Sergey Kovalev vs Andre Ward: A hét mérkőzésének felvezetése
2016. november 18. írta: Pradarics Tomi

Sergey Kovalev vs Andre Ward: A hét mérkőzésének felvezetése

A hétvége legfontosabb párosítása Sergey Kovalev és Andre Ward találkozója. De hagyjuk a formalitást. A Kovalev vs Ward az év legfontosabb összecsapása. A felek nem csak a félnehézsúlyú bajnokságért küzdenek, hanem azért is, hogy bizonyítsák rátermettségüket a súlycsoportoktól független ranglista trónját illetően. Lássuk az ökölvívás jelenlegi legfelkapottabb csúcsmérkőzésének felvezetését.

 

Sergey Kovalev

Nemzetiség:    Oroszország
Életkor: 33 év
Mérleg: 30-0-1, 26 KO
Cím: WBO félnehézsúly, 2013- (8 címvédés); WBO/WBA/IBF félnehézsúly, 2014- (4 címvédés)
Testmagasság: 183 cm
Súlycsoport: Félnehézsúly (175 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring, Boxingscene)
Súlycsoportoktól független listán elfoglalt hely: 2. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 9-0, 7 KO
Jelenlegi/korábbi bajnokok, akikkel összecsapott: 4 (Gabriel Campillo WTKO3; Nathan Cleverly WTKO4; Bernard Hopkins W12; Jean Pascal WTKO8, WRTD7)


vs

Andre Ward

Nemzetiség:      USA
Életkor: 32 év
Mérleg: 30-0, 15 KO
Cím: WBA nagyközépsúly, 2009-2015 (6 címvédés); WBC/WBA/Ring nagyközépsúly, 2011-2013 (1 címvédés); WBA/Ring nagyközépsúly, 2013-2015 (1 címvédés)
Testmagasság: 183 cm
Súlycsoport: Félnehézsúly (175 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 2. (Boxingscene), 4. (Ring)
Súlycsoportoktól független listán elfoglalt hely: 4. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 7-0, 1 KO
Jelenlegi/korábbi bajnokok, akikkel összecsapott: 5 (Mikkel Kessler WTD11; Sakio Bika W12; Arthur Abraham W12; Carl Froch W12; Chad Dawson WTKO10)


(Photo: www.betboxing.org)

 

Mérlegelés:

0-10 Erősségi szint Kovalev  vs  Ward
Gyorsaság 8 8
Fizikai erő 10 9
Ütőerő 10 7-
Lábmunka 9+ 9+
Támadás 9 8
Védekezés 8 9
Ütésállóság 9 9
Technikai képzettség 10+ 10+

 

Sergey Kovalev a félnehézsúlyú kategória legjobb bunyósa. A pozíciót azonban nem ajándékba kapta. Nem úgy vált a legjobbá, hogy jókor volt jó helyen. A titulust a szorítóban mutatott teljesítményeivel érdemelte ki. Ez a hosszabb út, amely a csúcsra vezet.

A bölcsek azt mondják, hogy nem a célba érés változtatja meg az utazót, hanem az út maga. Sergey Kovalev bejárta az utat a 175 fontos kategóriában. Az orosz versenyző Nathan Cleverly ellen gyűjtötte be az első darabkáját a kirakónak. A walesi címvédő a WBO szervezet övét vitte magával a ringbe, ám kilenc és fél percnyi küzdelmet követően anélkül távozott onnan.

Bő három év telt el azóta, és Kovalev sokat tapasztalt ezalatt az idő alatt. Három címvédéssel indított, melyek után megmutatta a világnak technikai komplexségét, és minden menetet behúzva kipontozta a legendás Bernard Hopkinst. Sergey ezzel a bravúrral a WBA és az IBF öveket is begyűjtötte.

Kovalev számára egyetlen legyőzendő ellenfél maradt, hogy monopolizálja a 175 fontos divíziót. A WBC/Ring/Lineális bajnok Adonis Stevensonnal szembeni összecsapás elé azonban elmozdíthatatlan sportpolitikai akadályok gördültek, amikor Al Haymon tanácsadó fogta a sátorfájának számító közel kétszáz ökölvívót (köztük Stevensonnal), és hátat fordított az HBO televíziós csatornának.

Sergey számára nem maradt más, mint a legjobb elérhető ellenfelekkel szembeni mérkőzések, és miután kétszer detronizálta a szebb napokat is látott Jean Pascalt, három menetben lezárta a kötelező kihívója, Nadjib Mohammedi elleni találkozót és kipontozta a kemény Isaac Chilembát, bizonyította, hogy a földkerekség jelenlegi legjobb félnehézsúlyú ökölvívója.

Andre Ward hét éve szerezte meg az első bajnoki címét nagyközépsúlyban. A korábbi amatőr olimpiai bajnok amerikai a Super Six World Boxing Classic sorozat első fordulójában a dán Mikkel Kessler WBA övét hódította el technikai pontozással.

Ward útja innentől kezdve ugyanoda vezetett, mint szombati ellenfeléé, vagyis a 2011-es év végére ő lett a kategória WBC/WBA/Ring/Lineális egyesített bajnoka, és a 168 fontos kategória legjobb bunyósa.

Andre a következő esztendőben mindezt megfejelte egy idő előtti győzelemmel a félnehézsúly akkori elsőszámú alakjával, Chad Dawsonnal szemben. Pályafutásának ebben a pillanatában Ward még mindig fiatal és veretlen volt, ráadásul Floyd Mayweather Jr és Manny Pacquaio mellett az ökölvívás legmagasabb lépcsőfokán állt.

Hogy mi történt ezután? Sérülések, jogi gyűrődések, inaktivitás, és egy négy éves periódus, amely során összesen négy verhető ellenféllel szemben begyűjtött négy kötelező győzelmet jegyzett Ward.

És hogy mi történik most, az említett ökölvívók útjainak találkozópontján?

Két veretlen versenyző megmérettetése, akik mindketten a 175 fontos divízió legjobb négy bunyósa közé tartoznak. És ami ennél sokkal különlegesebb adalék, az az, hogy mindketten súlycsoportjuktól függetlenül is a sportág négy legjobb versenyzőjének szűk elitjében tanyáznak.

A The Ringnél dolgozó szakíró, Lee Groves kutatásai szerint ez a lap P4P listájának fennállása óta a harmadik olyan összecsapás, amelyen két, a sportág legjobbjait felvonultató listán top ötös veretlen ökölvívó mérkőzik meg egymással, ráadásul tizenhét éve volt az utolsó példa erre a kombinációra (Oscar De La Hoya vs Felix Trinidad (1999); Julio Cesar Chavez vs Meldrick Taylor I (1990)).

Ha ez nem lenne elég, a mérkőzés túlzás nélkül kijelenthetően 50/50-es a felek győzelmi esélyeit illetően.

Mit szólnánk ahhoz, ha Kovalev intelligens agressziója túl sok lenne Andre számára, és a kései menetekben megállítaná őt az orosz? Mit szólnánk ahhoz, ha Ward a korai menetekben felvenné a bulldózer szerepét, hogy megszerezze ellenfele tiszteletét, és egy pontos balhoroggal elkapná Sergey-t?

És mit szólnánk ahhoz, ha egy taktikai mérkőzést követően az egyik vagy a másik fél húzná be a győzelmet pontozással, vagy esetleg ahhoz, ha a szoros küzdelem végül döntetlennel zárulna?

Az összecsapás végső soron az öt potenciális végkimenetel bármelyikével végződhet. És ez nem túlzás és nem ámítás. Ez a valóság.

Nézzük, mik lehetnek a kulcstényezők, amelyek befolyásolhatják a végkimenetelt.

Vajon Ward még mindig azon a szinten van, mint amikor a Super Six sorozat után legyőzte Chad Dawsont?

Andre Ward pályafutásában négy év telt el a Dawson elleni karrierformáló győzelmet követően, és lassan öt esztendő azóta, hogy az amerikai megnyerte a nagyközépsúlyú tornát. Az előbbi összecsapása óta eltelt időszakban legyőzött négy ellenfelének azonban egyike sem volt világbajnoki szinten. Közülük a két veretlen, Edwin Rodriguez és Sullivan Barrera talán eljuthatott volna egy övig, ha ehhez nem épp Ward testén át vezetett volna az út. A gyengébb ellenfelek miatt az amerikainak nem volt esélye arra, hogy bizonyítsa a világ számára, hogy még mindig azon a szinten van, mint négy évvel ezelőtt. Éppen ezért erre a kérdésre csak a szombati mérkőzésen fogunk választ kapni.

Vajon Kovalev elég képzett és erős ahhoz, hogy kezelni tudja az Andre személyében előtte álló feladatot?

Azt tudjuk, hogy Kovalev elég képzettnek bizonyult ahhoz, hogy legyőzzön egy A+ kategóriás versenyzőt Bernard Hopkins személyében. Azt is tudjuk, hogy elég átütőereje van ahhoz, hogy bárkit képes legyen leteríteni. Ward ugyanakkor más felfogásban bunyózik, mint a középsúlyú legenda, és dörzsöltsége, valamint érettsége elégséges lehet ahhoz, hogy elkerülje az orosz vízfakasztó bombáit. Másszóval meglehet, hogy Kovalev elég képzett és erős ahhoz, hogy kárt tegyen Wardban, ám ehhez talán épp az a gyengébb Andre kell, akinek a kilétét csupán feltételeztük az előző kérdésnél.

Vajon kívül vagy belül fog zajlódni a küzdelem, és melyik meccsképben melyik versenyző lehet sikeresebb?

Ez talán a legfontosabb kérdés mind közül. Kovalev jól vágja a ringet, de messze nem olyan hatékonyan, mint például Gennady Golovkin. Könnyen lehet, hogy az orosz bunyós magától nem lesz képes maradéktalanul meghatározni, hogy a küzdelem pontosan milyen távolságból zajlódjon majd. Az orosz középtávolból a leghatékonyabb. Ward éppen ezért minden bizonnyal arra törekszik majd, hogy vagy kijjebb legyen ellenfele ideális távolságától, vagy pedig egészen közel kerüljön Sergey-hez. Távolabbról kényelmetlenné teheti a mérkőzést Kovalev számára, aki így láthatóan kevésbé hatékonynak tűnne az amerikaihoz képest. Az összecsapás kényelmetlenné tétele azonban önmagában kevés lesz Wardnak a sikerhez. Az amerikainak közel kerülve is kontrollálnia kell a küzdelmet, hogy elég megnyerő legyen a teljesítménye a pontozóbírók számára.

Ezzel pedig eljutottunk a kérdések kérdéséhez, nevezetesen, hogy mi történik azután, hogy Ward közel kerül. Az eddigi ellenfeleihez képest az amerikainak mindig megvolt a fizikai erőfölénye ahhoz, hogy hatékonyan dulakodjon, miután beugrott a saját ütéseivel. Kovalev azonban túlzás nélkül kijelenthető, hogy erősebb Andre minden eddigi ellenfelénél. Ha Ward bunyójának elegendő hordereje lesz ahhoz, hogy vetekedjen Sergey-ével, az megnyerheti a mérkőzést a korábbi nagyközépsúlyú világbajnoknak. Ha azonban az orosz versenyző képes Andre ellen fordítani annak saját taktikáját, és ezzel elvenni az érvényesülést ellenfelétől közel- és belharcban, azzal az amerikai a szorító peremvidékére kerülhet, ezzel pedig a meccset teljes kontroll alá venné a félnehézsúlyú bajnok.

Olybá tűnik, hogy ezúttal egy olyan kiegyensúlyozott párosítást kaptunk ajándékba a bokszvilágtól, amely esetében bármilyen mélyre is ásunk az esélyeket illetően, mindig ugyanoda jutunk vissza, mint ahonnan indultunk. Nincs egyértelmű esélyesünk a győzelemre.

Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk meg magunknak, hogy talán nem pont ezért imádjuk-e az ökölvívást...

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Az év összecsapása véleményem szerint az esztendő egyik legkiélezettebb taktikai küzdelme is lesz egyben. A vízióm szerint Andre Ward a korai menetekben megpróbálja majd a megszokottnál agresszívabban kontroll alá helyezni az ellenfelét, hogy megszerezze a címvédő tiszteletét magának. Kovalev azonban türelmes marad, a közellépő amerikait egyre többször tudja kellemetlen helyzetbe hozni fizikai erejével, és intelligens támadóboksza következtében az irányítása alá vonja a küzdelmet egy kiegyenlített (és talán szűkös amerikai fölénnyel záruló) első félidő után, aminek hatására tizenkét felvonás végeztével szoros, ám megérdemelt pontozásos győzelmet arat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr5511971720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2016.11.18. 20:53:29

Ket eszrevetelem lenne:
"Az összecsapás végső soron az öt potenciális végkimenetel bármelyikével végződhet. És ez nem túlzás és nem ámítás. Ez a valóság."
Ezzel nem ertek egyet, a Ward KO-ra szinte semmi esely, mert a közepszintet meghalado versenyzök ellen mar nagyközepsulyban is csak szököevente tudott kiütni valakit Ward, felnehezsulyban meg nemi tulzassal mar csak pudingöklünek szamit, Kovalev alla meg nagyon jo. Szoval ennel meg egy, altalad egyebkent lehetösegkent fel sem sorolt NC-t is valoszinübbnek tartok.

A masodik pedig az, hogy a Dawson elleni gyözelme miert karrierformalo szerinted? A 6-7 ev utan visszafogyaszto Dawson elleni gyözelem a rekordban jol mutat, sporterteket tekintve mar nem annyira, mert ilyen hosszu idös

Irbisz 2016.11.18. 20:55:39

mert ilyen hosszu idöszak utani visszafogyasztas karos hatasa mar közismert. Ez a gyözelem felnehezben ert volna igazan sokat.

Pradarics Tomi 2016.11.18. 23:09:13

Köszönöm a kommentet, Irbisz!

Megmondom őszintén, alapjában véve én sem gondoltam erre a végkimeneteli lehetőségre, hogy Ward KO-ja benne van a kalapban, viszont a nemzetközi sajtóban megjelent cikkekben több helyen is említették, és ez felkeltette az érdeklődésemet.

Nyilván a felvezetőben nem kezdtem el százalékolni az esélyeket, és nem gondolom, hogy 5%-7%-nál több esély lenne erre az amerikainak, ami elég csekély. De mégsem zárható ki a dolog...

Képzeljünk el egy olyan meccsképet, amely során Wardnak sikerült kontroll alá helyeznie Kovalevet, az ütemet is elkapdossa az amerikai, és ezzel szépen húzkodja a meneteket. Sergey nem fogja engedni elszállni a meccset, mert vérprofi, ezért bőven elkezdene rágyalogolni Andréra, hiszen nem hiszem, hogy sokat parázna az oaklandi bunyós ütőerejétől (mert valójában az észérvek abszolút a Te álláspontodat igazolják, ez kétségtelen). Andre ha eltalálja a távolságot és az ütemet, nagyon magabiztosan tudja kontrollálni a meccset, és máris előnyben lenne a begyalogoló Kovalevvel szemben elsütni egy fogadó balhorgot.

Tisztában vagyok vele, hogy ez egy szélsőséges meccskép és szituáció, és az észérvek ellen megy. De tetszett ez az ötlet, elgondolkodtatott, és úgy éreztem, hogy talán tud egy hasonlóan üdítő percet szerezni az olvasóknak is, amíg megízlelik ezt a kevésbé preferált, ropogósan friss nézőpontot. Semmi gond, ha szerinted abszolút nincs benne a meccsben a dolog.

Én személy szerint úgy érzem, hogy van 80%-unk arra, hogy végigmegy a meccs. :-)

A Chad Dawson elleni győzelemmel kapcsolatban: én is úgy gondolom, hogy félnehézsúlyban lett volna az igazi az a győzelem, és valószínűleg ott a kiütés el is maradt volna, de azt gondolom, hogy a súlykérdés ellenére az egy kiemelkedő győzelem Ward számára.

Egy frekventált meccs volt a nagyközépsúly legjobbja és a félnehézsúly legjobbja között, és Andre nagyon behúzta, méghozzá sokkal könnyebben, mint bárki is gondolta volna. Szerintem mindannyian tisztában voltunk azzal, hogy Dawson fogyaszt le, és hogy ez milyen kockázattal járhat (én például emlékszem, hogy nagyon pislákoltam, hogy ezt mégis hogyan gondolja az ő testfelépítésével), de ő ezt bevállalta, és a kreditet Wardnak meg kell kapnia.

Sajnos a történelem nem válogat, megannyiszor előfordult, hogy szélsőségesebb méretkülönbségekből született torz eredmények befolyásoltak pályafutásokat akármilyen irányban, és be kell látnunk, hogy ez ellen nem tehetünk többet, mint hogy egy zárójeles megjegyzést teszünk oda, ahova tudunk.

Ilyen helyzetben a "sértett" bunyósnak előnyös tudnia, hogy mit vállal, és hogy amit vállal, az milyen kihatással lehet a karrierjére nézve. Dawson nem tudta, és szét is csapta vele a pályafutását.

Irbisz 2016.11.19. 13:52:03

Nem zarhato ki a Ward KO, de en erre csak valami egesz fatalis Kovalev hiba eseten latok erre eselyt, 1 % alatti valoszinüseggel.
Ward 7 VB meccsen egy sulycsoporttal lejjebb, fenykoraban is csak 1 kiutest ert el, azt is a leaszalasa miatt nem tul fenyes formajaban levö Dawson ellen. Akkor itt, ahol szerinted is csak 7- -os az ütöereje, a felnehezsulyban kis tulzassal Malignaggi-fele ütöerövel nincs realitasa a Ward KO-nak.
Agresszorkent fellepni meg akkor lenne ertelme, ha meglenne hozza legalabb az elegendö elrettentő ütöereje, mint ahogy a mai technikai virtuozok közül Rigondeaux-nak megvan, de mar May-nek es Hopkinsnak nincs/nem volt meg (helyesebben nagypehelyben meg megvolt Mayweathernek). Igy, hogy az ellenfel erösebb, sokkal nagyobb ütöerejü, es meg eleg jol kepzett is, szerintem ertelmetlen es esztelen taktika lenne (mondjuk biztos meglepne vele Kovalevet :)).
Ward ugy nyerhet ahogy Fury Klicsko ellen, neki valami ilyen taktikat kellene sajat adottsagaihoz es tudasahoz igazitva testreszabni, kivonni magat a küzdelemböl. Annyiban nehezebb a helyzete hogy Kovalev nem fel az ütestöl, es egyforma meretüek.

(ettöl persze elöfordulhat, ).
süti beállítások módosítása