Jorge Linares vs Anthony Crolla II: Felvezetés a mérkőzéshez
2017. március 25. írta: Pradarics Tomi

Jorge Linares vs Anthony Crolla II: Felvezetés a mérkőzéshez

Jorge Linares és Anthony Crolla szeptemberi remek összecsapása után ma este újra egymásnak feszül a Manchester Arénában. A WBA övet épp Crollától elnyerő venezuelai Linares jelenleg a kategória első számú alakja, akinek komoly tervei vannak a jövőt illetően. A megálmodott úton történő továbbhaladáshoz a zöld lámpát a hétvégi mérkőzés kedvező végkimenetele jelentheti, amelyhez azonban a szívós kihívó is hozzá igyekszik szólni néhány pofonnal a saját részéről.

 

Jorge Linares

Nemzetiség: Venezuela
Mérleg: 41-3, 27 KO
Cím: WBC pehelysúly, 2007-2008; WBA nagypehelysúly, 2008-2009; WBC könnyűsúly, 2014-2015; WBA/Ring könnyűsúly, 2016-
Súlycsoport: Könnyűsúly (135 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: Bajnok (Ring), 1. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 8-2, 7 KO

vs

Anthony Crolla

Nemzetiség: Egyesült Királyság (Anglia)
Mérleg: 31-5-3, 13 KO
Cím: WBA könnyűsúly, 2016
Súlycsoport: Könnyűsúly (135 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 4. (Ring), 6. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 2-1-1, 2 KO

linares-crolla-rematch-weights_6.jpg

(Photo: www.boxingscene.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2017.03.25., Manchester, Egyesült Királyság

A súlycsoport világbajnokai: Mikey Garcia (WBC), Jorge Linares (WBA/Ring), Robert Easter Jr (IBF), Terry Flangan (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 9/10

*

Vannak sportok, amelyeknek kötött versenyprogramjai nem teszik lehetővé, hogy egy látványos, kiélezett lefolyású, vagy épp vitatott végeredményű megmérettetés után azonnali visszavágó következzen az adott párosításból.

Az ökölvívás azonban speciális sportág, amelyben olyannyira sok eseményformáló tényező munkálkodik a háttérben, hogy a mérkőzésszervezők kizárólag a soron következő lépést tervezhetik teljes gőzzel.

Ennek egyik előnye, hogy a profi bunyóban bármikor lehetséges az azonnali visszavágó létrehozása, ha az első megmérettetés eredménye bármilyen okból is megkívánja azt.

Jorge Linares és Anthony Crolla tavaly szeptember 24-én karrierjük legfontosabb összecsapását vívták egymással. A találkozót a venezuelai Linares nyerte, aki ezzel a WBA/Ring övek begyűjtése mellett a könnyűsúlyú kategória első számú alakjává vált.

A WBC övét néhány hónappal a mérkőzést megelőzően sérülés miatt elveszítő Linares számára a mexikói illetőségű szervezet garantált egy lehetőséget az időközben új címvédővé avanzsáló szlovén Dejan Zlaticaninnal szemben.

Linares és Crolla ütközete azonban jó üzletnek mutatkozott az Egyesült Királyságban, a találkozó pedig kiélezett, izgalmas küzdelmet hozott, így az azonnali visszavágó megrendezését jobb húzásnak érezték a promóterek.

A hivatalos pontozólapok közül kettőn (115-113, 115-114) olyan összesített eredmény jött ki, amely azt az érzetet kelti az összecsapásról az adatbázisban informálódó érdeklődőben, hogy a találkozó végtelenül szoros küzdelmet hozott. Ez is egy újabb szempont volt, amely elősegítette a visszavágó létrejöttét.

Még ha a mérkőzést valójában a harmadik ítész, Guillermo Perez Pineda pontozta is le a legkorrektebb módon, 117-111-re.

Bár Crolla mindenét beletette a meccsbe, és ez tényleg elég volt ahhoz, hogy feszült, kiélezett, és olykor látványos összecsapást láthasson a publikum, Linares képességei és koncentráltsága bőségesen elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a találkozót mindvégig kézben tartsa a pályafutása során három kategóriában is bajnoki címig jutó venezuelai.

Az azonnali visszavágó talán épp ettől érződik kevésbé fontos párosítának, mint amilyen az első összecsapást megelőzően volt. A tudattól, hogy Linares egyszer már tisztán bizonyította, hogy a felek közül ő a jobb bunyós.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felek szombati mérkőzése nem számít legitim párosításnak a 135 fontos divízióban. Amikor két top-5-ös versenyző megküzd egymással bármely kategóriában, az minden esetben jelentős összecsapás.

Bár Linares a szombati találkozóra koncentrál, az újságírók kérdésére elárulta, hogy mely bunyósok lesznek a célkeresztjében, amennyiben sikerrel veszi a manchesteri akadályt. Egyikük a WBC könnyűsúlyú övet birtokló Mikey Garcia, másikuk a WBO szervezet nagypehelysúlyú címvédője, Vasyl Lomachenko.

Az említett versenyzők mindegyike valódi szuperpárosítást alkotna Linaresszel. Garcia a WBC övet idén januárban gyűjtötte be Dejan Zlaticanin brutális merevre ütésével, amellyel azonnal fel is véste magát a könnyűsúly élbolyába.

Lomachenko mindössze nyolc hivatásos meccse ellenére máris fellőtte magát a P4P listákra, köszönhetően a minőségi ellenfelekkel szembeni briliáns produkcióinak.

Sajnos sem a Garcia, sem a Lomachenko elleni szupermérkőzések létrejöttére nincsenek túl jó esélyek, köszönhetően a Linares pályafutását egyengető Golden Boy Promotions és a másik két versenyző mögött álló Al Haymon és Bob Arum közötti viharos viszonyoknak.

Az ökölvívás azonban egy olyan speciális sportág, ahol felesleges több lépésre előre gondolkodni.

Előttünk áll egy mérkőzés, amelyen a könnyűsúlyú kategória öt legjobb versenyzőjéből kettő lép szorítóba egymással szemben. A felek első összecsapásához hasonlóan ez a találkozó is kiélezett küzdelemmel kecsegtet. Milyen más feltételt kellene még szabnunk ahhoz, hogy egy kellemes szombat esti bokszélményre készülhessünk?

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Jorge Linares az első összecsapáson meggyőzött arról, hogy a képességei bőségesen elegek ahhoz, hogy felülmúlja Anthony Crollát. Túl sok változásra ezúttal sem számítok. Linares továbbra is sokoldalúbb, képzettebb, komplexebb bunyós, mint a hazai versenyző. Crolla nagy dolgot tett azzal, hogy elnyerte a WBA övet, és képes volt több mérkőzésen át maximumon teljesíteni, beleértve a venezuelai elleni odavágót is. Nem hiszem, hogy jobbá lenne képes válni erre a mérkőzésre. Linares véleményem szerint behúzza a visszavágót tiszta pontozással vagy kései kiütéssel egy bátran próbálkozó, kemény kihívónak bizonyuló Crollával szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr6812369753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása