nem. Lehetnek jó pillanatai, nyertes felvonásai. Hozhatja olyan helyzetbe a kazahot, amilyenben az még nem volt. És mégsem hiszem, hogy mindez elég lesz ahhoz, hogy az ő kezét emeljék a magasba. De azt elhiszem, hogy ameddig tart, izgalmas, és helyenként kétoldalú összecsapásként alakul.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr7811690547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása