Sergey Kovalev vs Andre Ward: A hét mérkőzésének összefoglalója
2016. november 21. írta: Pradarics Tomi

Sergey Kovalev vs Andre Ward: A hét mérkőzésének összefoglalója

Gyerekkoromban többször is álmodtam arról, hogy temérdek pénzt nyerek, vagy kapok valakitől. Éreztem a súlyát, ahogy gyermeki vállamra emeltem a zsákot. A gondolatok elevenen sziporkáztak a fejemben, hogy miféle csodákra fogom tudni váltani a könnyen jött vagyont. Már előre éreztem az ujjaim sajgását az újonnan vásárolt LEGO-szettek összeépítésének víziójától. Majd megcsörrent az ébresztőóra, és én felébredtem. Ott feküdtem az ágyban, mozdulatlanul, kiábrándultan és üresen.

Magyar idő szerint vasárnap reggel, amikor Michael Buffer felolvasta a pontozóbírók döntését Sergey Kovalev és Andre Ward szupermérkőzésének legongatását követően, újra átéltem ezt a szörnyűséges tehetetlenséget. Az orosz versenyző élete legfontosabb mérkőzésén élete legmeghatározóbb teljesítményét nyújtotta, és ezért cserébe csak egy vereséget és az öveinek elvesztését kapta.

A záró akkord nem szabadna, hogy befolyásolja a zenei darab korábbi részeinek értékét, mégis annak csúcspontja, amely tökéletlenségével beárnyékolja a teljes mű megítélését.

Kovalev remekül kezdte a meccset, és már az első körben megcsípte amerikai ellenfelét egy erős jabbel. Andre többször is megpróbált közel kerülve támadást indítani, ám a bajnok csírájában elfojtotta ezeket a kísérleteket elmozgással vagy fogással. A másodikban az orosz egy rövid jobbegyenessel padlóra küldte Wardot, akinek mozgásán és tekintetén a szünetig érződött a beszedett bomba utóhatása. Kovalevnek ezzel sikerült elérnie, hogy Andre hanyagolja a közelharcot, és ütőtávon kívül tervezze folytatni az összecsapást.

(Photo: fansided.com)

 

Ez utóbbi változás azonban jelentősen torzította a menetek képét. Ward folyamatos elmozgása és alkalomszerű jab-találatai messze nem tudták ellensúlyozni Sergey fizikai erejét és folyamatos támadásait.

A kihívó az ötödik körben tudta először meccsbe hozni magát, és jó ütemű egyenesekkel szorossá tenni a küzdelmet. A találkozó második felének elején Kovalev passzívabbá vált, míg Andre igyekezett testre dolgozni, hogy fárassza és lassítsa ellenfelét. Ward legjobb periódusa a hetedik és nyolcadik felvonásokban következett, Sergey azonban nem engedte el a meccset, így az utolsó négy körben kétoldalú küzdelmet adtak a felek a közönségnek.


(Photo: www.telegraph.co.uk)

 

Andre Ward minden tiszteletemet kiérdemelte azzal, ahogy visszatért a mérkőzésbe az első meneteket követően. Az amerikai hihetetlen mentális erőről és kitartásról tett tanúbizonyságot. Sergey Kovalev pedig végérvényesen bizonyította még a kétkedők számára is, hogy technikai képzettségét tekintve az ökölvívás nagyon szűk elitjében a helye. Az orosz bunyós egy, mindenki által a vívás és védekezés mesterének tartott versenyzővel szemben érvényesítette intelligens offenzivitását.

Max Kellerman, az HBO szakkommentátora a mérkőzés után vitathatónak nevezte a bírók szoros, de egyhangú ítéletét (114-113 mindhárom úriembernél), de hangsúlyozta, hogy nem született rossz döntés. E sorok írója újranézve a találkozót úgy fogalmaz, hogy az eredmény talán nem számít ordas csalásnak, de rossz döntésnek mindenképp.

Ahhoz ugyanis, hogy Ward az összecsapást megnyerje, hét menetet kellett volna behúznia. A mérkőzésen véleményem szerint három tiszta felvonása volt az amerikainak, míg hat Sergey-nek. A többi menetben hasonló mennyiségű találatok mellett Kovalev volt az, aki a nagyobb horderejű ütéseket juttatta célba, ráadásul ezen felvonások többségében ő volt, aki kontrollálta ellenfele mozgását. Ebből következően a 117-110-es, illetve a 116-111-es eredmény az, amely a legközelebb áll a valósághoz, míg a 115-112-es, 114-113-as összpontszám esetén a kétoldalú menetek javában már a kihívót preferáló ítéletről beszélünk.

A hivatalos pontozólapok (Photo: www.boxingscene.com)

 

Az összecsapás tökéletesen azt hozta, amelyet várhattunk tőle. Két zseniális versenyző A+ kategóriás teljesítményét. Az ökölvívást az ezen párosításokból táplálkozó remek mérkőzések viszik előre. A sportág kincse ebben rejlik. Éppen ezért szégyenteljes, amikor a fájdalmas tapasztalattal járó ébredés (eredményhirdetés) megfoszt minket e kincs természetes csillogásától...

 

A mérkőzés felvétele:



A saját pontozólapom:

kovwarcard_1.png

Összesített tippjeim: 19-7

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr9811979572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2016.11.22. 21:50:22

Ugyan voltak ettöl joval arcatlanobb csalasok, nemcsak ma, korabbi evtizedekben is, de attol ez is csalas volt. Ugyanis a kis csalas is csalas, mint ahogy a sikkasztas is az, mindegy hogy 3 milliot vagy 333 milliot sibolt el valaki.
Lehet persze politikailag korrekten fogalmazni, hogy vitathato a döntes, de ahogy a PKSZ-en valaki berakta a nemzetközi statisztikakat, velemenyeket, kb. 80% azt mondta hogy ez Kovalev gyözelem volt. Ward a neve es allampolgarsaga miatt ajandekba kapta ezt a gyözelmet- szerintem ha Kovalev mar angolositotta volna a nevet mondjuk Steve Kowal-ra, mar lehet hogy ennyi eleg lett volna a gyözelemhez :)
Ha meg az allampolgarsagot is felvette volna, akkor most tükörsima 117-110 gyözelem allna a neve mögött, ahogy kihoztad ...

Pradarics Tomi 2016.11.24. 11:24:54

Amikor élőben láttam a srácokkal, akkor ordas csalásnak éreztem az eredményt. Aztán mikor otthon, nyugodt körülmények között újranéztem, akkor azt láttam, hogy mondjuk az ötödik körtől kezdve sok volt a kétoldalú menet. Éppen ezért változott meg a véleményem.

Mert én azt tartom csalásnak, ahol olyan meneteket pontoznak el, amik teljesen egyértelműek voltak. Például a Whitaker vs Chavez meccs ilyen volt. Itt azonban voltak olyan menetek a saját maga által megnyerteken túl, amik esetleg mehettek Wardnak. Hogy mindet ő kapta ezek közül, azt nem tartom fairnek, ezért nevezem rossz döntésnek (bad decision) az eredményt.

Másszóval ezt inkább valamiféle részrehajlásnak érzem. Simán benne van, hogy az amerikai pontozók a hazai (vagy nagyobb) sztár felé húztak, és ennyi elég volt. Las Vegasban ez gyakran előfordul, Pac felé is húztak, May felé is, hogy tovább ne menjünk.

Te pontoztad egyébként, Irbisz? Nagyon érdekes, hogy hányféle variációjú lap került fel a meccs óta. Izgalmas és remek összecsapás volt. :-)
süti beállítások módosítása