Marco Huck vs Mairis Briedis: Újjászületés vagy őrségváltás?
2017. április 01. írta: Pradarics Tomi

Marco Huck vs Mairis Briedis: Újjászületés vagy őrségváltás?

Április első jelentős összecsapását cirkálósúlyban következik, ahol két top bunyós méri össze erejét a megüresített WBC bajnoki címért. Marco Huck egy valódi veteránnak számít a kategóriában, miközben Mairis Briedis első megmérettetésére készül világbajnoki szinten. Az izgalmas 200 fontos kategória klasszikus párosítása ez, a találkozó ráadásul nyíltsisakos küzdelemmel kecsegtet. Vajon Huck képes még egyszer felkapaszkodni a csúcsra, vagy Briedis túl erősnek bizonyul számára, és újabb vérfrissítésen esik át a divízió?

 

Marco Huck

Nemzetiség: Németország
Mérleg: 40-3-1, 27 KO
Cím: WBO cirkálósúly, 2009-2015
Súlycsoport: Cirkálósúly (200 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 6. (Ring, Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: 13-3-1, 6 KO

vs

Mairis Briedis

Nemzetiség: Lettország
Mérleg: 21-0, 18 KO
Cím: -
Súlycsoport: Cirkálósúly (200 font)
Súlycsoportban elfoglalt hely: 7. (Ring), 9. (Boxingscene)
Mérleg világbajnoki meccseken: -

huck-briedis_5.jpg

(Photo: www.boxingscene.com)

 

A mérkőzés dátuma és helyszíne: 2017.04.01., Dortmund, Németország

A súlycsoport világbajnokai: Denis Lebedev (WBA), Murat Gassiev (IBF), Oleksandr Usyk (WBO)

A mérkőzés szakmai jelentősége a kategória szempontjából: 8/10

*

Marco Huck 2007 decemberében vívta első világbajnoki mérkőzését, amikor az IBF szervezet kötelező kihívójaként megküzdött a címvédő Steve Cunnighammal. Az akkor még zöldfülű bunyós keményen bekezdett az amerikai bajnokkal szemben, ám hamar a pofonok kellemetlenebb végére került, és a tizenkettedik felvonásban idő előtt veszítette el az összecsapást.

Egy állkapocstörést, valamint egy Európa-bajnoki övszerzést és néhány címvédést követően a 2009-es évben jött az újabb világbajnoki lehetőség, amelyet már nem hibázott el Marco, és Victor Emilio Ramirez felülmúlásával begyűjtötte a WBO koronáját.

Az elkövetkező hat esztendő tizenhárom címvédést és egy nehézsúlyú kiruccanást tartogatott Huck számára. Utóbbi alkalommal ő került az Alexander Povetkin elleni szoros pontozás rövidebb oldalára, míg tizenhárom címvédésével beállította a kategória történelmének leghosszabb sorozatát, amelyet évekkel korábban állított fel a Marcóhoz hasonlóan WBO címet birtokló Johnny Nelson.

Az impresszív menetelés 2015-ben egy Lou DiBellával kötött szerződést eredményezett Hucknak, így a német állampolgárságú bunyós a rekorddöntésre az amerikai debütáló összecsapásán készülhetett. Az ünneplés azonban elmaradt, miután a lengyel Krzysztof Glowacki - miután maga is megjárta a padlót - csúnyán helybenhagyta a bajnokot a tizenegyedik felvonásban.

A balul sikerült mérkőzés következtében tiszavirágéletűvé váló amerikai karriert követően Huck visszatért Németországba, azonban már nem a pályafutását korábban irányító Sauerland istálló ökölvívójaként, hanem szabadúszóként, megalapítva saját promócióját.

Az új felállásban Marco két összecsapást húzott be, melynek során lezárta korábbi kiegyenlített rivalizálását Ola Afolabival szemben, majd pontozással behúzta a Dmytro Kucher elleni IBO címvédő mérkőzését.

Bár Mairis Briedis ellenfeléhez hasonlóan harmincharmadik életévét tiporja, a lett ökölvívó még csak tervezte a profi debütálást, amikor Huck már begyűjtötte a WBO bajnoki címet 200 fonton.

A veretlen Briedis hivatásos pályafutását majd huszonöt évesen kezdte, miután gyermekkori álmának megvalósításaként kitanulta a rendőr szakmát, és elhelyezkedett a lett rendvédelmi szervnél.

Mairis karrierjének első komolyabb ellenfele a nehézsúlyú Manuel Charr volt, akit az ötödik körben egy jobbfelütés-balhorog kombinációval eszméletlenre ütött a lett bunyós.

Már ekkor tapintani lehetett a veretlen feltörekvő versenyző lórugásnyi erejét, amelyet később a meglepetésember Olanrewaju Durodolával szemben is érvényre juttatott Briedis, akit a kilencedik körben állított meg egy látványos küzdelmet követően. Mairis ez utóbbi győzelemmel a WBC szervezet kötelező kihívója lett.

Miután a zöld övet birtokló Tony Bellew David Haye megállításával sikeres nehézsúlyú debütálást jegyzett, és a masszív nehézsúlyú meccspénzek reményében a jövőben is a királykategóriában képzeli el a karrierjéből hátralévő mérkőzéseket, a mexikói központú világszervezet a héten úgy határozott, hogy a liverpooli címvédőt nyugdíjazza, amelynek értelmében - bár bajnoki státuszát elveszíti - a jövőben bármikor kihívhatja az új világelsőt.

Huck és Briedis összecsapásának tétje ezzel a teljes értékű WBC cím lesz.

De vajon melyik ökölvívó áll közelebb ahhoz, hogy a derekára csatolhassa a patinás övet?

Marco tapasztalatfölénye elvitathatatlan. Briedis bajosan találkozott még olyan erőt képviselő ellenfelekkel, akik Huck nem túl acélos regnálása során hízlalták a német övbirtokos címvédéseinek számát.

Mairis ugyanakkor kétségtelenül a frissebb és éhesebb ökölvívó a felek között. A bunyósok hasonló életkora ellenére a lett öklész még az útja elején jár, miközben Huck kétségtelenül közelebb áll karrierje epilógusához, mint annak prológusához, ráadásul utóbbi a találkozóra új edzővel, korábbi csapattársával, Oktay Urkallal készül.

Briedis hatékony támadóboksza mellett kissé szellős védekezéssel rendelkezik. Huck ellenfeléhez hasonlóan jóval nagyobb hangsúlyt fektet az offenzív ökölvívásra, mint a védekezésre.

Épp ettől garantált a látványos és nyíltsisakos küzdelem.

Vajon képes Huck lineális mozgással sakkban tartani lett riválisát? És amennyiben nem, úgy maradt még annyi üzemanyag a tankjában, hogy képes legyen túlélni Mairis agresszív rohamait?

Vajon képes Briedis lépre csalni rutinosabb ellenfelét, miközben el kell kerülnie az őt fogadó bombákat? És amennyiben nem, úgy kész arra, hogy magas fordulatszámon tizenkét felvonáson át bírja a kétoldalú küzdelmet?

Vajon Marco Huck képes lesz megrázni magát, és újra felülni a trónra cirkálósúlyban, vagy a divízió vérfrissülésének újabb epizódjának leszünk tanúi?

Murat Gassiev és Oleksandr Usyk már megtette a magáét, hogy a 200 fontos súlycsoport új generációja magához vegye a stafétabotot, miközben Yunier Dorticos is úton van éppen ebbe az irányba. Vajon Mairis Briedis is az imént felsorolt friss vérvonal közé fog tartozni vasárnaptól?

*

Tippem a mérkőzés lehetséges végkimenetelére: Kiélezett, kétoldalú, klasszikus párosítás küzdelmét láthatjuk manifesztálódni a szemeink előtt, amelynek során véleményem szerint a frissebb lett kihívó fog érvényesülni. Huck egy darabig tartja magát a közelharcot forszírozó Briedisszel szemben, a mérkőzés második felében azonban a veretlen ökölvívó több bombát juttat célba, mint amennyit a hosszú utat bejárt korábbi bajnok lábai ki tudnak hordani, és Mairis idő előtt húzza be a győzelmet, valamint a WBC bajnoki címet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ringcsoda.blog.hu/api/trackback/id/tr9412393287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása