Dejan Zlaticanin vs Mikey Garcia: Felvezetés a mérkőzéshez
2017. január 28. írta: Pradarics Tomi

Dejan Zlaticanin vs Mikey Garcia: Felvezetés a mérkőzéshez

A helyi idő szerint ma esti las vegasi gála első világbajnoki összecsapásán a könnyűsúlyban hosszú ideje pozícióban lévő, és végül tavaly júniusban címet szerző Dejan Zlaticanin a kontraktusok által évekre befagyasztott karrierjét újjáépíteni igyekvő Mikey Garcia ellen teszi kockára övét. A WBC szervezet által szankcionált találkozó mindkét ökölvívó számára kaput jelent valahová, ahol még nem jártak korábban.

 

Dejan Zlaticanin

Nemzetiség: Montenegro
Mérleg: 22-0, 15 KO
Cím: WBC könnyűsúly, 2016-
Súlycsoport: Könnyűsúly (135 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 1. (Ring), 2. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 1-0, 1 KO

vs

Mikey Garcia

Nemzetiség: USA
Mérleg: 35-0, 29 KO
Cím: WBO pehelysúly, 2013; WBO nagypehelysúly 2013-2014
Súlycsoport: Kisváltósúly (140 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: 4-0, 2 KO

014_dejan_zlaticanin_and_mikey_garcia_720x480.jpg

(Photo: www.boxingscene.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2017.01.28., Las Vegas, Nevada, USA

A súlycsoport világbajnokai: Dejan Zlaticanin (WBC), Jorge Linares (WBA/Ring), Robert Easter Jr (IBF), Terry Flanagan (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 9/10

*

Dejan Zlaticanin tudja, mit jelent a közép-európai bunyósok hendikepjével indulni meg az úton, és körömszakadtáig küzdeni azért, hogy megkapjon egy lehetőséget, ami másoknak talán az ölébe hullik.

A montenegrói öklöző profi pályafutása első hat évében hazáján kívül Szerbiában és Boszniában vállalt mérkőzéseket. Mindent lehetőséget megragadott, amely az útjába került, hogy tapasztalatot gyűjtsön, és tovább mászhasson a bokszvilág végeláthatatlan hegycsúcsa felé.

2013-ban karrierje addigi legkeményebb ellenfelével, az orosz származású, ám Spanyolországban érvényesülést remélő Petr Petrovval mérkőzött Zlaticanin. Az montenegrói tűzgolyó tizenkét menetben tisztán győzte le a korábbi világbajnoki kihívó Petrovot, amellyel újabb lépést tett az úton.

Az igazi áttöréshez azonban egy évvel később Skóciába kellett utaznia Dejannak, ahol a helyiek büszkesége, Ricky Burns igyekezett elveszített világbajnoki címe után friss lendületet adni pályafutásának. A skót versenyző menedzsere azonban rosszul mérte fel az erőviszonyokat, és Zlaticanin akaratos stílusával legyűrte a mellette súlytalannak tűnő korábbi többszörös világbajnokot.

Kilenc hónappal a Burns elleni győzelmet követően megcsörrent a montenegrói bunyós telefonja, és olyan ajánlatot kapott, amelyről az addig minden bizonnyal csak álmodhatott. 2015 tavaszán ugyanis leszerződtette őt az erősen terjeszkedő és saját televíziós sorozatát napokkal korábban megindító Al Haymon.

Zlaticanin júniusban vívta első összecsapását Amerikában a hozzá hasonlóan keményöklű, veretlen Ivan Redkachcsal szemben. Dejan a negyedik menetre őrölte fel ukrán ellenfelét, ezzel pedig ő lett a WBC szervezet kötelező kihívója 135 fonton.

A világbajnoki címmérkőzés sem jött azonban első hívásra. A zöld öv tulajdonosával, Jorge Linaresszel kétszer is megállapodásra jutott a montenegrói ökölvívó és csapata, ám a címvédő mindkétszer sérülést szenvedett, majd inkább a nagyobb bevétellel kecsegtető Anthony Crolla elleni angliai mérkőzést választotta.

Zlaticanin végre 2016 júniusában, majd egy teljes éves kihagyást követően megkapta a lehetőséget a megüresedett világbajnoki címért, amelyet a bolíviai beugróellenfél, Franklin Mamani három menetben történő ledózerolásával be is gyűjtött.

Mikey Garcia karrierje sokkal olajozottabban ívelt felfelé, miután a komoly ökölvívómúlttal rendelkező család legifjabb sarját a szakma legjobbjainak számító mérkőzésszervezői irányították a világbajnoki cím felé. A Top Rank istállóval szerződésben álló öklöző pehelysúlyban szerezte meg az első övét, miután technikai pontozással felülmúlta a WBO szervezet címvédőjét, a kemény Orlando Salidót.

Garcia egy Juan Manuel Lopezzel szemben négy felvonásban elkövetett brutális mészárlást követően egy kategóriával feljebb is behúzta a WBO világbajnoki címét.

A történet itt vett csúnya fordulatot.

Mikey nem értett egyet a pályafutását koordináló Bob Arum munkájával, és a kommunikációs zavarok, értetlenségek, és büszkeségből táplálkozó álláspontok az ökölvívó legjobb éveiből elfolyó inaktív évekbe torkollottak.

A mexikói származású versenyző harminc hónapos passzivitást követően tavaly nyáron lépett ismét kötelek közé a korábbi világbajnok Elio Rojasszal szemben. Mikey-nak szüksége volt két menetre, amíg megtalálta a távolságát és ütemét hangsúlyos jabjéhez és hátsóegyeneseihez. A találkozó a negyedik körben ért véget. Rojas addigra már négyszer járta meg a padlót.

A hajnali összecsapás ennek ellenére Garcia karrierje egyik legnehezebb találkozójának számít. Zlaticanin egy alacsony, masszív felépítésű, hatalmas fizikai-, és jelentős ütőerővel megáldott verekedő, aki mindennél jobban tudja, merre tart. Éhes és elszánt versenyző, aki nem retten vissza semmitől, és ismeri a saját határait.

Az sem kizárt, hogy Mikey túl korán vállalt be egy ennyire veszélyes ellenfelet. Dejan talán tömzsi, és fizikai paramétereiben ellenfelétől elmaradó ökölvívó, ám egy született könnyűsúlyú versenyző, aki könnyen bajba sodorhatja a minőségi visszatérését éppen ezen a találkozón megkezdő Garciát.

A bátyja, Robert irányítása alatt készülő korábbi kétszeres világbajnoknak ezt az összecsapást nem erőből kell megoldania. Mikey-nak használnia kell kivételes ringintelligenciáját, dörzsöltségét, vegytiszta technikai képzettségét. Kontrollálnia kell a küzdelem minden egyes pillanatát, hogy képes legyen elkerülni az állcsúcsa felé repülő bombákat, amelyek kétségtelenül rossz szándék által lesznek vezérelve.

Garcia képes volt megoldani Orlando Salido hasonlóan nyomulós, erőteljes bokszát. Az az összecsapás azonban 2013-ban volt, amikor Mikey abszolút felfutása csúcsán járt.

Zlaticanin végre megkapta a lehetőséget, amely megváltoztathatja az életét. Egy meglepetés győzelemmel Dejan könnyen egy vérbeli szuperderbin találhatja magát, amelyet a tavaszi Jorge Linares vs Anthony Crolla WBA/Ring visszavágó mérkőzés győztese ellen ígért be a WBC szervezet.

Vajon melyik fél húzza be élete eddigi legfontosabb összecsapását, és lép be a kapun, amely új minőséget ad hosszú évek vérrel és verejtékkel befektetett munkájának?

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Az összecsapás talán szorosabb, mint amilyennek elsőre tűnik, és talán egyértelműbb, mint amilyennek másodjára tűnik. Úgy fest, minden Mikey Garcián múlik. Ha még most is egykori teljesítőképességének birtokában van, intelligens mozgással és okosan megválasztott ütésekkel könnyeddé is teheti a találkozót saját maga számára. Amennyiben nincs már ott, ahol valaha volt, véres küzdelem elé néz, amelybe könnyen beletörhet a bicskája a veszedelmes montenegrói ökölvívóval szemben. A tipp itt az, hogy egy biztonságra törekvő, az érzelemmel szemben értelmet preferáló ökölvívást bemutatva behúzza az értékes győzelmet Garcia, és egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy manifesztálja maga számára azt, amelyre a képességei mindig is predesztinálták őt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr2012160799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása