Shiming Zou vs Prasitsak Phaprom II: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. november 03. írta: Pradarics Tomi

Shiming Zou vs Prasitsak Phaprom II: Felvezetés a mérkőzéshez

Szombaton Las Vegasban, a Manny Pacquiao vs Jessie Vargas főmérkőzéssel fémjelzett gála négy világbajnoki összecsapásának egyike a korábbi kétszeres olimpiai bajnok Shiming Zou címmérkőzése lesz a thaiföldi Prasitsak Phaprommal (korábbi nevén Kwanpichit Onesongchaigym) szemben. A találkozó a felek két évvel ezelőtti összecsapásának a visszavágója lesz.

 

Shiming Zou

Nemzetiség:        Kína
Mérleg: 8-1, 2 KO
Cím: -
Súlycsoport: Légsúly (112 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: 0-1


vs

Prasitsak Phaprom

Nemzetiség:        Thaiföld
Mérleg: 39-1-2, 24 KO
Cím: -
Súlycsoport: Légsúly (112 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: -

 

(Photo: Chris Farina/Top Rank)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.11.05., Las Vegas, Nevada, USA

A súlycsoport világbajnokai: Kazuto Ioka (WBA), Johnriel Casimero (IBF)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 6/10

*

Shiming Zou számára soha jobbkor nem jöhetett volna a második esély. A kínai amatőr szenzáció két évvel hivatásos debütálását követően kapott először lehetőséget az egyik világbajnoki öv elhódítására súlycsoportjában. A légsúlyú kategória akkor az egyik legerősebbnek számított, Roman Gonzalez (WBC/Ring/Lineális), Juan Francisco Estrada (WBA/WBO) és Amnat Ruenroeng (IBF) számított a három élmenőnek.

A Top Rank istálló igyekezett a kisebbik rossz irányba koordinálni a versenyzőjét, így Zou a thai Ruenroenget célozta meg, ám még ő is túl erős ellenfélnek bizonyult, így a kínai bunyós tizenkét menet után tiszta pontozásos vereséget szenvedett.

A mai légsúly azonban már egy egészen új vadászterület azoknak, akik számára éveken át nem termett babér a divízióban. Gonzalez és Estrada fellépésével kettő öv is felszabadult (a WBA remélhetőleg nem írja ki a szuperbajnoki státuszt a jelenlegi reguláris övbirtokosának, Kazuto Iokának a kárára), így a kategória jelenleg az intenzív felfrissülés folyamatában van.

Shiming és Phaprom a WBO szervezet ranglistájának második és harmadik pozíciójában áll, és miután az első helyezett Donnie Nietes épp szeptemberi súlycsoportváltását piheni ki, így az előbbi páros küzdhet meg az Estrada által hátrahagyott bajnoki övért.

A kínai versenyző számára nem lesz ismeretlen ellenfél Phaprom, hiszen 2014 novemberében, épp a Ruenroeng elleni IBF címmérkőzését megelőzően már egyszer összemérte az erejét a thaiföldi kihívóval. Prasitsak neve akkoriban Kwanpichit Onesongchaigym volt, és a veretlen versenyző ha valamiről, hát szívósságról és kitartásról tanúbizonyságot tett.

Shiming mindjárt a második körben kétszer is keményen leütötte a thaiföldi bunyóst, akire a hatodik felvonásban is számolt a mérkőzésvezető, ám mindezek ellenére a nyolcadik menettől minden addiginál keményebb dolga volt a kínai ökölvívónak. Zou a kilencedikben egy vétlen fejelést követően felszakadt a bal szemöldökén, a mérkőzés végére pedig teljesen összezárult a sérült látószerve. Phaprom mindeközben mindent egy lapra feltéve űzte hazai közönség előtt versenyző ellenfelét, ám utóbbi mindig talált egy menekülő utat, hogy elkerülje a bajt.

Annak ellenére, hogy e sorok írója 120-103-ra pontozva a találkozó mind a tizenkét felvonását a kínainak ökölvívónak adta, az összecsapás látványos küzdelmet hozott, amely során szükség volt Zou legjobb képességeire, hogy kézben tartsa a mérkőzést.

A szombati visszavágóra Shiming nagyobb tapasztalattal érkezik, mint a két évvel ezelőtti első ütközetre. Phaprom tizenkét mérkőzést nyert meg 2014 novembere óta, ráadásul mindegyiket kiütéssel, ám nem sikerült rutint gyűjtenie azon a szinten, amelyen kínai riválisával szemben kell megküzdenie.

Zou számára a második esély remek ütemben érkezett. Bár még ez az épp átalakulóban lévő légsúly sem számít könnyű táptalajnak ahhoz, hogy jelentős alakjává váljon a kínai bunyós, a WBO öv megszerzésével egy határozott lépéssel beljebb lehet a célhoz. Minden további lépcsőfok onnan vezet felfelé, ahová most szombaton érkezik meg Shiming. Akár győz, akár veszít.

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Zou ismét koncentrált lesz, magabiztosan húzkodja be a felvonásokat egy tiszta pontozásos győzelemhez a kitartóan - ám csak alkalmanként hatékonyan - támadó Phaprommal szemben, és ezzel Kína történelmének (Chao Zhong Xiong után) második profi ökölvívó világbajnokává válik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr511928231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása