Krzysztof Glowacki vs Oleksandr Usyk: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. szeptember 17. írta: Pradarics Tomi

Krzysztof Glowacki vs Oleksandr Usyk: Felvezetés a mérkőzéshez

Szombat este a lengyelországi Gdanskban izgalmas és érdekes cirkálósúlyú címmérkőzést rendeznek. A kategória egyik legjobb bunyósa, a hazai színekben versenyző Krzysztof Glowacki a korábbi amatőr olimpia- és világbajnok Oleksandr Usyk ellen készül másodízben megvédeni nehéz úton megszerzett címét.

Kzrysztof Glowacki

Nemzetiség:        Lengyelország
Mérleg: 26-0, 16 KO
Cím: WBO cirkálósúly, 2015-
Súlycsoport: Cirkálósúly (200 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (BoxingScene), 3. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 2-0, 1 KO


vs

Oleksandr Usyk

Nemzetiség:        Ukrajna
Mérleg: 9-0, 9 KO
Cím: -
Súlycsoport: Cirkálósúly (200 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 7. (Ring), 9. (BoxingScene)
Mérleg világbajnoki meccseken: -

 

(Photo: hithardnews.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.09.17., Gdansk, Lengyelország

A súlycsoport világbajnokai: Tony Bellew (WBC), Denis Lebedev (WBA/IBF), Krzysztof Glowacki (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 8/10

A súlycsoport legjobbja az orosz Denis Lebedev, őt követi Glowacki a második helyen. Amennyiben a lengyel sikerrel veszi soron következő címvédését, megerősíti pozícióját, és a divízió egyetlen mérkőzésre lesz attól, hogy Bajnoka szülessen. Amennyiben Usyk győz, az ukrán belövi magát a súlycsoport top hármas élbolyába, ahol további presztizs-meccseken bizonyíthat. A kategória él és virul, fiatal, friss, éhes versenyzőktől hemzseg, így minden okunk megvan arra, hogy dörzsöljük a tenyerünket, és élvezzük a mérkőzéseket, amiket ajánl nekünk. Ha még nem kezdtük el, kezdjük most. Ez a mérkőzés egy a legkiválóbb párosítások közül.

*

Krzysztof Glowackit nem egyébnek, mint egy lépcsőfoknak nézték tavaly nyáron, amikor Marco Huck amerikai debütálásakor leszerződtették a szerb-német ökölvívó számára. A mérkőzésből küzdelem lett, a küzdelemből pedig háború, és a nyolcadik felvonásban elszenvedett brutális padlózásból feltámadó lengyel élete legnagyobb verését adta WBO-bajnok ellenfelének, aki a tizenkettedik felvonásban idő előtt kapitulált.

A lépcsőfok címkéből legitim cirkálósúlyú világbajnok titulusúvá váló harcos első címvédésére sem kapott könnyebb kihívást jelentő ellenfelet, és a korábbi kétszeres bajnok, nehézsúlyból visszatérő Steve Cunninghammel szemben kellett bizonyítania. A lengyel pedig pontosan ezt tette, amikor négy alkalommal is padlóztatta, és tiszta pontozással legyőzte amerikai kihívóját.

Glowacki első említett összecsapásán keménységből vizsgázott, amikor hátrányból tért vissza, és állította meg Huckot, a címvédésén pedig azt mutatta meg, hogy képes egy feszült, hosszú taktikai mérkőzésen is koncentrált és hatékony maradni.

Ezekre a tulajdonságaira maximálisan szüksége is lesz, amikor a lengyel bemászik a ringbe ukrán kihívójával szemben. Usyk hosszú, sikeres amatőr pályafutást követően dobbantott a hivatásosak világába, és az eddigi produkciója önmagáért beszél. Mind a kilenc ellenfelét kiszórta a ringből, és a cirkálósúlyú mezőnyben felüdülést jelentő mozgékonyságával és kemény ökleivel az egyik legszínesebb és legígéretesebb feltörekvő versenyző a 200 fontos kategóriában.

A mérkőzés pikantériáját pontosan az adja, hogy Usyk - ellenféllistája és karrierépítése szempontjából - még mindig feltörekvő ígéretnek számít, ám ma este máris világbajnoki címért küzd.

A fogadóirodáknál az ukrán a mérkőzés esélyese, ám valójában az esélyek minden bizonnyal kiegyenlítettebbek. Nem hiszem, hogy fejtörést okozott volna a győztes, ha a találkozót azután hozzák össze, hogy Usyk megméretett néhány alsó top tízes-tizenötös ellenféllel szemben (Makabu/Kalenga/Durodola/McKenzie), és ugyanolyan effektív teljesítményt nyújtott volna, mint amilyet a korábbi meccsein. Azokon a derbiken sokkal fontosabb és hasznosabb tapasztalatokat gyűjthetett volna, és meggyőzhette volna a bokszvilágot arról, hogy készen áll a bajnoki cím elnyerésére.

Nem arról van szó, hogy ne lenne elég tehetséges. Nehezen lehetne könnyedebben jabelő és légiesebb lábmunkájú cirkálósúlyút találnunk az élmezőnyben, és még nem beszéltünk az ukrán brutálisan erős balkezéről. De a korai mérkőzésein a védekezés terén mutatkoztak hiányosságai, amelynek kikupálása nem volt szükséges, miután így is könnyedén túldolgozta limitáltabb ellenfeleit. Glowacki azonban hatékony támadó bunyós, erős, és jól bírja a pofont.

Usyknak sokkal szorosabb és tudatosabb kettősfedezékre lesz szüksége, még ha az elmozgás lesz az elsőszámú defenzív fegyvere is. Glowacki jönni fog előre, és nem lehet kibekkelni tizenkét menetet bekapott lengyel-bombák nélkül.

A kihívónak megvannak az alapképességei ahhoz, hogy koordinálja a tankot, amely az életére tör, a kérdés, hogy a profi tapasztalata megvan-e hozzá?

Az összecsapás szakmai szempontból ínycsiklandó illatokat áraszt magából, és fontos kérdésekre hivatott felelni. A válaszokat néhány órán belül megkapjuk.

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Lehetne olyat, hogy nem tippelek? Ez persze csak költői kérdés volt, ezért a válaszom maga a tippelés. Az általános közvélemény elmegy a tehetséges ukrán győzelmével, én azonban ezúttal hódolok a széllel szemben vizelés művészetének, és egy feszült, taktikus, alkalomadtán pucéran brutális, kemény ütésváltásokkal fűszerezett tizenkét menetes háborút vizualizálva a címvédő Glowacki pontozásos győzelmére teszem a voksom.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr411717087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása