Jesus Soto Karass vs Yoshihiro Kamegai II: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. szeptember 10. írta: Pradarics Tomi

Jesus Soto Karass vs Yoshihiro Kamegai II: Felvezetés a mérkőzéshez

A hétvége szakmailag legfontosabb összecsapását a legendás Forumban rendezik meg, Inglewoodban, Kaliforniában, Carlos Cuadras és Roman Gonzalez között. A hétvége minden bizonnyal leglátványosabb mérkőzése pontosan ugyanezen a gálán lesz látható két nagyváltósúlyú kapuőr, Jesus Soto Karass és Yoshihiro Kamegai részvételével. 

Jesus Soto Karass

Nemzetiség:        Mexikó
Mérleg: 28-10-4-1, 18 KO
Cím: -
Súlycsoport: Nagyváltósúly (154 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: -


vs

Yoshihiro Kamegai

Nemzetiség:        Japán
Mérleg: 26-3-2, 23 KO
Cím: -
Súlycsoport: Nagyváltósúly (154 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: -

 

(Photo: ringtv.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.09.10., Inglewood, Kalifornia, USA

A súlycsoport világbajnokai: Jermell Charlo (WBC), Erislandy Lara (WBA), Jermall Charlo (IBF), Liam Smith (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 4/10

A mérkőzés előrevetíthető háborús faktorának értéke: 21/10

*

Sem Jesus Soto Karass, sem Yoshihiro Kamegai nem fog a Hírességek Csarnokába kerülni, és valószínűleg világbajnoki címet sem nyernek soha. Az ökölvívás azonban nem csak az övekről szól, hanem a küzdelemről magáról. Nincs más, soha nem is volt, ami képes lett volna letisztultabban meghatározni a sportág valódi értékét.

A küzdelemhez nem kell kiemelkedő technikai képzettség, és nem előfeltétele az istenadta tehetség. Jesus Soto Karass nincs az előbbiek birtokában, ám azt senki sem kérdőjelezheti meg, hogy a küzdeni tudás az, amely mozgóvá, elevenné teszi őt magát. Amikor ringbe lép, küzdelmet ventillál ki magából. Ezt tette mindvégig az elmúlt hét évben, amikor a váltósúlyú kategóriában bárkivel kiállt, titulustól függetlenül. Lehetett a bunyós pályafutásának feltörekvő szakaszában, épp úton egy címmérkőzés felé (Mike Jones, Alfonso Gomez, Gabriel Rosado, Selcuk Aydin), vagy korábbi világelső (Andre Berto, Devon Alexander), de akár későbbi bajnok is (Marcos Maidana, Keith Thurman). Jesus aratott győzelmeket és szenvedett vereségeket az évek során, de a hivatalos eredményei száraz statisztikai adatként mindvégig az árnyékában maradtak valami sokkal fontosabb örökségnek. Jesus Soto Karass életműve a küzdelem maga.

Yoshihiro Kamegai 2014-ben, a Robert Guerrero elleni összecsapása során tett tanúbizonyságot arról, hogy ő maga is azok közé tartozik, akik mentális és fizikai erejükkel képesek túlnőni az ökölvívás szabályrendszere által meghatározott értékelési rendet. Hogy mit vetített előre Jesus és Yoshihiro tavasszal beharangozott ütközete? Valami művészien összeolvadt, letisztultan monumentális egységét két önmagában is teljes formának.

És pontosan ezt az összeolvadást tapasztalhattuk meg a két harcos áprilisi küzdelmében, amelynek végeredménye egy erősen szimbolikus töltetű döntetlen lett. Az újabb összecsapás létjogosultsága az első mérkőzésből sarjadt, amely valószínűleg azért nem nyeri el az Év Mérkőzése díjat, mert a felek büszkesége túl lüktető volt ahhoz, hogy meghátráljanak, lemenjenek, taktikát váltsanak, és mindezek hiánya dramaturgiai nézőpontból egysíkúvá tette a küzdelmet.

Vajon számíthatunk bármi egyébre, mint magas fokú, sallangmentes, tiszta háborúra, amikor Jesus és Yoshihiro a szombati HBO-gála keretében ismét összecsap? Aligha. Az igazi háborús hősök nem bújnak ki a bőrükből, mert a szívük akkora, hogy még a rést is magában foglalja.

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Soto Karass még egyszer felszívja magát, és egy újabb felejthetetlen háborúban - amelynek során ezúttal hatékonyan kihasználja alulértékelt balegyenesét - szoros, talán vitatható pontozásos győzelmet arat a kevesebb indított ütéséből is jól gazdálkodó Kamegaijal szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr4611690497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása