Veretlenek Viadala: a Keith Thurman vs Danny Garcia címegyesítés felvezetése
2017. március 05. írta: Pradarics Tomi

Veretlenek Viadala: a Keith Thurman vs Danny Garcia címegyesítés felvezetése

A hét-, és egyben az idei esztendő eddigi legfontosabb összecsapását váltósúlyban rendezik, ahol történelmi címegyesítést vív egymással a WBA bajnoka, Keith Thurman, és a WBC öv birtokosa, Danny Garcia. A párosítás nem csak a titulusok összeolvasztása végett jelentős; a győztes a poszt Floyd Mayweather Jr korszak első karizmatikus trónörökös-jelöltjévé válhat.

 

Keith Thurman

Nemzetiség: USA
Életkor: 28 év
Mérleg: 27-0-0-1, 22 KO
m: WBA váltósúly, 2016- (1 címvédés)
Testmagasság: 171 cm
Súlycsoport: Váltósúly (147 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 2. (Ring), 3. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 1-0 (7-0, 4 KO interim-, és reguláris címmeccsekkel)
Jelenlegi/korábbi övbirtokosok, akikkel összecsapott: 6 (Carlos Quintana WTKO4; Jan Zaveck W12; Julio Diaz WRTD3; Robert Guerrero W12; Luis Collazo WRTD7; Shawn Porter W12)

vs

Danny Garcia

Nemzetiség: USA
Életkor:  28 év
Mérleg: 33-0, 19 KO
m: WBC kisváltósúly, 2012; WBC/WBA/Ring kisváltósúly, 2012-2015 (4 címvédés); WBC váltósúly, 2016-
Testmagasság: 174 cm
Súlycsoport: Váltósúly (147 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 5. (Boxingscene), 7. (Ring)
Mérleg világbajnoki meccseken: 7-0 (2 KO)
Jelenlegi/korábbi övbirtokosok, akikkel összecsapott: 8 (Nate Campbell W10; Kendall Holt W12; Erik Morales W12, WKO4; Amir Khan WTKO4; Zab Judah W12; Lamont Peterson W12; Paul Malignaggi WTKO9; Robert Guerrero W12)

garcia-thurman-weights_13.jpg
(Photo: www.boxingscene.com)

 

Mérlegelés:

0-10 Erősségi szint Thurman  vs  Garcia
Gyorsaság 8 7
Fizikai erő 9 7+
Ütőerő 9 7+
Lábmunka 8 8
Támadás 9 9
Védekezés 8+ 8
Ütésállóság 9 10
Technikai képzettség 9 8+

 

Keith Thurman és Danny Garcia magyar idő szerinti kora reggeli ringbelépése mindössze a tizedik alkalom lesz a váltósúly százhúsz éves történelmében, amikor két övbirtokos címegyesítő összecsapást vív egymással.

Sugar Ray Leonard és Thomas Hearns 1981-es legendás egyesítése előtt ez csak egyszer fordult elő, 1929-ben, amikor az NBA övet birtokló Jackie Fields a kategória lineális bajnokával, Joe Dundee-val mérkőzött a vitathatatlan trónusért.

Fields remekül kapta el a rajtot, és a második körben kétszer is padlóztatta a két éve regnáló világelső Dundee-t. A masszív verést összeszedő Joe egy hatalmas jobbhoroggal válaszolt Fieldsnek, amely jóval övvonal alatt talált be. Jackie hosszú percekig ült a földön, ám nem sikerült összeszednie magát a folytatáshoz, így a találkozó véget ért, és a szabálytalanságot elkövető Dundee-t leléptette a mérkőzésvezető.

Leonard és Hearns hét éves különválás után fonta össze újra a WBC és WBA öveket, amelyek akkoriban még a szervezetek teljes palettáját jelentették.

Az elkövetkező harminchat esztendőben két további övet ismert el a szakma teljes értékű titulusnak, ám mégis mindössze hét egyesítésre volt példa, beleértve olyan szenzációs párosításokat, mint a Donald Curry vs Milton McCrory, a Felix Trinidad vs Oscar De La Hoya, vagy a közelmúlt gigameccse, a Floyd Mayweather Jr vs Manny Pacquiao találkozó.

Csak tovább emeli a Thurman vs Garcia összecsapás kuriozitását az, hogy mindkét fél veretlenül érkezik a találkozóra. A Curry-McCrory, valamint a Trinidad-De La Hoya után a harmadik alkalommal fordul elő, hogy két olyan bajnok egyesít címet 147 fonton, akik közül korábban egyik sem talált még legyőzőre.

Hogy képes-e felnőni maga a találkozó is a történelmi elődök küzdelmeihez, arról csak az eddig látottakból táplálkozó fogalmaink lehetnek.

Papíron mindene megvan a feleknek, amely klasszikussá teheti az ütközetet. Huszonnyolc életévükkel mindketten fizikai teljesítőképességük csúcsán állnak, továbbá a rutin, a képességek, és az időzítés is arra predesztinálja a párosítást, hogy valami különlegesnek lehetünk szemtanúi.

Thurman fizikailag erősebbnek tetszett eddigi fellépései során, és ő az, akinek látványosabb technikai képzettsége és kézsebessége van. Garcia ezzel szemben nem különösebben tűnik feltűnően jó alapképességű versenyzőnek, ám mindenben elég jó ahhoz, hogy összességében eddig még a legrizikósabb találkozóin is elkerülje a vereséget.

Danny tapasztaltabb világbajnoki összecsapásokon, valamint jelentős nevű ellenfelekkel szemben, ám ő utoljára tavaly januárban találkozott olyan ökölvívóval, aki tesztelte az akaratosságát, míg Keith nyáron aratta profi pályafutása eddigi legnagyobb sikerét, amikor egy remek meccsen felülkerekedett a masszív Shawn Porteren tizenkét felvonást követően.

Thurman tán első szándékból törekszik majd kontroll alá vonni ellenfelét, ám ezt nem viheti majd túlzásba, mivel Garcia remekül ver bele az őt támadó bunyósok mozgásába.

Danny pontosabbnak tűnik, és egy tökéletesen kivitelezett bombával képes az azonnali lámpaoltásra, miközben Thurman nyers ütőereje jelentősebb, ráadásul ő az, aki a szokatlanabb szögekből dolgozik a jószerint alapütésekkel operáló Garciával szemben.

A veretlen világbajnokok viadalának győztese a váltósúly első számú alakjává növi ki magát, és hatalmas lépést tesz afelé, hogy a kategória új érájának királyává váljon.

 

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Az esélyek kiegyenlítettek; egyik bunyós győzelme sem lenne meglepetés. A megérzés itt Keith Thurman pontozásos győzelme egy szoros, kétoldalú, izgalmas, feszült, taktikai összecsapást követően.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr9912311593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása