Hugo Ruiz vs Hozumi Hasegawa: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. szeptember 15. írta: Pradarics Tomi

Hugo Ruiz vs Hozumi Hasegawa: Felvezetés a mérkőzéshez

Helyi idő szerint péntek este Oszakában rendeznek ökölvívó gálát, amelynek első világbajnoki mérkőzése a nagyharmatsúlyú címvédő Hugo Ruiz és kihívója, a korábbi többszörös első Hozumi Hasegawa között zajlik majd.

Hugo Ruiz

Nemzetiség:        Mexikó
Mérleg: 36-3, 32 KO
Cím: WBC nagyharmatsúly, 2016-
Súlycsoport: Nagyharmatsúly (122 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 3. (Boxingscene), 7. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 1-1, 1 KO (6-2, 4 KO interim címmeccsekkel)


vs

Hozumi Hasegawa

Nemzetiség:        Japán
Mérleg: 35-5, 15 KO
Cím: WBC harmatsúly, 2005-2010; WBC pehelysúly, 2010-2011
Súlycsoport: Pehelysúly (126 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: 12-3, 7 KO


(Photo: Sumio Yamada/Fightnews.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.09.16., Oszaka, Japán

A súlycsoport világbajnokai: Hugo Ruiz (WBC), Guillermo Rigondeaux (WBA), Jonathan Guzman (IBF), Nonito Donaire (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 7/10

*

Hugo Ruiz övét idén februárban szerezte meg a Julio Ceja ellen vívott visszavágóján. Az első mérkőzésük komplett háborúját követően az új összecsapás alig ötven másodpercig tartott, bár elég tömör ötven másodpercig. Ruiz előbb egy pontos és kemény jobbegyenessel padlóztatta a bajnokot, aki olyan szerencsétlenül esett el, hogy maga alá csavarodott a jobb lába. Már a talpra állásakor látszott, hogy Ceja komolyan megsérült, ám a bíró továbbengedte a mérkőzést. A feltüzelt kihívó hajrázni kezdett, nehezen mozgó és ütéseit alátámasztani képtelen ellenfelét a köteleknek szorította, és kisvártatva a mérkőzésvezető jogosan beszüntette a találkozót.

Az új bajnok korábban egy kategóriával lejjebb, harmatsúlyban versenyzett, és gyűjtötte be a WBA interim övet, amelyet többször is megvédett, mielőtt a szervezet világbajnoka, Koki Kameda véleményes pontozással legyőzte őt. Ruiz akkor bokszolt először Japánban, és a pénteki lesz a következő, reményei szerint sikeresebb fellépése a szigetországban.

Hozumi Hasegawa közel tizenhét éves profi pályafutása során tekintélyes magasságokig jutott a nemzetközi boksz világában. Első világbajnoki címét a harmatsúly talán legjobb bunyósa, Veeraphol Sahaprom ellen szerezte meg még 2005-ben (az IBF-bajnok Rafael Marquez számított a kategória másik élmenőjének ebben az időben), és az elkövetkező öt évben tíz alkalommal védte meg a WBC övet, részben magasan jegyzett kihívókkal szemben. 2010-ben aztán jött egy presztizsmeccs a WBO bajnok Fernando Montiel ellen, és az első három menetben jó teljesítményt nyújtó japán a negyedikben alulmaradt keményen támadó mexikói riválisával szemben.

Hozumi nem sokat tétlenkedett, és hét hónappal később már két súlycsoporttal feljebb, pehelysúlyban célozta meg az akkor épp megüresedett zöld övet, amelyet pontozással el is nyert az addig veretlen Juan Carlos Burgos ellen.

Első címvédésén egy másik nagyütő mexikói, Jhonny Gonzalez volt az ellenfele, aki egy Montiel ellenihez hasonló mérkőzéskép végén, ugyancsak a negyedik felvonásban megállította a japán bajnokot egy brutális jobbhoroggal.

Azóta Hasegawa még egyszer megpróbálkozott a bajnoki címszerzéssel, a spanyol Kiko Martinez ellen, ám harmadjára is idő előtti vereséget szenvedett, és az elmúlt szűk két és fél évben mindössze két mérkőzést vívott, ezért felvetődik a kérdés, hogy vajon milyen állapotban lehet a japán.

Legjobb időszakában egy technikailag komplex bokszoló volt Hasegawa, aki kézsebességével, intelligens lábmunkájával, valamint pontos ütéseivel a legtöbb ellenfelét megoldhatatlan feladat elé állította. Az állát azonban sikeresen feltérképezték olyan ökölvívók, akik nem csak nagyot tudnak ütni, de képesek célba is juttatni azokat.

Hugo Ruiz pedig pontosan ilyen bunyós. A mexikói technikailag képzett, jól tartja a távolságát, és bombasztikus jobbegyeneseivel ellenfeleit általában idejekorán zuhanyozni küldi. Ő a magasabb a két fél közül, és a karfeszttávja is nagyobb, így a kihívónak folyamatosan mozgásban kell lennie, és beugrásaival komoly kockázatot vállalnia ahhoz, hogy fölényt tudjon kialakítani.

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: A kezdetben mozgékony és koncentrált Hasegawát előbb-utóbb el fogja érni a távolságát hatékonyan megteremtő Ruiz, és az összecsapásra pontot fog robbantani brutális erejű jobbegyenesével.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr2911710181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása