Az Arénától a Hazatérésig: Törteli Balázs
2016. november 23. írta: Pradarics Tomi

Az Arénától a Hazatérésig: Törteli Balázs

Egy bokszmérkőzést megelőzően bármi megtörténhet. Jelentéktelennek tűnő pillanatok determinálnak érzelmi változásokat, amelyek mind befolyásolják az ökölvívók lelkiállapotát. Az emocionális hullámzás az összecsapáshoz közeledve egyre intenzívebb minden csapattag számára, miközben a versenyzőnek minél nyugodtabb és könnyedebb légkört kell biztosítani.
Törteli Balázs sportolói pályafutásának legfontosabb pillanatait élte át november 12-én 18 és 24 óra között. Megszámlálhatatlanul sok pillanat megszámlálhatatlanul sok történést tartogatott az arénától a hazatérésig…

 

18:02 Törteli és hat fős csapata megérkezik a székesfehérvári Lakeside Hotel konferencia központjába, ahol elfoglalják az öltözőt. A légteret Balázs további három ökölvívóval osztja meg.

18:29 Nyikovics Gábor edző átnyújtja versenyzője kézizmait, és felbandázsolja őt. Egymás után kerülnek fel a vékony ragasztócsíkok a kötés rögzítésére.

18:57 A székesfehérvári bunyós egyik edzőtársa, Márton Balázs profi debütáló mérkőzését vívja a gálán. A csapatnak először az utóbbi versenyzőt kell szorítóba kísérnie. Törteli a zenejátszójáért nyúl, hogy ellazítsa magát, amíg jön a bemelegítés. A fülhallgatóját azonban otthon felejtette, így zene nélkül fekszik a padon, és igyekszik kikapcsolni a zsúfolt helyiségben.

dsc_0655_2.jpg

(Photo: Pradarics Tomi/ringcsoda.blog.hu)

 

19:41 A bunyós felpróbálja a számára biztosított nyolc unciás versenykesztyűket. Első felhúzásra kifejezetten szűkösnek érzi azokat.

19:48 Máté Krisztián, az ökölvívó mentális felkészítője a padon ücsörgő Balázshoz hajol, és halkan beszél hozzá: „Maradj koncentrált! Maradj a feladatban!”

20:07 Épp az egyik előmérkőzést fotózom, amikor Balázs kijön az öltözőből. A korláthoz lép, ahol támaszkodom. Előre hajol szótlanul. Felnéz. „Egész nap feszült voltam, és rettentő ideges. Amíg ide nem értünk, erőtlennek éreztem magam.” Nyújtó mozdulatot végez a korlátba kapaszkodva. „Mostanra sikerült lenyugodnom. Már várom a meccset.”

20:14 Balázs az öltözőben elkezdi a bemelegítést. Csapattársa, Márton vívja a következő mérkőzést a ringben, így a stáb most őrá koncentrál.

20:26 Laki Róbert és Kanalas Dávid összecsapása egy pontos balhoroggal befejeződik a második menetben. Az öltöző megürül. Csak Balázs és Máté Krisztián maradnak odabent.

20:31 Törteli felhúzza az aranyszínű kesztyűket.

20:39 A csapat visszatér az öltözőbe. Márton a második felvonásban alulmaradt a kirobbanó formában lévő Kispál Zoltánnal szemben. Nyikovics Gábor a légtér hátsó sarkába vonul Törtelivel. Az edző néhány szóval összefoglalja az imént véget ért összecsapást. Ezt követően egészen közel hajol tanítványához. Kezeit amaz vállára teszi, a fejük összeér. „Ez veled nem történik meg!”

20:41 Gábor ütőpárnát húz fel, és elkezdődik a ráhangolódás utolsó fázisa. A szekrényeknél csak a puffanásokat lehet hallani, amelyek egyre intenzívebbé válnak.

20:45 Az öltözők előtti folyósó korlátján támaszkodom, és a Berki Ferenc vs Tomas Bartunek mérkőzést fotózom. Mellettem áll Darmos József. Mindketten érezzük a feszültséget a levegőben, de egyőnk sem szól semmit. Nagyon kemény mérkőzésre van kilátásunk.

20:48 A folyosó végén megjelenik Mizsei György és csapata. A budapesti bunyós átmozgató mozdulatokat végez, szűk árnyékütések után kesztyűivel saját állát és halántékát paskolja.

20:57 Véget ér Berki Ferenc mérkőzése. Törteli és csapata is megjelenik a folyosón. A felek alig pár méterre állnak egymástól a bevonulásra készülve. Mizseit szólítják először…

dsc_0734_1.jpg

(Photo: Pradarics Tomi/ringcsoda.blog.hu)

 

20:59 Balázs úton van a ring felé, a tribünről leérve megérinti kesztyűjével barátnője kezét.

21:00 Törteli belép a ringbe.

21:01 Megszólal a gong.

21:16 Négy kétoldalú menetet követően Nyikovics Gábor a sarokban közel hajol Balázshoz. „Mit akartál elérni, amikor edzésbe álltál januárban?” „A Magyar bajnoki címet!”

dsc_0893.JPG

(Photo: Pradarics Tomi/ringcsoda.blog.hu)

 

21:17 A bunyós feláll a székről, előre lép, és egy lopott másodpercre az első sorban izguló barátnőjére pillant.

21:25 A hetedik felvonás első percében Balázs felszakad, amikor egy előre lépésnél a versenyzők feje összekoccan. A bíró néhány másodperccel később megállítja a küzdelmet, és jelentést ad a hivatalos személyeknek a sérülés forrását illetően.

dsc_0771_1.jpg

(Photo: Pradarics Tomi/ringcsoda.blog.hu)

 

21:40 Megszólal a záró gongszó. Törteli és Nyikovics felszabadultan ölelkeznek össze.

21:43 Kontra György ringszpíker a mikrofont a szájához emeli. Felolvassa a döntnökök által hozott pontokat. „Többségi döntéssel váltósúlyban Magyar-bajnok, a piros sarokban, Törteli Balázs!”

dsc_0922_1.jpg

(Photo: Pradarics Tomi/ringcsoda.blog.hu)

 

21:47 Balázs kimászik a szorítóból, és a frissen megnyert zöld övet a vállán szorongatva az M4 Sport kamerái elé áll egy rövid interjúra. A mérkőzésről váltott néhány kérdés után a kommentátor a címről kérdez. „Holnap reggel ott lesz-e melletted mondjuk a kakaónál vagy a vajas kiflinél ez az öv?” Balázs: „Most egy hétig biztos. Nem csak a reggelinél, hanem vacsoránál, ebédnél, alvásnál, fürdésnél, mindenhol.”

dsc_0933.JPG

(Photo: Pradarics Tomi/ringcsoda.blog.hu)

 

21:49 Az interjút követően az új bajnok a barátnőjéhez siet egy puszira. A gratulációra váró szurkolók tucatjaira pillantva edzője, Nyikovics Gábor a füléhez hajol: „Akkor mi most itt leülünk, te pedig menjél.” Az edző másodmagával a közeli megüresedett székek egyikére ül, és vár. Az ökölvívó feloldódik a szurkolók figyelmében.

22:03 Balázs visszaér az öltözőbe. Leül a padra, és kioldja a cipőfűzőjét. Kisvártatva Demeter László lép be a helyiségbe egy kamerával, és rövid interjút készít Törtelivel a gála videós összefoglalójához. „Lesz ma este egy hatalmas buli a győzelem megünnepléseként?” A bunyós válasza: „A barátaimmal még egy kicsit összeülünk itt a csarnokban, beszélgetünk, megiszok jó sok vizet, aztán hazamegyek, vacsorázom, és alszom.”

dsc_0955_1.jpg

(Photo: Pradarics Tomi/ringcsoda.blog.hu)

 

22:26 Az öltözők előtti folyosón állok. Nyikovics Gábor mellém szegül. „A győzelmet követő visszaút az öltözőbe hosszúra sikeredett,” – szólalok meg. „Igen, mindenki gratulálni igyekezett Balázsnak. Ezt meg kellett élnie, kiélveznie, de a kulcs az, hogy ezután is a földön maradjon, és csinálja tovább a dolgát. Fejlődjön, és haladjon előre.” Gratuláltam a sikerhez Gábornak. Alig észrevehetően bólintott. „Fejben kell rendben lenni. Majd az lesz még a nagy sztori, amikor Márton Balázst visszahozzuk ebből a fiaskóból, meg amikor Darmos Józsi visszatér a szeptemberi vereségéből. Mert ők is mind fel fognak állni. És azután is szerények maradunk, és haladunk tovább előre.”

23:14 Vége a főmérkőzésnek. Az indulásra összekészült Törtelihez belép a szomszédos öltözőből a vendég bunyós, a tanzániai származású Cosmas Cheka. Arra kéri Balázst, hogy vágja le a bandázst a kezéről. A magyar bunyós egy életlen ollóval nagy nehezen lefejti a küzdelem hevétől még lüktető afrikai srác kézfejéről a kötést. A bunyósok barátságosan összepacsiznak. Cheka visszatér a saját öltözőjébe.

balazstamasov_1.JPG

(Photo: Máté Krisztián/ringcsoda.blog.hu)

 

23:19 Törteli utolsó feladata, hogy váltson néhány szót a kiürülő csarnok ringje mellett tevékenykedő Rácz Félixszel.

dsc_0972.JPG

(Photo: Pradarics Tomi/ringcsoda.blog.hu)

 

23:29 Balázs és szűk csapata elhagyja az épületet. A bunyós néhány közeli barátjával egy kávézóba megy. Megiszik egy ásványvizet és megeszik egy gesztenyetortát. Éjfélkor záróra van. Balázs hazamegy.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr7211992548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása