Egy legenda sarjadása 57 évvel ezelőtt...
2017. február 13. írta: Pradarics Tomi

Egy legenda sarjadása 57 évvel ezelőtt...

1960. február 12-én, pénteken este mínusz fél Celsius fok volt New Yorkban, miközben bokszszurkolók ezrei érkeztek meg a Madison Square Garden arénához, hogy élőben tekintsék meg egy ígéretes feltörekvő és egy tapasztalt, rutinos veterán összecsapását.

Emile Griffith mindössze tizenhat hivatásos mérkőzésen volt túl, míg Gaspar Ortega hetvenegyen. Előbbi élete első televíziós találkozójára készült, míg utóbbi a tizenötödikre (amellyel Gaspar versenyben állt a legtöbb szereplésért is a középsúlyú Tiger Jonesszal).

A felek januárban közös gálán öklöztek, s míg a főmérkőzésen a mexikói Ortega Stan Harringtonnal szemben diadalmaskodott pontozással, addig az előprogramban Emile Griffith Gaspar csapattársát, Roberto Penát győzte le, hogy elnyerje a februári főmérkőzésen adódó részvétel lehetőségét.

A váltósúlyú találkozót tíz menetre írták ki, és az egymást keresztező pályafutások minta párosításának számított. Az amerikai Griffith még csak feljövőben volt, miközben a mexikói Ortega már mindent látott, amit bunyós csak láthat a szorítóban.

A találkozót Griffith kezdte jobban, remek lábmunkával és gyors, szúrós egyenesekkel tisztán vitte el az első két felvonást. A harmadikban Ortega erőszakosabb lett, és testre, valamint fejre indított kemény horgaival igyekezett átvenni a kezdeményezést.

Griffith és Ortega 1960-as első találkozójának teljes felvétele (Source: www.youtube.com)

 

A mérkőzés hatodik felvonására Gasparnak sikerült lefékeznie villódzó ellenfelét, és okos lezárásokkal megakadályozni, hogy Emile szabadon mozoghasson a szorítóban. Ezzel a rutinos mexikói nagyobb táptalajt adott magának kemény testre irányuló horgainak, miközben ő maga remek törzshajlásokkal igyekezett kivenni magát Griffith robbanékony kombinációi elől.

A kilencedik kör szoros küzdelme után jött a találkozó záró etapja, amelyben egy sziporkázó Emile Griffith sebészi pontossággal zilálta szét Ortega védekezését, amivel bizonyította a közönség számára, hogy tapasztalatlansága ellenére bőven maradt még benne elég az összecsapás végére is.

A ringszpíker egyhangú pontozással, 8-1-1, 8-1-1 és 7-3 arányban konferálta fel Griffith győzelmét, ám kisvártatva újra a mikrofonért nyúlt, hogy bejelentse: a mérkőzésvezető, az egykor maga is ökölvívó karriert folytató Harry Ebbets lapját rosszul olvasta be, miután nála a mexikói versenyző végzett az élen. A new yorki közönség perceken át protestált a megosztott pontozással szemben.

E sorok írója az Associated Press lapjához hasonlóan 6-3-1-re adta a mérkőzést Griffith javára.

A technikailag jól képzett, vérbeli profi versenyzők remek összecsapásának bő egy évvel később, 1961 nyarán jött a visszavágója. Griffith addigra már váltósúlyú bajnokként lépett szorítóba, miután áprilisban megállította a regnáló világelső Benny Kid Paret-t.

Ortega egy mérkőzéssel korábban ugyancsak legyőzte a kubai címvédőt, és bár azon a mérkőzésen nem került terítékre a bajnoki cím, Gaspar a bajnok méltó kihívója lett a győzelemmel.

A visszavágón egy érettebb, tapasztaltabb Griffith tizenkét felvonásban megállította a veterán Ortegát. Gaspart 176 hivatásos összecsapásán mindössze kétszer tudták idő előtt legyőzni, és egyedül Emile volt képes erre a mexikói versenyző pályafutásának minőségi évei során...

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr9012252110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása