Billy Joe Saunders vs Artur Akavov: Felvezetés a mérkőzéshez
2016. december 03. írta: Pradarics Tomi

Billy Joe Saunders vs Artur Akavov: Felvezetés a mérkőzéshez

Szombaton este Skóciában vívja visszatérő mérkőzését Billy Joe Saunders. Az angol bunyós utoljára tavaly decemberben, vagyis majd egy éve lépett a kötelek közé, amikor egy szoros találkozón kipontozta a WBO szervezet bajnokát, Andy Lee-t. A középsúlyú címvédő az orosz Artur Akavovval szemben teszi kockára barna övét.

 

Billy Joe Saunders

Nemzetiség:        Egyesült Királyság (Anglia)
Mérleg: 23-0, 12 KO
Cím: WBO középsúly, 2015-
Súlycsoport: Középsúly (160 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 3. (Ring, Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 1-0


vs

Artur Akavov

Nemzetiség:        Oroszország
Mérleg: 16-1, 7 KO
Cím: -
Súlycsoport: Középsúly (160 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: -
Mérleg világbajnoki meccseken: -

 

(Photo: www.boxingnews24.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2016.12.03., Paisley, Skócia

A súlycsoport világbajnokai: Gennady Golovkin (WBC/WBA/IBF), Saul Alvarez (Ring), Billy Joe Saunders (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 6/10

*

Billy Joe Saunders neve ebben az esztendőben többet forgott a köztudatban, mint valaha. Pedig az angol bunyós egyetlen egyszer sem lépett kötelek közé idén. Utolsó ütközetét tavaly december 19-én vívta honfitársa, Andy Lee ellen. A feszült, szoros, taktikus összecsapás záró gongszóját követően a veretlen Saunders kezét emelték a magasba, aki ezzel a WBO szervezet világelsőjévé vált.

A győzelemmel Billy Joe azonban nem csak egy övet szerzett...

A kategória két legnépszerűbb bunyósa Gennady Golovkin és Saul Alvarez. Előbbi három szervezet címeit birtokolja, utóbbi pedig a Ring övet tudhatja magáénak.

Golovkin és Alvarez potenciális összecsapása a profi boksz legnagyobb PPV attrakciójának számít. Akad azonban még mit bevonni a felvezetésbe, hogy még ellenállhatatlanabbá válhasson az Alvarez vs Golovkin párosítás.

A nyomok Billy Joe Saundershez vezetnek. A britnél van ugyanis az utolsó láncszem, a WBO öv. Ha be tudják vonni a nevezett szervezet címét is a körforgásba, a középsúlyú hiperderbin minden létező öv egy kézbe kerülhet.

Az 1987-es év elején Donny Lalonde egy átlagos félnehézsúlyú ökölvívónak számított. 28-2-es mérlege mögött nem sorakoztak figyelemreméltó ellenfelek nevei, és a nagyütő bunyós a lehetőség hiányában közel állt ahhoz, hogy búcsút intsen a ring világának.

Egy meglepetésgyőzelem a szívós Mustafa Hamso ellen azonban magával hozta a várva várt sanszot, és Lalonde a következő összecsapásán már a WBC szervezet övéért bunyózott, amelyet két menetben be is gyűjtött Eddie Davisszel szemben.

Donny ekkor még nem tudhatta, hogy az igazi csipkerózsika történet csak ezután következik. Sugar Ray Leonard ekkorra túl volt pályafutása talán legnagyobb győzelmén, amelyet a középsúlyú bajnok Marvin Haglerrel szemben húzott be egy szoros mérkőzésen.

Leonard nem ült sokat a 160 fontos trónuson, és megcélozta a félnehézsúlyú divíziót. Lalonde nem lehetett volna jobbkor abban a pozícióban, amiben volt. A szupermérkőzés összejött. Lalonde hat millió dolláros fellépti díja több tucatszor magasabb volt az addigi legnagyobb meccspénzénél.

Billy Joe Saunders is jókor van jó helyen. Ahhoz azonban, hogy helyzetbe hozza magát valamelyik klasszis ellen, és ezzel anyagilag bebiztosítsa magát élete hátralévő részére, szombaton győznie kell Artur Akavovval szemben.

Az orosz bunyós karrierjéről nem sokat hallhattunk eddig. A WBO novemberi ranglistájának tizedik pozíciójában tanyázó Akavov első tizenhárom összecsapását hazájában vívta limitált képességű ellenfelekkel szemben. Székhelyét két Észtországban megvívott mérkőzést követően áthelyezte az USÁ-ba, ahol eddig két találkozót vívott, és mindkettőt idő előtt húzta be.

A kihívó az eddigi mérkőzésein robbanékony, atletikus mozgású, elsősorban lábmunkával védekező versenyzőnek mutatta be magát. Szombaton mindezeket a képességeket egy világbajnoki szintű ellenféllel szemben kell igazolnia.

Billy Joe Saunders jókor van jó helyen, ha megnyeri ezt az összecsapást. De vajon Artur Akavov nem pont ugyanazon a helyen lenne-e ugyanabban az időben, ha legyőzné a bajnokot? Ha valami, akkor éppen ez a nézőpont az, ami optimalizálja az összecsapás izgalmi faktorát...

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Bár Akavov képességei tetszetősnek mutatkoztak eddigi ellenfeleivel szemben, véleményem szerint szüksége lenne egy inaktivitása végett formán kívüli, továbbá indiszponált bajnokra is, ha át szeretné venni annak helyét a középsúlyú szappanopera kulcsszereplői között. A tippem Saunders pontozásos győzelme egy izgalmas, kétoldalú mérkőzésen.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr5212016727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása