Ricky Burns vs Kiryl Relikh: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. október 07. írta: Pradarics Tomi

Ricky Burns vs Kiryl Relikh: Felvezetés a mérkőzéshez

A hét egyetlen világbajnoki címmérkőzését a skóciai Glasgowban rendezik péntek este. A hazai Ricky Burns első számú kihívója, a fehérorosz Kiryl Relikh ellen próbálja megvédeni újonnan megszerzett WBA kisváltósúlyú világbajnoki övét, hogy a kötelező behúzása után egy újabb amerikai szupermérkőzés felé vegye az irányt.

 

Ricky Burns

Nemzetiség:        Egyesült Királyság (Skócia)
Mérleg: 40-5-1, 14 KO
Cím: WBO nagypehelysúly, 2010-2011; WBO könnyűsúly, 2012-2014; WBA kisváltósúly, 2016-
Súlycsoport: Kisváltósúly (140 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 8. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 8-1-1, 5 KO (9-1-1, 5 KO interim címmeccsekkel)


vs

Kiryl Relikh

Nemzetiség:        Fehéroroszország
Mérleg: 21-0, 19 KO
Cím: -
Súlycsoport: Kisváltósúly (140 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: -

 

(Photo: www.skysports.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.10.07., Glasgow, Skócia, Egyesült Királyság

A súlycsoport világbajnokai: Terence Crawford (WBC/WBO/Ring/Lineális), Ricky Burns (WBA), Eduard Troyanovsky (IBF)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 6/10

*

Ricky Burns a sírból hozta vissza a pályafutását, amikor idén májusban megszerezte a WBA szervezet kisváltósúlyú bajnoki címét az olasz Michele Di Rocco ellen. A skót bunyós 2013 szeptemberétől kezdve szűk két év leforgása alatt vívott öt összecsapásából mindössze egyet nyert meg, az egyetlent, amelyen nem magasan jegyzett ellenfele volt. Raymundo Beltran ellen még megmentették a pontozók könnyűsúlyú WBO övének elveszítésétől, amikor döntetlenre pontozták a találkozót, ám Terence Crawford már túl simán verte meg ahhoz, hogy a döntnökök hatékonyan tudják kozmetikázni az eredményt. Ezt követően Dejan Zlaticanin és Omar Figueroa Jr is legyőzték Burnst, aki ekkor nagyon úgy tűnt, hogy végleg szakíthat jövőbeni világbajnoki álmaival.

Az egyedüli dolog, amelyet nem hagyott maga mögött a skót bunyós ebben az időszakban, az a büszkesége volt. A vereségek ellenére mindegyik összecsapásból kivette a részét, és a legjobbját hozta ki magából.

A tavalyi év második felében két visszatérő győzelemmel hangolta rá magát az új évre, amelynek késő tavaszán szinte a semmiből, részben promótere, Eddie Hearns sikeres lobbijának köszönhetően megkapta a lehetőséget az Adrien Broner által a mérlegen elveszített WBA kisváltósúlyú öv elnyerésére.

Burns a remek rekorddal bíró, ám minőségi ellenfelekkel szemben nálánál jóval tapasztalatlanabb Di Rocco ellen érett és hatékony ökölvívást mutatott be, és minden addigi felvonást behúzva a nyolcadik körben lezárta a mérkőzést.

Ricky ezzel nem csak harmadik világbajnoki címét szerezte meg (ugyanannyi kategóriában), de életben tartotta a reményt egy újabb nagy dobásra, amelyet az öv és karrierjének hullámhegye adhat neki. Ennek megfelelően az elmúlt hetekben kilátásba került egy Adrien Broner elleni potenciális jövőbeni összecsapás, amely a második lehetősége lenne Burnsnek az amerikai piacra történő belépésre.

A skót ökölvívónak azonban mindezek előtt akad még egy feladata, amelyet a jelenlegi kötelező kihívójával szemben kell elintéznie. A fehérorosz Kiryl Relikh nem csekély promóteri lobbi jóvoltából lőtte rá magát a WBA ranglista élére, hiszen minőségi ellenfél eleddig nem került a legyőzöttjei közé. A fiatal bunyós huszonegy eddigi találkozójából valamennyit győztesen vívott meg, ráadásul ebből mindössze kettő alkalommal hallgatta meg, hogy milyen arányban döntöttek a pontozók a mérkőzése záró gongszóját követően.

Relikh öklei kifejezetten súlyosak, a balhorga mellett a jobbegyenese is veszélyes, ráadásul mindkét ütésfajtát szereti testre is indítani. A mérkőzés megnyeréséhez mindenképp agresszivitására és ütőerejére kell támaszkodnia, ám nincs könnyű helyzetben a szívós bajnokkal szemben.

Burns álla még a komoly erejű ellenfelekkel szemben is bizonyított már, azon ritka alkalmakkor, amikor pedig padlóra került, mindig kisegítette mentális ereje és kitartása. Ha ez nem lenne elég, Ricky lábmunkája is rendben van, jól választja meg a távolságát és hatékonyan tér ki az ellenfele támadásai elől, amikor koncentrált stílusban bokszol.

Kiryl számára nem idegen terep az Egyesült Királyság, az utóbbi években felkészüléseit Manchesterben végzi a város legendája, Ricky Hatton felügyelete alatt, aki nem csak az edzője a fehérorosz bunyósnak, hanem a promótere is. Hatton szerint Relikh többdimenziós bunyós, akinek komoly technikai repertoárja legalább akkora erénye, mint az ütőereje.

Ahhoz, hogy a kihívó vasárnap világbajnokként ébredhessen, szüksége is lesz mindazokra a képességekre, amelyeket a korábbi kisváltósúlyú és váltósúlyú világbajnok edzője lát benne...

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Véleményem szerint a hatalmas tapasztalat-fölény a minőségi ellenfelekkel szemben bizonyított rátermettséggel karöltve elég előnyt tud jelenteni az erősen motivált Burnsnek ahhoz, hogy megtalálja a módját annak, hogy miképp hatástalanítsa kihívója erejét, és egyhangú pontozással vagy kései leállítással behúzza a győzelmet a bátran próbálkozó, ám gyengén védekező Relikhkel szemben egy izgalmas és látványos összecsapást követően.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr2211778889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása